Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter storm

Her blir det storm - venter bølger på 14 meter

Med kraftig vind kommer naturlig nok også store bølger. Meteorologisk institutt advarer om høye bølger, spesielt utenfor Trøndelag.

BØLGER: Lavtrykkene i vest lager høye bølger inn mot kysten av Norge i dagene som kommer, spesielt fra Stad og nordover. Foto: Meteorologisk institutt
BØLGER: Lavtrykkene i vest lager høye bølger inn mot kysten av Norge i dagene som kommer, spesielt fra Stad og nordover. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

- Norge får noen vindfulle dager framover, advarer Meteorologisk institutt.

Mandag ble det sendt ut en rekke gule advarsler for kraftige vindkast, og tirsdag advarer meteorologene mot bølger inn mot kysten i dagene som kommer.

Med kraftig vind, følger nemlig høye bølger. Og vi kan vente oss høye bølger allerede i ettermiddag.

- I ettermiddag og kveld kan det bli opp mot 10 meter utenfor kysten av Møre og Romsdal. Onsdag kveld er bølgene på sitt kraftigste utenfor Trøndelag. Da kan det være opp mot 12-14 meter, forteller vakthavende meteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

- Det er greit å ta forholdsreglene sine, siden det blir såpass mye med vær, fortsetter hun.

Kraftige vindkast

Mandag opplyste Meteorologisk institutt til Dagbladet at de kraftige vindkastene kan føre til en rekke kanselleringer, blant annet for båter, ferjer og fly. Fjelloverganger og bruer kan også risikere å bli stengt.

Ifølge Borander begynner vinden å ta seg opp allerede i ettermiddag og i kveld.

- Det er allerede sendt ut farevarsel for Sunnfjord, Nordfjord og Sunnmøre for lokalt kraftige vindkast på 30-35 meter per sekund. Det er jo også spesielt nær Stad at det kan bli ganske kraftig vind. Der kan det bli opp mot orkan i dag.

Allerede i 14-tiden skapte vinden trøbbel i trafikken. I Kinn i Vestland veltet et vogntog som fraktet blomster, på Måløybrua. Ingen ble skadd, men vinden er så kraftig at vogntoget foreløpig ikke kan berges, opplyser Vest politidistrikt.

Brua er nå stengt. Dermed ble mellom 70 og 80 elever ved Vågsøy ungdomsskole værfaste. Elevene skulle sendes hjem tidlig på grunn av meldingen om uværet, men elevene kom seg ikke over på fastlandet før brua stengte, ifølge NRK.

VELTET: Ei lastebil har veltet på Måløybrua, som følge av stormen som herjer på Vestlandet. Video: Yngve Hagen Vis mer

50-80 mm. nedbør

Også onsdag blir det kraftig vind. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland fra formiddagen.

- Det starter i Møre og Romsdal med lokale, kraftige vindkast på 30-37 meter per sekund. Fra ettermiddagen vil det begynne å blåse mer lenger nord. Fra Trøndelag og Helgeland er det ventet vindkast på 30-35 meter per sekund.

Fra onsdag kveld mener Borander at vinden også vil kjennes godt innover i landet også, ikke bare på kysten.

FLOM: Vannstanden i Venezia i Italia økte dramatisk etter storm og kraftige regnskyll i november. Video: AP Vis mer

- Det kan bli litt kraftigere vindkast på 38 meter per sekund i ytre strøk og 30 i indre strøk.

I tillegg er det ventet en del nedbør, spesielt inn mot Vestlandet fra i ettermiddag og kveld til onsdag kveld. Men foreløpig er det ikke på et farevarselnivå.

- På 24 timer kan det nok komme opp i 50-80 millimeter lokalt. Da er det spesielt nå i kveld at den mest intensive nedbøren vil komme. I morgen blir det stort sett spredte byger.

Nytt lavtrykk

For Sør-Norges del ser det ut som det er nå i kveld og onsdag at vinden blir verst. Utover onsdag kveld vil vinden begynne å minke, først i sør.

- Dette lavtrykket vil nemlig bevege seg videre nordover, altså vil den kraftige vinden bevege seg oppover. Torsdag ser det ut som Trøndelag får litt minkende vind når vi kommer litt utpå formiddagen. Det kan fortsatt være liten til stiv kuling på kysten. Inn mot Troms og Finnmark vil det nok derimot være en liten storm fra vest, forteller Borander.

For Sør-Norges del blir det altså en pause fra vinden på torsdag. Så kommer vi inn mot fredagen, da skal det ha roet seg stort sett i Nord-Norge også, ifølge meteorologen.

- Men fredag kveld nærmer det seg et nytt lavtrykk, og det vil igjen begynne å blåse på kysten av Vestlandet. Det ser foreløpig ikke ut som det blir så kraftig som i morgen, men det kan fortsatt blåse opp i en storm til helgen også, sier Borander.