Været:

Her blir det verst: - Kjør forsiktig

Mange våkner til nok et påfyll av snø mandag morgen. Her blir det verst og dette bør du gjøre.

VINTERLIG: Det er snø og kaldt i stort sett hele landet. Mandag blir det påfyll av snø for store deler av Sør-Norge, og for Østlandet er det sendt ut farevarsel. Foto: Meteorologisk institutt
VINTERLIG: Det er snø og kaldt i stort sett hele landet. Mandag blir det påfyll av snø for store deler av Sør-Norge, og for Østlandet er det sendt ut farevarsel. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert

Været i Norge nå

Oppdatert for 4 minutter siden

  Det er ingen målestasjoner som rapporterer nå.

  Kort fortalt

  • Mandag morgen er det sendt ut gult farevarsel for snø for deler av Østlandet, Agder, Telemark og Vestfold. Det er ventet 10-20 cm snø på 24 timer.
  • Snøen vil først falle over Sørlandet, før den beveger seg nordover.
  • På Vestlandet vil det meste av nedbøren komme som regn.
  • Meteorolog Terje Alsvik Walløe advarer om glatte veier og oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig.
  • Trafikkoperatør Espen Strander ved Vegtrafikksentralen Sør råder folk til å beregne mer tid enn vanlig.

  - Det blir ikke kjempestore forskjeller i mengde fra sted til sted. Alle får i løpet av dagen, men det blir til litt ulik tid, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

  Mandag morgen er det sendt ut gult farevarsel for snø i deler av Østlandet, Agder, Telemark og Vestfold, der det er ventet rundt 10-20 cm snø på 24 timer.

  Snøen vil først dale ned over Sørlandet, før det beveger seg nordover. På Vestlandet vil det meste av nedbøren komme som regn.

  KAN BLI KAOS: Også mandagens snøfall er ventet å kunne by på problemer i trafikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
  KAN BLI KAOS: Også mandagens snøfall er ventet å kunne by på problemer i trafikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

  Konsekvenser

  På det sentrale Østlandet er det ventet at hovedtyngden av snøfallet vil lande på ettermiddagen. Morgentrafikken kan dermed kanskje gå klar av kaos, mens det heller vil gjøre seg gjeldende når folk skal hjem fra jobb.

  - Jeg tror snøfallet får konsekvenser, siden det er såpass mange centimeter i løpet av ett døgn, sier meteorologen.

  Han er sikker på at snøfallet vil by på glatte veier. Også på hovedfartsårer som E6 og E18 må folk være forberedt på at det kan bli sleipt, sier Walløe.

  - Denne nedbøren er ventet, så det kommer ikke som noen overraskelse. Likevel klarer ikke mannskapene å brøyte alle veiene samtidig, så det kan ta noe tid før de rekker helt rundt, sier trafikkoperatør Espen Strander ved Vegtrafikksentralen Sør til Dagbladet.

  - Det kan være lurt å beregne bedre tid enn vanlig, og ta det litt med ro. Skal du over fjellet kan det være lurt å ha med niste og varme klær, fortsetter trafikkoperatøren.

  KUFALL: En flokk med kyr forsøker å ta seg opp en bakke sør i Kina. Det går ikke helt etter planen. Video: Newsflare Vis mer

  - Det blir glatt

  - Hva bør bilister være obs på?

  - Det er vinter, så man må avpasse farten. Ser det ut som det er glatt, er det ofte det. Og er det glatt må man ned med farta.

  Også meteorolog Walløe har klare oppfordringer til dem som skal ut på veiene mandag.

  - Kjør forsiktig. Nå vet vi alle hva som skjer når det snør: det blir glatte og hvite veier. Da er det dumt å skli av gårde og forårsake ulykker. Det er best å ta det forsiktig når det er sleipt og glatt.

  GLATT: Det kan bli glatte veier, og folk bør ta det rolig i trafikken, oppfordrer både meteorologene og Vegtrafikksentralen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  GLATT: Det kan bli glatte veier, og folk bør ta det rolig i trafikken, oppfordrer både meteorologene og Vegtrafikksentralen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

  Noen anbefaling om å holde seg hjemme er det imidlertid ikke grunn til, ifølge Walløe.

  - Men folk må regne med at ting tar lengre tid. Det burde jo folk være vant til nå, etter så mange runder med snøfall. Man vet hva som skjer, og det kan jo også gjøre at konsekvensene blir mindre, sier han.

  Væromslag

  På Vestlandet er det ventet væromslag, fra stort snøvær i helga, til mildvær søndag og mandag.

  - Langs kysten i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har det kommet en del snø, og når den smelter vil det skape en del overvann, sier trafikkoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen Vest.

  - Inni høyden er det frost i bakken fortsatt, så der kan det være glatt selv om det regner, advarer han videre.

  - Ta kollektivt

  Søndag kveld sier Rolf Lilledal, som er vaktleder for brøytemannskapene i Stavanger at brøytemannskapene der har jobbet kontinuerlig hele helga.

  - Vi holder på hele søndag kveld og natt, fram til midnatt. Da avbryter vi, fordi vi venter inn en del snø igjen mandag morgen. Da fordeler vi arbeidet på nytt, sier han.

  - Har du råd til trafikanter som skal ut og kjøre mandag?

  - Det er å vise aktsomhet, og vurdere om det er mulig å ta kollektivt i stedet, svarer han, og forteller at utfordringene er de enorme snømassene.

  - Det er fortatt mye snø i gatene som vi ikke har klart å fjerne, så det kan bli tøft å komme se fram med bil, sier Lilledal.