Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir Donald Trump historisk

Besøkte Vestmuren under sin første utenlandsreise. 

HISTORISK: USAs president Donald Trump ankom mandag Irael og ble historisk da han besøkte Vestmuren. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag landet Donald Trump i Israel. Kort tid etter ble han historisk da han, som den første sittende amerikanske presidenten, besøkte Vestmuren, bedre kjent som klagemuren, i Jerusalem.

Også Melania Trump besøkte Vestmuren i dag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Også Melania Trump besøkte Vestmuren i dag. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ikledd en kipa rørte han ved det som regnes å være jødenes helligste sted. Ifølge CNN var både Jared Kushner, seniorrådgiver og Trumps svigersønn, og rabbiner Shmuel Rabinovich med til muren.

Bare et lite område av muren er tillatt for kvinner. Her oppholdt Melania Trump seg, mens presidenten gikk en strekning til fots som kun er tillatt for menn.

Også Barack Obama har besøkt muren, men da som presidentkandidat i 2008 og ikke som sittende president, slik som Trump.

På tur i åtte dager

- Vi elsker Israel, og vi respekterer Israel, sa den amerikanske presidenten like etter at Air Force One hadde landet på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

SVERDDANS: Under sitt besøk i Saudi-Arabia fikk Trump bli med på en seremoni der presidenten fikk vist fram sine rytmiske ferdigheter. Det fikk en håndfull Twitter-kontoer til å humre av presidenten. Video: CNN Vis mer

USAs president er i disse dager på sin aller første utenlandstur. I helga besøkte han Saudi-Arabia, der han ønsket «knytte sterkere bånd til den islamske verden i kampen mot terrorisme».

Det har vært knyttet stor spenning til reisen, og spesielt hvordan administrasjonen ville håndtere møtet med Saudi-Arabia - spesielt hva gjelder tema som menneskerettigheter.

Kritiserte Iran

Både ytringsfrihet, terrorfinansiering og organisasjonsfrihet ble tatt opp av utenriksminister Rex Tillerson i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh lørdag, men stikket gikk til Iran, og ikke vertslandet.

- Vi håper også at han [Irans president Hassan Rouhani] gjenreiser iranernes rettigheter, til ytringsfrihet, til organisasjonsfrihet, slik at iranerne kan leve det livet de fortjener, sa Tillerson ifølge Reuters.

Bare få skritt unna sto Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir. Ifølge flere medier, som Times of Israel, ba han ikke al-Jubeir om tilsvarende forbedringer, på tross av at Saudi-Arabia gjentatte ganger har fått kritikk for brudd på menneskerettighetene, samt bruken av halshogging og steining som straffemetoder.

Seinere samme dag hadde Trump separate samtaler med både kong Salman, kronprins Mohamed bin Nayef og visekronprins Mohammed bin Salman. Samme dag ble han også tildelt fredsmedalje av den saudiarabiske kongen.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer

Trump fikk utmerkelsen for sin innsats for å styrke bilaterale forhold og spre fred og stabilitet i verden, og «som tegn på historiske og nære bånd mellom Saudi-Arabia og USA», het det uttalelsen fra kongehuset i Saudi-Arabia i forbindelse med tildelingen av æresmedaljen.

Videre på toppmøter

Både USAs førstedame, Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner er med på utenlandsturen.

Etter besøket i Israel reiser de videre til Roma og Vatikanet, før Trump skal delta på et Nato-toppmøte i Brussel og et G7-toppmøte på Sicilia.

På veien møter Trump Palestinas president Mahmoud Abbas, pave Frans, Italias president Sergio Mattarella, både kongen og statsministeren i Belgia, Frankrikes nye president Emmanuel Macron, samt Italias statsminister Paolo Gentiloni.

Hele Norges coronakart