Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir drømmen knust

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere med minoritetsbakgrunn vil bli politi, men å komme gjennom nåløyet er vanskelig. Denne uka fikk norsk-pakistanske Shaheen Hussein (27) beskjed om at hun ikke kommer inn denne gangen heller.

- Nå er jeg nervøs. Jeg har vært syk og sliter med senebetennelse i skulderen. Men det kan jeg ikke la gå ut over denne dagen, sier Shaheen Hussein.

Hun står på fortauet utenfor Politihøgskolen i Oslo. Klokka er to på åtte. Morgensola kaster skygger fra mennesker som haster til jobb. Shaheen er kommet for å få jobb - den jobben hun har drømt om i flere år. Hun biter tennene sammen og går inn porten der opptakstestene venter.

I år har 2023 søkt seg til Politihøgskolen. 73 av disse har minoritetsbakgrunn. Det er en eksplosiv økning fra i fjor, da bare 39 ønsket seg inn i politiyrket. Å få flere med minoritetsbakgrunn inn i etaten har vært en målsetting siden 1993.

Politiet skal gjenspeile samfunnet, der 5,5 prosent har såkalt ikke-vestlig bakgrunn. Politiet har ingen statistikk over hudfarge og bakgrunn i egne rekker, men forfatter og jurist Abid Raja undersøkte saken i 2001. Bare 12 av 1800 politifolk hadde slik bakgrunn i Oslo. Og det i en hovedstad der 20 prosent tilhører minoriteter.

TØFFE TAK: - Alle føler seg «fit for fight»? Jeg regner med at dere er i toppform?

Politioverbetjent Elisabeth Jansby lar blikket fare over dagens håpefulle opptakskandidater. Shaheen er én av to minoritetskandidater blant de 17 som skal testes i dag.

- Jeg var her i fjor, men strøk med ni sekunder på svømminga. Svømming er uvant for oss. Det handler om tradisjon og det å vise kroppen og alt det der. Men nå har jeg gått på svømmekurs og trent jevnlig, sier hun.

FORBILDER: - Man bør ikke gi opp. De rundt meg mener det samme. Til å begynne med mente familien min at jeg heller burde bli lege eller advokat. Det er typisk for innvandrerfamilier, tror jeg. Lege og advokat betyr god lønn og status. Men nå er de helt med meg, og ser hvor alvorlig jeg tar dette. Da må de jo støtte meg, sier hun og smiler.

27-åringen startet egentlig på sosionomstudier, men brukte tida til å snakke om Politihøgskolen. Da hun leste avisartikler om de første norsk-pakistanske politikvinnene Sugharan Kahn og Lubna Batti, kjente Shaheen seg igjen. Det var politi hun ville bli.

- Hvis de kunne klare det, skulle jeg klare det. De er mine forbilder. Og det er bra å få flere minoriteter inn i politiet. Ungdommen trenger flere positive forbilder. Mange utenlandske ungdommer har fordommer mot politiet. Selv mine egne søsken har det. Men de endret dette da de så hva jeg ville, og jeg tror det samme skjer i resten av miljøene når politifolk med utenlandsk bakgrunn blir mer synlige, sier hun.

SLIT OG SVETTE: Benkepress er dagens første øvelse. Shaheens betente skulder skriker under vekten av 35 kilo. Bedre går det med lengde uten tilløp. Og under kroppshevingen i bom viser hun at det slett ikke er noe i veien med styrken.

Men selv er hun lite fornøyd med innsatsen.

- Faen ta! På en god dag hadde dette gått så mye bedre. Klarer jeg ikke dette, skuffer jeg mange. Spesielt mamma og politifolkene jeg kjenner, sier hun.

Men humøret kommer fort tilbake.

- Sist gang tenkte jeg at jeg ikke kom til å klare det. Denne gangen skal jeg klare det. Og gjør jeg ikke det, kommer jeg tilbake neste år. De blir ikke kvitt meg, ler hun.

Å MØTE VEGGEN: - De fleste utlendingene bor i Oslo. Derfor bør det være flere mørkhudede politifolk i gatene. Det er bedre å ha dem som forbilder enn for eksempel A- og B-gjengen. Dessverre havner politifolk med innvandrerbakgrunn ofte som etterforskere. Det har ikke jeg lyst til. Jeg vil heller være ute og patruljere, sier Shaheen.

Det er snart hennes tur til dagens hardeste øvelse. Løp alt det du orker på ti minutter, med innlagt hinder på hver langside - helt ned på rygg, så helt ned på mage. Under 1101 meter betyr stryk og farvel til skolegang i år.

Men Shaheen starter sterkt, og tar sikte på toppkarakter. Etter hvert møter hun veggen, og kroppen blir tyngre og tyngre.

HODET OVER VANNET: - Kom igjen. Shaheen. Ikke gi opp! Du har ikke mange poeng å gå på, roper politimann og opptaksinstruktør Gunnar Klem.

Instruktørene er nådeløse menn. Fem av de 17 som startet, har allerede strøket og reist hjem. Shaheen gir ikke opp, men tar ut det siste hun har av krefter. Fem poeng - nest dårligste karakter, men hun har like fullt bestått.

- Dette går aldri, hikster hun, og vrir seg av smerte.

Pusten går tungt, men sinnet er tyngre. Det dårlige resultatet betyr at hun må prestere over evne i svømmebassenget. Øvelsen hun strøk på i fjor. Hun må gjøre unna hundre meter på ett minutt og 50 sekunder, hvorav 25 meter på rygg uten crawl.

Etter 25 meter ligger hun best an i sitt heat, men minuttet er allerede passert. Shaheen innser at slaget er tapt, og bryter. Stille forlater hun hallen, skifter og går ut. Ut gjennom porten for andre gang.

- Jeg har vært syk i en måned og har gått ned seks kilo. Men ikke snakk om at jeg gir opp. Nå skal jeg bli frisk, og trene.

Neste år skal jeg gjøre det dritbra på alle øvelser. Og det er helt sant! fastslår hun.

Smilet er tilbake, tross årets nederlag.

VENTER PÅ TUR: Løpetesten har allerede luket ut fem av 17 kandidater. Om få minutter skal Shaheen i ilden.
I TRØBBEL: - Svømming er uvant for oss. Det handler om tradisjon og det å vise kroppen, forteller Shaheen.
KNUST: Shaheen lar følelsene få fritt utløp i garderoben. Heller ikke denne gangen er hun blant de heldige. Men Shaheen gir ikke opp. - Det er ikke snakk om at jeg gir opp. Neste år prøver jeg igjen.
TUNGT LØFT: Shaheen Hussein viser krefter i kroppshevingsbommen. Hvert armtak er et skritt videre til en plass på Politihøgskolen. Opptaksinstruktør Gunnar Klem følger nøye med. Skolen har plass til 240 - og Shaheen vil veldig gjerne bli tatt opp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media