ALARM: Systemet gir tollerne bedre muligheter til å sjekke bilister som kjører over grensa fra Sverige. Foto: Øistein Norum Monsen.
ALARM: Systemet gir tollerne bedre muligheter til å sjekke bilister som kjører over grensa fra Sverige. Foto: Øistein Norum Monsen.Vis mer

Her blir du fotografert av tollerne

Datasystem leser alle bilskilt som passerer grenseovergangen på Svinesund. Nå vil tollerne ha kameraer ved alle grenseoverganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVINESUND (Dagbladet): I et kontrollrom på Svinesund sitter to tollinspektører og passer på datasystemet leser alle bilskilt som passerer i den grønne sonen på grensa fra Sverige.
Kameraer som automatisk skanner registreringsnummer, er satt opp på begge grenseovergangene på Svinesund og på grenseovergangene ved Kornsjø, Holtet og Berby.

På en vanlig lørdag blir mellom 100 og 200 biler kontrollert som følge av at alarmen går i skiltavlesningssystemet.

- Det er også plassert kameraer på småveier i tolldistriktet på østlandet, sier tollinspektør Per Kristian Grøndal, til Dagbladet.

OVERVÅKER: Tollinspektør Per Kristian Grøndal følger med på systemet som varsler dersom en mistenkelig bil er på vei over grensa. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERVÅKER: Tollinspektør Per Kristian Grøndal følger med på systemet som varsler dersom en mistenkelig bil er på vei over grensa. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Tollvesenet har også et mobilt kamera som kan plasseres ut på de grenseoverganger som ikke er overvåket.

Register - Datasystemet som leser bilskiltene er koblet opp til vegvesenets Autosys. Når registreringsnummeret er skannet får vi opp informasjon om årsavgift og betalt forsikring, om bilen er EU-kontrollert eller om kjøretøyet er stjålet.
Alarmen går også hvis bilen er registrert i en anmeldt sak hos oss tidligere, sier Per Kristian Grøndal.

Bilnummer i saker der  det blir utstedt forenklede forelegg for smugling, blir ikke registrert i systemet. Svenskehandlere som blir stoppet med kvanta over 5 liter sprit, 10 liter vin eller 1000 sigaretter i bagasjen, blir politianmeldt og bilskiltet haver deretter i tollvesenets avlesningssystem.
I tillegg kan nummer legges inn manuelt som medfører at det vil flagges ved passering.

Prøveperiode Prosjektet med skiltavlesning har vært gjennom en prøveperiode som ble avsluttet i 2011, men kameraene er fortsatt i bruk.

- Vi ønsker å bygge ut systemet langs hele grensa, sier Asle Farberg, avdelingssjef for grensekontroll i tollregion Øst-Norge.

ADVARSEL: Et skilt om kamera ved Kornsjø grense advarer om at du blir fotografert ved grenseovergangen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ADVARSEL: Et skilt om kamera ved Kornsjø grense advarer om at du blir fotografert ved grenseovergangen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Han forklarer at det foreløpig ikke er noe politisk vedtak for å bygge ut systemet, men håper 2013-budsjettet kan by på noen åpninger.

- Skiltavlesningssystemt gir god effekt på de ubemannede grenseovergangene. Vi klarte i prøve perioden å utføre flere kontroller og med bedre resultat.

Flere kontroller Farberg bruker den ubemannede grenseovergangen på Kornsjø i Østfold som et eksempel.

- Når en alarm blir utløst, så kan vi sende mobile patruljer som er i området. En patrulje kan da dekke flere grenseoverganger, sier Asle Farberg.

BESLAG: Skiltavlesingssystemet førte til en økning på kontroller på ubemannede grenseoverganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BESLAG: Skiltavlesingssystemet førte til en økning på kontroller på ubemannede grenseoverganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Ifølge avdelingssjefen for grensekontroll, var det en 40 prosent økning i unndratte avgifter på de kontrollene som ble gjennomført på ubemannede grenseoverganger.

Forberg ønsker også å endre vilkårene fra datatilsynet.
I dag blir ikke bildene lagret etter at kontroller er gjennomført. Bilenes registreringsnummer legges inn i skiltavlesningssystemet, men Tollvesenet har ingen mulighet til å sjekke historikk på en bil.

- Vi ønsker å lagre data i noen måneder for å kunne analysere observasjonene, sier Farberg til Dagbladet.

KONTROLL Tollvesenet i arbeid langs grensa til Sverige. På bildet: tollinspektør Carina Berg og  Håvard Gaustad. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KONTROLL Tollvesenet i arbeid langs grensa til Sverige. På bildet: tollinspektør Carina Berg og Håvard Gaustad. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer