Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir du lurt i utlandet

Godtroende turister er ofte et lett bytte for svindel, bedrag, tyveri, ran og utpressing. Men ubehagelige opplevelser kan ofte unngås om du kjenner knepene på forhånd. Står du først midt oppe i det, hjelper det å holde hodet kaldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er basert på virkelige historier fra de siste årene.

TAXI-SVINDEL

Mange har blitt lurt av taxisjåfører på Arlanda flyplass. Fella er klassisk. Hvis du avtaler prisen med sjåføren, kan du kjøre til Stockholm sentrum for 250 svenske kroner. Om du ikke sier noe, kan taksameteret ende opp nær 1000-lappen.

Også i Sevilla i Spania flesker drosjesjåførene til, om de øyner sjansen. En tur som for lokalbefolkningen ville ha kostet 25 kroner, kan koste 250 kroner for en forvirret turist.

Hovedregelen er klar verden over: Sjekk prisnivået på drosjer med fastboende eller flyplassansatte. Har du ikke peiling, så avtal i alle fall prisen på forhånd.

LONDON-KLUBBENE

I bydelen Soho i London fins det strippeklubber som livnærer seg på å lure turister. Utallige norske menn har forlatt klubbene tusenvis av kroner fattigere.

Metoden er enkel: Det er svært billig å komme inn - 10 til 20 kroner. En lett påkledd vertinne med en drink i hånden setter seg ved offerets bord og han er fanget. Offeret må betale opptil 2500 kroner for vertinnens alkoholfrie drink. Kommer det protester, vil én eller flere muskelmenn med truende oppsyn opplyse gjesten om at regler og priser fins i menyen de trekker fram.

Hovedregel: Oppsøker man lysskye klubber, risikerer man litt av hvert. Det bør man vite.

LEIEBILER

Når du leier bil, sjekk den for skader og andre mangler før du legger av gårde. Du risikerer å måtte erstatte skader du ikke har ansvaret for.

En typisk historie fra England nå i påsken: Da bilen skulle leveres tilbake, påpekte utleieren at fire hjulkapsler manglet. De som hadde leid bilen, hadde ikke lagt merke til det. De tror ikke at alle hjulkapslene kunne ha ramlet av, og siden bilen var en Opel Corsa, mener de at hjulkapslene umulig kunne være særlig attraktive. Da står utleiren tilbake som mistenkt.

Godt råd: Ta deg tid til å sjekke bilen. På leiekontrakten er det et felt hvor du kan markere skader og mangler før turen starter.

FRIMERKER

Posten kommer ikke alltid fram. Når du sender postkort fra spesielt fattige land, risikerer du at frimerkene blir pillet av og solgt igjen av posttjenestemenn. Det er irriterende og leit, selv om det økonomiske tapet sjelden er stort.

Blant annet skjer dette i Ecuador, sist rapportert for et halvt år siden. Selv om kortene ble postlagt i flere omganger på hovedpostkontoret i Guayaquil, kom de aldri fram.

Tips: Bruk din egen lim på frimerkene - eller tape om nødvendig.

KREDITTKORT

Selv om kredittkort-svindel forekommer i Norge, er det langt mer utbredt i utlandet og særlig i andre verdensdeler.

For å unngå den mest opplagte svindelen, bør du sørge for alltid å ha et øye med hvor kortet ditt befinner seg. Ikke la kelnere eller ekspeditører ta med seg kortet inn på bakrommet.

Sjekk at de tar ett avtrykk av kortet og ikke flere. Om de får anledning til å ta flere avtrykk av kortet, risikerer du at de belaster kortet flere ganger. Underskriften din kopierer de fra notaen du har underskrevet på.

Også her gjelder det å være aktsom på hvor man bruker kort. Det er en grunn til at lyssky steder skyr lyset.

VEKSLINGS-FELLER

Det tryggeste er å veksle i banker eller vekslingsbyråer. På gata risikerer du å bli rundlurt, og det er svært få land hvor svartebørskursen er fordelaktig.

Nylig ankommet til Polen er det lett å bli lurt av gamle og nye sedler. Merk deg at den gamle valutaen, som fortsatt er gyldig, har fire flere nuller enn den nye.

I Budapest fikk en nordmann verdiløse jugoslaviske dinarer da han skulle gjøre et vekslingskupp:

- Sedlene var i orden og lå sammen med en lommebok han holdt i hånden. Så rykket han til fordi han angivelig så en politimann komme. Samtidig snudde han lommeboka, noe jeg ikke så, og der sto jeg med verdiløse sedler.

Sjekk om sedlene er ekte! I en bank i Nairobi fikk en av artikkelens kilder utlevert falske dollarsedler da hun vekslet inn en reisesjekk. Mange banker har utstyr som fort kan verifisere om sedler er ekte. Bruk dem.

SØL PÅ JAKKA-

KNEPET

I mange land verden over bruker lommetyver knepet med å være den gode hjelper som skal tørke søl av klærne dine. Selvsagt har de også produsert sølet.

På flyplassen i Roma opplevde en norsk kvinne nettopp dette. Plutselig gjør en mann henne oppmerksom på at hun har spy nedover jakkeermet. Hun setter spontant fra seg veska og river av seg jakka. Mannen snapper veska og stikker.

Uansett hva slags griseri en tilsynelatende hjelpsom person forteller deg om, hold hodet kaldt og pass på bagasjen din.

UTPRESSING

I en del land er politiet kjent for å være korrupt. Noen steder går de så langt at de setter opp veisperringer hvor de inkasserer såkalte bøter for ikke-eksisterende lovbrudd. Dette har blant annet skjedd i Tsjekkia og Brasil.

I La Paz i Bolivia ble en Dagblad-medarbeider huket på gata av en uniformert politimann som påsto at nordmannen tidligere hadde kjørt på rødt lys. Både han og hans datter nektet for dette, men politimannen tok førerkortet og ba de følge med til politistasjonen på andre siden av byen. Politimannen lot det klart skinne igjennom at dette var en lang og tidkrevende prosess, men at alt burde kunne ordnes på beste måte. 20 dollar var prisen for å få sertifikatet tilbake.

I Nairobi i Kenya fins det gjenger som utgir seg for å være politiske flyktninger. Først ber de om penger til å finansiere flukten fra Zaire eller andre land. I neste øyeblikk dukker de opp i politiuniform og bøtelegger deg for å - jo nettopp! - gi penger til flyktninger.

Tips: Dette er en vanskelig situasjon å havne i, men forsøk deg for all del med forhandlinger. Det beste er å snakke seg ut av situasjonen. Selv om du er sikker på at du ikke har gjort noe galt, kan utpresserne holde deg fengslet og framsette en serie falske beskyldninger mot deg. Finn en pris og velg mellom pest og kolera.

NØDROP PÅ

FLYPLASSEN

Selv om de aller fleste vil hjelpe andre i nød, bør en ta seg tid til å ta forholdsregler når man befinner seg i ukjent terreng. En nordmann ble robbet da han skulle hjelpe en kvinne som utga seg for å være voldtektsoffer på flyplassen i Barcelona.

Han var på vei inn i leiebilen, da en kvinne gjorde anskrik. Han løp ut for å hjelpe henne uten å låse bilen. Da han litt seinere vendte tilbake til bilen, var all bagasjen borte.

Tips: Hold hodet kaldt - og ta i betraktning at det verste oppstyr kan være skapt for å forvirre deg.

FALSKE VARER - HØYE PRISER

I store deler av verden, og kanskje særlig i Østen, selges ofte merkevarekopier. F.eks. La Coste, Nike og Rolex. Særlig i Bangkok i Thailand er det lett å bli lurt med falske klokker og verdiløse juveler.

Hvis du absolutt vil ha en kopi av merkevaren, så se iallfall til at du betaler kopipris.

I Tyrkia er det vanlig å selge mer eller mindre velduftende vann kamuflert som kjente parfymer.

I Hongkong fins det mange forretninger som tilbyr billig kamerautstyr. Men de tar seg så godt betalt som mulig. Nordmenn har betalt flere tusen kroner mer for kamerautstyr i Hongkong enn hva det koster i Norge.

Råd: Vær skeptisk til voldsomme priskupp. Gjør deg på forhånd kjent med hva tilsvarende varer koster i Norge eller andre steder.