Her blir du ulovlig overvåket

BERGEN (Dagbladet): Visste du at du blir filmet når du tar ut penger fra minibanken? Det er lovlig, men banken må skilte tydelig at du blir overvåket. Der synder flere banker, og gjør seg skyldig i overtredelse av straffeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har sjekket en rekke minibanker i Bergen sentrum for å se etter skilting om videoovervåking. Deretter sjekket vi om minibankene ble overvåket.

I hovedkontoret til SpareBank 1 Vest i Kaigaten er et kamera godt plassert inne i selve minibanken, men det fantes ingen merking.

Uten skilt

Den som leter etter skilting ved hovedinngangen til DnBs hovedkontor i Bergen vil også få store problemer med å finne det. En liten lapp er imidlertid festet på døra inn til banken, men den blir borte hver gang døra åpnes automatisk. Sparebanken NOR har kamera i taket, men ingen merking var å se i nærheten av minibanken.

Kreditkassens filial nær politihuset var unntaket vi fant. Der var det godt merket.

- Alle de 65 minibankene våre på Vestlandet er videoovervåket og vi har veldig god erfaring med det. Jeg vet ikke hvor lenge vi har manglet skilting utenfor hovedkontoret vårt, men nå skal vi sjekke merkingen ved alle minibankene våre, sier informasjonsdirektør Jørn Lekve i SpareBank 1 Vest.

- Arbeidsulykke

- Det må være en arbeidsulykke om Dagbladet har funnet minibanker hos oss uten merking, men det skal vi rette opp umiddelbart. Vi er klar over hva som kreves, sier informasjonsrådgiver Øyvind Larssen i DnB.

Bankene har forskjellig praksis med hvor de plasserer kameraene. Noen steder er de montert inne i selve minibanken, andre steder er de plassert i taket eller på hjørner slik at de kan filme personen som er i ferd med å ta ut penger fra automaten.

Rådgiver Audun Aanæs i Datatilsynet sier at straffeloven og personregisterloven regulerer kravene til merking og at overvåkingen skal være saklig begrunnet.

- Kravet til merking er at det skal være tydelig for den som blir overvåket. Det kan ha en preventiv virkning. Fra tid til annen ser vi at det syndes mot denne bestemmelsen, sier Aanæs.

For politiet

Bankene har tillatelse til å beholde filmene i opptil tre måneder før de blir makulert, men sikkerhetssjefer Dagbladet snakket med i går sier at de ikke leverer ut bildene til noen, heller ikke til politiet, uten at det foreligger rettslig kjennelse for det.

Informasjonsleder Trygve Hillestad i Bergen politidistrikt sier at bankene ikke har taushetsplikt og at det derfor ikke er behov for rettslig kjennelse for å få kopi av bildene når de kan brukes som bevis i en straffesak. På generelt grunnlag sier han også at politiet kan bruke fotografier som bevis selv om opptaket er gjort ulovlig.

Politiet i Bergen har nå publisert et bilde av en mann som er mistenkt for en rekke tyverier av blant annet minibankkort.

Han skal ha brukt dem for å tappe eiernes konti gjennom minibanker. Bildet viser hele mannens ansikt og er tatt av et kamera inne i minibanken.