Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir Egypts president historisk

Samme dag som Abdel Fattah al-Sisi foretok et historisk kirkebesøk, ble to politimenn drept mens de voktet en annen gudstjeneste.

PÅ KIRKE-VISITT: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi besøkte tirsdag en koptisk kirke i Kairo. Foto: Al Youm Al Saabi Newspaper / Reuters / NTB Scanpix
PÅ KIRKE-VISITT: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi besøkte tirsdag en koptisk kirke i Kairo. Foto: Al Youm Al Saabi Newspaper / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts president Abdel Fattah al-Sisi ble på tirsdag historisk, da han som første egyptiske regent deltok på en koptisk julemesse, skriver avisa Al-Ahram.

Bejublet visitt Presidenten ankom St Marks ortodokse katedral i Kairo under julemessen. Der holdt han en kort tale før han raskt forlot kirka igjen.

Ifølge den egyptiske avisa beklaget presidenten at han hadde avbrutt messen, og fortalte at han hadde kommet for å gratulere det koptiske samfunnet.

Han fortalte også at både Egypts kristne og muslimer feiret høytiden, og understreket at de er «én enhet sett i verdens øyne».

Videoklipp fra hendelsen viser at publikum jubler når al-Sisi ankommer katedralen, der han ble mottatt av den koptiske paven Tawadros II.

Utsatt minoritet Situasjonen har vært vanskelig for Egypts kristne minoritet. Totalt bor det rundt 6,5 millioner koptere i Egypt, en fjerdedel av dem i Kairo. De utgjør med det rundt ti prosent av befolkningen og har til stadighet blitt marginalisert.

Kopterne har blitt frarøvet frihet og rettigheter, og blitt pålagt restriksjoner for å kunne leve i landet som kristne. Blant annet har det i flere tiår vært vanskelig å få tillatelse til å bygge nye kirker.

al-Sisi har vært tydelig på viktigheten av sameksistens mellom de ulike religiøse grupperingene i landet.

Den tidligere hærsjefen, som sto bak kuppet mot den valgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013, sikret seg presidentembetet etter å ha fått utrolige 96 prosent av stemmene i valget i mai i fjor.

To personer drept Da den tidligere diktatoren Hosni Mubarak regjerte var kopterne i en mellomposisjon. De ble diskriminert, men fikk lov til å opprettholde en parallell samfunnsstruktur som kristne.

Under Mohamed Morsis og Det muslimske brorskapets ledelse følte mange seg mer utsatt, og den sekteriske volden økte.

Lederen for kopterne, Pave Tawadros II, ga offentlig sin fulle støtte til demonstrantene som krevde president Morsis avgang. Kopternes bifall til den omstridte avsettelsen førte til at enkelte radikale muslimer ser dem som legitime mål.

Til tross for regimeskiftet i Egypt er kopterne framdeles utsatt. Samme dag som al-Sisi foretok sin historiske visitt ble to politimenn drept mens de passet på en annen koptisk kirke sør i Kairo.