Her blir en haifinne menneskemat

Så dumpes de tilbake for å blø i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg ville vite hvorfor folk dreper hai, og hva jeg kunne gjøre for å stoppe det, sier haientusiast og regissør Rob Stewart i traileren til dokumentarfilmen «Sharkwater», som i vår og sommer har premiere rundt om i Europa.

I seks år reiste canadieren rundt om i verden for å bryte ned stereotypien av haier som blodtørstige, menneskeetende monstre, og framheve fiskens viktighet for evolusjonen i havet, skriver han på filmens hjemmeside.

Der dokumenterte han en milliardindustri som bedriver både rovfiske og dyremishandling. Fiskerne, som er filmet i smug, kutter av haiens finner og slipper den hjelpeløs ned i vannet, hvor den synker til bunns og blør langsomt i hjel.

Finnene havner på restaurant- og kjøkkenbord i både Asia og resten av verden. Finnene går for mellom 1000 og 5000 kroner kiloen.

- Haifinner var opprinnelig en rett for de rike. Men på grunn av den store velstandsøkningen i Kina har de blitt allemannseie. Haibestanden i verden har sunket med 90 prosent de siste 30 årene på grunn av dette, sier Stewart i et intervju med svenske TV 4, hvor dokumentaren ble sendt fredag kveld.

- Dyreplageri

- Når haien dør, utskiller den et spesielt urinstoff med amoniakk som gjør kjøttet ubrukelig. Derfor blir finnene kuttet mens haien er i live, forklarer marinbiolog Bernt Rydland Olsen overfor Dagbladet.no.

Kroppene slenges tilbake i vannet for å spare plass i båten. Hundre millioner haier drepes ifølge regissøren årlig for å skaffe finner til haisuppe.

Her blir en haifinne menneskemat

- Det er helt klart dyreplageri - en håpløs måte å drive fiske på. Det en stor del uregistrert omsetning av hai rundt om i verden, og i mange områder er det nesten ikke hai igjen, sier leder for Barentshavkontoret i Naturvernforbundet, Gunnar Album, til Dagbladet.no.

Krav mot EU

I kjølvannet av dokumentaren «Sharkwater» har flere naturvernorganisasjoner slått alarm om konsekvensene for ekosystemet når havets største rovdyr dør ut.

- Det blir en økologisk katastrofe i havet. Om haiene forsvinner, blir næringskjeden ustabil, sier sjefen for Skansenakvariet i Stockholm, Jonas Wahlström ,til Expressen.se.

Avisa har også snakket med flere eksperter på asiatisk mat, som sier at haifinner er å få tak i på visse dyrere restauranter i Sverige.

Svenska Hajföreningen påpeker at mens dokumentaren hovedsakelig fokuserer på Asia og Latin-Amerika, står også EU for mye haifiske.

- Haifiske er egentlig forbudt i EU, men på grunn av den lave interessen for haiens eksistens og at Spania og Portugal får bruke et smutthull i loven, utgjør også EU en stor trussel mot haien, skriver de på sin hjemmeside.

Foreningen hevder at EU står for en tredjedel av verdens haifiske, og krever blant annet at Sverige presser på for et forbud mot å kutte finnen og hive haien rett uti igjen.

Primalfrykt

Regissør Rob Stewart mener mangelen på interesse rundt rovfiske blant folk flest skyldes den innebygde frykten og mytene om haien. Selv har han ikke noe imot en svømmetur med flere meter lange haier.

Stewart opplevde både å bli beskutt av kystvakten i Costa Rica og jaget av taiwansk mafia i sitt arbeid med dokumentaren.

- Du er i vannet og ser det du hele livet har lært å frykte. Men det vil ikke skadet deg, og det er det peneste du noen gang har sett. Det ene dyret vi frykter mest, er dyret vi ikke kan leve uten, sier han i filmen.

FLÅS LEVENDE: Finnene kuttes av, og haien blir liggende og blø i hjel.
SPARER PLASS: Haikroppen gir dårlig pris, og blir dumpet levende tilbake i havet når finnen er kuttet av.
DELIKATESSE: Haifinner går for mellom 1000 og 5000 kroner kiloen.