Her blir en haifinne menneskemat

Så dumpes de tilbake for å blø i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg ville vite hvorfor folk dreper hai, og hva jeg kunne gjøre for å stoppe det, sier haientusiast og regissør Rob Stewart i traileren til dokumentarfilmen «Sharkwater», som i vår og sommer har premiere rundt om i Europa.

I seks år reiste canadieren rundt om i verden for å bryte ned stereotypien av haier som blodtørstige, menneskeetende monstre, og framheve fiskens viktighet for evolusjonen i havet, skriver han på filmens hjemmeside.

Der dokumenterte han en milliardindustri som bedriver både rovfiske og dyremishandling. Fiskerne, som er filmet i smug, kutter av haiens finner og slipper den hjelpeløs ned i vannet, hvor den synker til bunns og blør langsomt i hjel.

Finnene havner på restaurant- og kjøkkenbord i både Asia og resten av verden. Finnene går for mellom 1000 og 5000 kroner kiloen.

- Haifinner var opprinnelig en rett for de rike. Men på grunn av den store velstandsøkningen i Kina har de blitt allemannseie. Haibestanden i verden har sunket med 90 prosent de siste 30 årene på grunn av dette, sier Stewart i et intervju med svenske TV 4, hvor dokumentaren ble sendt fredag kveld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer