Her blir en rasende mulla Krekar pågrepet

Ropte «Leve islam» da han ble ført ut av leiligheten sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskaper fra Oslo-politiet gikk i ettermiddag til aksjon mot bygningen som huser mulla Krekars leilighet. Det var tjenestemenn fra både Oslo-politiet og Politiets Sikkerhetstjeneste som gikk til aksjon og pågrep Krekar.

Mullaen virket rasende da han ble ført ut av leilighetsbygget og ropte blant annet «Leve islam» til de frammøtte reporterne og politibetjentene.

I en pressemelding skriver PST at Krekar ble pågrepet klokka 14 og at dette skjedde «på grunnlag av Oslo tingretts dom mot ham av i går, og på grunnlag av en nærliggende fare for gjentagelse av nye straffbare handlinger (trusler om terror)»

- Krekar vil bli framstilt i Oslo tingrett med begjæring om varetektsfengsling, opplyser PST.

Ransakes Leiligheten til mullaen ransakes nå av politibetjenter, opplyser innsatsleder Lasse Alver til Dagbladet utenfor leiligheten.

 PÅGREPET:  En sint mulla Krekar ble pågrepet av betjenter fra PST og Oslo-politiet i ettermiddag. Foto: Håkon Eikesdal.
PÅGREPET: En sint mulla Krekar ble pågrepet av betjenter fra PST og Oslo-politiet i ettermiddag. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Vi har fått en anmodning fra PST om å pågripe mulla Krekar. Akkurat nå foretas en ransaking av leiligheten hans, sier Alver og vil ikke komme med videre opplysninger om aksjonen.

Mullaen ble i går dømt til fem års fengsel, men anket på stedet i Oslo tingrett. Umiddelbart begynte spekulasjonene å gå om hvorvidt han kom til å bli pågrepet eller ei.

 AKSJONERER:  En rekke politibetjenter deltar i pågripelsen av mulla Krekar.
AKSJONERER: En rekke politibetjenter deltar i pågripelsen av mulla Krekar. Vis mer

Krekar skal ha kommet med en rekke uttalelser som er blitt oppfattet som trusler både under og etter straffesaken der han ble dømt for en flere trusler om drap og terror.

Ifølge Aftenposten skal truslene blant annet ha vært rettet mot norske interesser i utlandet.

Kan settes i varetekt Ettersom dommen mot ham ennå ikke er rettskraftig er Krekar i prinsippet en fri mann til tross for fengselsstraffen. Det har vært spekulert på om Krekar ville bli satt i varetekt, noe det nå er opp til Oslo tingrett å avgjøre.

 DØMT:  Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DØMT: Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Det kan være flere grunner til varetektsfengsling:

Truslene som skal ha blitt framsatt etter rettssaken, sammenstøtet med en TV2-journalist i kanalens lokaler i går og at en Krekar på frifot støter allmennhetens rettsfølelse.

 TIL AKSJON:  Politiet er på plass for å pågripe mulla Krekar.
TIL AKSJON: Politiet er på plass for å pågripe mulla Krekar. Vis mer

Ett av tiltalepunktene har en strafferamme på 15 år, noe som åpner for varetekt etter sistnevnte grunnlag.

Krekar ble i Oslo tingrett blant annet dømt for trusler mot Erna Solberg, den sittende norske regjeringen og tre islamkritiske norskkurdere.

- Gjentagende trusler I dommen skriver retten om de stadig gjentagende truslene fra Krekar, og mer enn antyder at han kommer til å bruke nettopp selve domfellelsen til nye framstøt overfor tilhengerne sine.

 TIL ANGREP:  Mulla Krekar likte dårlig at TV 2 forsøkte å filme ham i forbindelse med et intervju han ga til Al Jazeera. Krekar slo til mot fotografens utstyr. Foto: TV 2
TIL ANGREP: Mulla Krekar likte dårlig at TV 2 forsøkte å filme ham i forbindelse med et intervju han ga til Al Jazeera. Krekar slo til mot fotografens utstyr. Foto: TV 2 Vis mer

«Han bruker oppmerksomheten rundt rettsaken, til gjennom taler på Paltalk, å ytterligere hisse opp sine tilhørere over koranbrenningen. Han fortalte i retten at han hadde flere tilhørere på Paltalk mens rettsaken pågikk, enn han pleier å ha. Krekar kommer også til å benytte denne domfellelsen til å skape ytterligere blest om sin fatwa mot de fornærmede. Det er et betydelig paradoks at denne domfellelsen av Krekar, bidrar til at truslene hans blir enda farligere», skriver retten.

- Retten er ikke i tvil om at Krekar vil komme med nye drapstrusler, hvis han konstaterer at noen krenker Koranen, tilføyer tingrettsdommer Per Fleisje i dommen.

PST har ikke lagt skjul på at sikkerhetstjenesten har hatt tildels kontinuerlig oppsikt med Krekars aktivitet på nettet. Nå har Krekar etter alt å dømme enda lavere takhøyde for at det dukker opp nye sharia-uttalelser som kan oppfattes som trusler.