Her blir en stjerne revet i fillebiter

Svart hull tatt for «drap». For første gang greide astronomer å identifisere offeret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ligger stille og i det skjulte helt til en ulykksalig stjerne kommer for nær. Da våkner monsteret til liv, og lar de voldsomme tidevannskreftene slite det uvitende offeret fullstendig i stykker. Noe svelges, noe spyttes ut nært lysets hastighet.

Disse «drapene» blir vanligvis aldri oppdaget eller oppklart. Men nå sier astronomer at de har fått de hittil beste observasjonene av universets mest infernalske koldtbord, og identifisert gjerningsmann og offer ved å benytte «krimtekniske» teknikker på åstedet.

Kollapset Supermassive svarte hull finnes trolig i sentrum av de fleste galakser, inkludert Melkeveien, og er en konsentrasjon av masse som er flere millioner eller milliarder ganger vår egen sols.

Objektet har kollapset til et lite punkt under sin egen tyngdekraft, og ikke engang lys kan unnslippe det gravitasjonelle grepet.

Det er sjeldent at en forbipasserende stjerne slukes av et svart hull. For å være sikker på å bevitne en slik hendelse, fulgte forskerne bak studien hundretusenvis av galakser i synlig og infrarødt lys.

I juni 2010 fant de et måltid som var i gang i en galakse 2,7 milliarder lysår unna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer