BARN BLIR GIFTET BORT Internasjonalt er barnebruder et stort problem. Ifølge tall fra Center for Reaserach on Women (IRCW) har 51 millioner jenter under 18 år blitt giftet bort. 10 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år. Det vil si én jente hvert tredje sekund, skriver IRCW. Swatdalen i Pakistan er ett av de steden hvor det blir meldt om barnebruder helt ned til femårsalderen. Foto. REUTERS/FAISAL MAHMOOD/NTB SCANPIX
BARN BLIR GIFTET BORT Internasjonalt er barnebruder et stort problem. Ifølge tall fra Center for Reaserach on Women (IRCW) har 51 millioner jenter under 18 år blitt giftet bort. 10 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år. Det vil si én jente hvert tredje sekund, skriver IRCW. Swatdalen i Pakistan er ett av de steden hvor det blir meldt om barnebruder helt ned til femårsalderen. Foto. REUTERS/FAISAL MAHMOOD/NTB SCANPIX Vis mer

Her blir fem år gamle barn giftet bort

Misbruk og tvang mot jenter øker internasjonalt. Hvert tredje sekund blir en barnebrud giftet bort, ifølge rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lørdag publiserte magasinet Foreign Policy artikkelen «Malalas glemte søstre». Der forteller de historien om tolv år gamle Nazia. Den pakistanske jenta var bare fem år da faren giftet henne bort til en langt eldre mann.

«Avgjørelsen om å gi bort den lille jenta som betaling, i tillegg til to geiter og et lite landområde, ble gjort av en gruppe eldre menn som utgjorde en jirga», skriver journalisten Adriana Carranca.

Gifter bort barn Jirga er et stammeråd som holdes innenfor stammeområdene i Afghanistan og Pakistan. De tar ofte avgjørelser i tvistesaker eller kriminalsaker, da et vanlig rettssystem er bortimot ikke-eksisterende i området. Rådet fatter beslutning ved konsensus. Det er de eldste i stammen som deltar i et jirga.

«Nazia var for ung til å forsto hva som skjedde», skriver Carranca. «Men født i et land hvor kvinner ikke skal bli sett av fremmede — visste hun nok til å forstå at noe var forferdelig galt».

«Jeg nektet, gråt og prøvde å holde meg fast i dørstolpen», forteller Nazia. På tross av hennes og familien protestert var det ingen bønn. Nazia ble giftet bort i bare fem års alderen.

Kollektiv straff Nazia ble giftet bort for å hevne et drap. På pashtunsk heter praksisen «swara». Praksisen er en form for kollektiv straff som fortsatt blir prakitsert i stammeområdene i Pakistan og Afghanistan. Det var Nazias onkel som hadde drept en nabo i en strid om landområder.

Onkelen flyktet, og etterlot seg ingen barn. Dermed bestemte jirgaen at det var faren til Nazia som måtte betale for drapet ved å ofre sin egen datter.

Ifølge artikkelen i Foreign Policy skjer dette alarmerende ofte i  stammeområdene. I fjor ble minst 180 tillfeller registrert i Pakistan i fjor.

«Men det er hundrevis, kanskje tusenvis, udokumenterte tilfeller», skriver Carranca.

51 millioner jenter Internasjonalt er barnebruder et stort problem. Ifølge tall fra Center for Reaserach on Women (IRCW) har 51 millioner jenter under 18 år blitt giftet bort. 10 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år. Det vil si én jente hvert tredje sekund, skriver IRCW.

Les hele rapporten her!

I Pakistan er det lovlige alderen for giftemål 18 år for gutter og 16 år for jenter. Likevel rapporterer UNICEF at 20 prosent av pakistansk kvinner gifter seg før de blir 13 år. 70 prosent gifter seg før de blir 18 år.

Les hele rapporten her!

Malalas søstre Foreign Policy har snakket med psykiater fra Lahore, Mohammad Ayub. Han har jobbet med barnesoldater i Sudan og unge talbiansoldater i Afghanistan og Pakistan. I dag driver han Saidu Shariff-sykehuset i Swatdalen. Dette området ble verdenskjent som stedet hvor den pakistanske jenta Malala Yousufzai kommer fra.

Jenta ble internasjonalt kjent allerede i 2009 da hun begynte å blogge for BBC om livet i den Taliban-kontrollerte Swatdalen, hvor jenteskoler ble brent og Taliban begikk overgrep mot befolkningen. 2012 ble Malala skutt i ansiktet av Taliban på veien til skolen. Da var hun bare 14 år.  

På fredag holdt hun tale for FNs generalforsamling.

- De mislyktes «De trodde kulene ville kneble oss, men de mislyktes. Ut av dette steg tusenvis av stemmer. Svakhet og redsel døde, og styrke og mot ble født», sa Malala.

Applausen runget i salen da jenta entret talerstolen, og mange måtte tørke tårer da hun begynte å snakke.

«Tusenvis er blitt drept og millioner skadd av terrorister. Jeg er bare en av dem. I dag snakker jeg ikke for meg selv, men for at også de uten stemme kan bli hørt», sa 16-åringen.

Blir syke av overgripene Psykiateren Ayub forteller til Foreign Policy at barnebrudene som kommer til han ofte har store smerter. Noen ganger er de til og med blinde og paralyserte. De lider av en såkalt «konversjonslidelse».

Det er antatt at disse problemene oppstår som svar på problemer i pasientens liv, og konversjon (dissosiasjon) er betraktet som en psykisk lidelse.

Lidelsen er nærmere ukjent i vesten, men i følge Ayub har den fått et epidemisk omfang i Pakistan og Afghanistan.

«Her har ikke kvinner en stemme - spesielt ikke jenter», sier Ayub til Foreign Policy.

«Jentene kan ikke si at de ikke ønsker å gifte seg. Derfor holder hun alt inni seg. Til slutt kommer det ut som fysiske lidelser», forteller psykiateren. Han forteller at de får tre til fire kvinner med slike symptomer hver eneste dag. Jentene er tretten, fjorten år gamle, forteller han.

Under sin tale til FNs generalforsamling ba Malala verdensamfunnet å satse på utdanning for kvinner og jenter.

«Jeg fokuserer på jenters rettigheter fordi de lider mest. Det var en tid da kvinnelige aktivister ba menn om stå opp for deres rettigheter. Denne gangen vil vi gjøre det selv», sa Malala.

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer