Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir hamburgeren spiddet levende

Storaksjon etter slakteriskandale i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kua er for syk til å stå oppreist og gå på slakteribilen på egne bein. Da gir en slakteriansatt bånn gass på gaffeltrucken og kjører rett på det syke dyret for å skremme det på beina.

Her kan du se videoen med de hemmelige opptakene som har sjokkert dyrevernere i USA. I går slo det amerikanske landsbruksdepartementet til og la ned omsetningsforbud mot 65 tonn kjøtt fra et av Californias største slakterier.

  Den største kjøttskandalen i hamburgerens hjemland er et faktum. Partiet med forbudt kjøtt er fire ganger så stort som den forrige «rekorden» fra 1999.

Stikker i øynene

De rystende opptakene som ble gjort mellom 11. oktober og 9. november i fjor, viser også en slakteriansatt hos Westland/Hallmark Meat Co. i Chino utenfor Los Angeles som stikker en hjelpeløs ku i øre og øyne med et kosteskaft for å få den til å reise seg.

Begge fikk sparken da dyrevernorganisasjonen Humane Society la fram videoen ved årsskiftet. Nå er begge siktet for dyremishandling sammen med en sjef på slakteriet.


Vanning med tvang
Bilder viser flere kuer som blir tvangsforet med vann for at de skal overleve den siste transporten til slaktehuset på siste reise mot hamburgeren.

Amerikanske landbruksmyndigheter har en lov som forbyr kjøttproduksjon av dyr som ikke er friske nok til å stå oppreist. Dyrvernhensyn og frykt for at slike «downere» er bærere av kugalskap, er bakgrunnen for loven.

 KJØRER RETT PÅ:  Truckføreren kjører rett på den hjelpeløse kua. Foto: Human Society.
KJØRER RETT PÅ: Truckføreren kjører rett på den hjelpeløse kua. Foto: Human Society. Vis mer

Alt det forbudte kjøttet har frysedato 1. februar, og helgens aksjon fører blant annet til 150 skoler står uten sin vanlige elevlunsj i dag. Og en av de amerikanske hamburgerkjedene, Jack in the Box, har sagt opp alle avtaler med skandaleslakteriet.

Kan være spist

En stor del av det forbudte kjøttpartiet er allerede distribuert til forretninger og restauranter og kan være spist  allerede.

- Vi tror ikke det er noen helserisiko med dette kjøttet. Vi var nødt til å aksjonere, sier en talsmann for matsikkerhet i det amerikanske landsbruksdepartementet, Dick Raymond, til AP.

image: Her blir hamburgeren spiddet levende
KJØTTFARSE: Det amerikanske landbruksdepartementet har slått til mot et av Californias største slakterier, Westland/Hallmark Meat Co.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media