Her blir han angrepet av elgkua

Nå vil Arvid Strömnes oppsøke ulv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer fikk Arvid Strömnes mye oppmerksomhet da han fremprovoserte sinne hos ei elgku han møtte på en ettermiddag i juli, da han var ute på sykkeltur ved Borredalsdammen i Fredrikstad-marka.

Elgkua gikk sammen med kalven sin og hadde beskyttelsesinnstinktet framme da Strömnes forsøkte å nærme seg henne.

- Jeg gikk mot henne først en gang. Så, etter å ha sett den voldsomme reaksjonen hennes, tenkte jeg at dette måtte jeg ha på film.

Strömnes gjentok dermed eksperimentet, denne gangen med mobilen klar til å filme elgen.

Se elgkuas angrep øverst i videoen!

- Elgen var snill
- Den var så snill den elgkua, hun sparket bare for å skremme meg og var bare såvidt borti meg. Hvis hun ville kunne hun, med sin kraft og vekt, ha drept meg. Det gjorde hun ikke, legger han til.

Strömnes forteller til Dagbladet at hensikten bak den nervepirrende videoen var å vise folk at villdyr ikke er farlige. Han mener at vi har blitt fremmedgjorte fra naturen, og ønsker å få folk til å endre holdning til dyrelivet i skogen.

- Svært mange har ikke noe forhold til naturen lenger og tror at det er farlig å møte på dyr i skogen.

Vil oppsøke ulv
I påsken planlegger han derfor å gjøre et nytt stunt der han skal oppsøke ulv for å forsøke å bevise nettopp at dyrene ikke er farlige for oss.

 - Jeg ser på ulver som ikke noe mer enn en litt stor schæferhund, aldri i verden om de kommer til å angripe meg.

Tidligere har Strömnes, som er lærer i Fredrikstad, tatt med seg elevene sine til Langedrag naturpark, og bedt dem som jobber der slippe ham inn i ulvegården for å demonstrere at de ikke er farlige.

- De ville ikke gi meg adgang, men jeg er sikker på at det ville vært trygt. Se på de som jobber der, de har bygget opp tillitt til ulvene og kan gå rett inn til flokken helt uten fare for livet.

Strömnes legger vekt på at enten en møter på ei beskyttende elgku eller en ulveflokk, vil dyrenes første reaksjon i møte med menneskene alltid være å forsøke å holde seg unna dem.

- De er svært menneskesky, de vil alltid prøve å komme seg vekk fra deg så fort de kjenner lukta eller hører lyden av menneske. 

Han anbefaler likevel ikke andre å gjøre det samme.

- Man skal ha respekt for store, ville dyr, og ikke provosere dem til å angripe seg, sier han.

Fått internasjonal oppmerksomhet
Videoen, som har blitt en stor hit på nettet ble, i etterkant av at Fredrikstad blad først la den ut i juli, fanget opp av internasjonale medier og har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

- Både svensk og engelsk media har kontaktet meg for å skrive om hendelsen og dele videoen.

I tillegg får Strömnes stadig forespørsler både på sosiale medier og via telefon.

- Veldig mange legger meg til på facebook for å snakke med meg om videoen, mange sier at de aldri har sett noe lignende før og uttrykker at de er svært fascinert over at jeg tør å være så nær elgen.

FREMMEDGJORTE: Arvid Strömnes opplever at mange ungdom i dag er fremmedgjorte fra naturen. Han forsøker selv å ta med elevene sine ut i skogen så mye han kan. Foto: Arvid Strömnes
FREMMEDGJORTE: Arvid Strömnes opplever at mange ungdom i dag er fremmedgjorte fra naturen. Han forsøker selv å ta med elevene sine ut i skogen så mye han kan. Foto: Arvid Strömnes Vis mer