Her blir han dengt bevisstløs foran vokterne

Hanni Elabed banket nytteløst på ruta for hjelp i fengselet i Idaho. Ble liggende tre dager i koma og fikk hjerneskade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overvåkingskameraer i et fengsel i amerikanske Idaho har fanget bilder av en fange som regelrett grisebanker en annen fange mens vokterne ser på, melder nyhetsbyrået AP.

Hjerneskade Bildene viser hvordan Hanni Elabed banker på ruta for å påkalle vokternes hjelp, uten at de tar affære. Nå blir det reist spørsmål om Idaho Correctional Center tillater fangevold på regulær basis.

Selskapet som driver fengselet sier til AP at de samarbeider i etterforskningen av saken.

Videoen som nyhetsbyrået har fått tilgang til viser angivelig at minst tre fangevoktere ser på mens Elabed blir slått bevisstløs av en annen innsatt.

Rundt to minutter senere slutter angriperen å slå. Da først kommer voktere inn gjennom ei metalldør og setter håndjern på den voldelige fangen.

Videobildene ska ha blitt tatt i januar i år.

Hanni Elabed ble påført blødninger i hodet og lå tre dager i koma som følge av volden han ble utsatt for. Ifølge AP skal han ha fått hjerneskade.

Større skandale Påtalemyndigheten i Idaho kontaktet AP få timer etter at nyhetsbyrået publiserte videobildene tirsdag denne uka. AP fikk opplyst at FBI har undersøkt hvorvidt fangevoktere ved fengselet har gjort seg skyldig i brudd på menneskerettighetene.

Etterforskerne skal ha tatt utgangspunkt i flere bekymringsmeldinger om stadige voldelige angrep blant de insatte i fengselet som drives av selskapet Corrections Corporation of America (CCA).

Også angrepet på Hanni Elabed inngår i etterforskningen, har statsadvokat Wendy Olson opplyst AP.

CCA, som er det største private fengselsselskapet i USA, forsikrer om at de samarbeider med påtalemyndigheten, men sier de er skuffet over at fangevideoen er publisert offentlig.

- Publiseringen medfører en unødvendig sikkerhetsrisiko for staben vår, de insatte vi passer på og, til sist, folk generelt, heter det i en kommentar fra selskapet.

«Gladiator-skolen» Tidligere har flere insatte saksøkt fengselet med påstand om at fangevokterne dekker over voldelige angrep ved å nekte fanger medisinsk hjelp.

Idaho-fengselet er blitt kalt «Gladiator-skolen» av de insatte på grunn av dets voldelige rykte.

CCA har rundt 75 000 fanger i sin varetekt fordelt på 60 institusjoner i 19 amerikanske delstater.

HJERNESKADD: Den tidligere fangen Hanni Elabed lå tre dager i koma etter å ha blitt angrepet av en annen fange. Han er i dag hjerneskadd og har ingen korttidshukommelse. Foto: AP/Jessie L. Bonner/Scanpix
HJERNESKADD: Den tidligere fangen Hanni Elabed lå tre dager i koma etter å ha blitt angrepet av en annen fange. Han er i dag hjerneskadd og har ingen korttidshukommelse. Foto: AP/Jessie L. Bonner/Scanpix Vis mer