Her blir han drapsmann for Taliban

Gutten ser knapt 12 år gammel ut. I sjokkvideo halshugger han Ghulam Nabi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Med skingrende stemme anklager gutten den fastbundede mannen foran seg for å være spion for amerikanerne. Detter løfter han kniven i luften og roper «Allahu akbar!».

Sjokkvideoen som nå spres blant jihadister i Pakistan viser drapet på den militante pakistaneren Ghulam Nabi som ble anklaget av al-Qaida for å ha forrådt Taliban-lederen Mullah Akhtar Mohammad Osman i desember. På videoen gir Nabi det som hevdes å være en tilståelse av forræderi, før han blir bundet for øynene med et rutete skjerf.

- Han er en amerikansk spion. De som gjør slikt vil møte denne type skjebne, sier den unge drapsmannen.

I halvannet minutt viser videoen offeret liggende på siden på bakken. En mann holder Nabi i skjegget mens gutten skjærer av hodet på ham. Mens blodet spruter fra såret roper gutten og de andre mennene «Allahu akbar!».

Bekreftes

Nyhetsbyrået Associated Press fikk en kopi av den sjokkerende videoen i byen Peshawar på grensen til Afghanistan. Videoen er uten sidestykke i jihadistpropaganda på grunn av drapsmannens unge alder.

Nabis identitet blir bekreftet overfor AP av familien i landsbyen Kili Faqiran i Baluchistan-provinsen sørvest i Pakistan.

- Taliban er ikke hellige krigere. De kjemper ikke for Islams sak. Om jeg fikk hendene mine på dem ville jeg drepe dem selv, sier Nabis fortvilte og sinte far Ghulam Sakhi (70) til AP.

<strong><b>DRAPSMANN:</strong></b> På videoen som nå distribueres blant jihadister i Pakistan blir denne guttungen drapsmann. Foto: SCANPIX/AP/APTN
DRAPSMANN: På videoen som nå distribueres blant jihadister i Pakistan blir denne guttungen drapsmann. Foto: SCANPIX/AP/APTN Vis mer

Han sier til nyhetsbyrået at videoen også selges på markedet i landsbyen, men at han ikke ønsker å se den.

- Barbarer

70-åringen forteller at sønnen hadde vært et lojalt medlem av Taliban som kjempet i Afghanistan og ga det tidligere afghanske regimets ledere skjulested i familiens hus. Nå mener han at Taliban er ansvarlige for sønnens død.

- De er Islams fiender. De oppfører seg som barbarer, sier han om Taliban.

Den pensjonerte imamen med det lange skjegget snakker åpent om hans sønns tilknytning til Taliban. Han gråter to ganger under intervjuet som ble gjort i familiens hus i bunnen av et dalføre i Baluchistan. Han forteller AP at Nabi deltok på Talibans side i kampene mot den amerikansk-støttede Nord-Alliansen i Afghanistan.

Etter å ha kommet hjem til Pakistan drev Nabi en religiøs skole i provinshovedstaden Quetta.

Han forteller at sønnen jevnlig hadde skjult Taliban-lederne Mullah Dadullah og Mullah Akhtar Mohammad Osmani i familiens hus.

Osmani ble i desember drept i Helmand-provinsen da bilen han satt i ble truffet av amerikanske raketter 19. desember i fjor. Han er den høyest rangerte Taliban-lederen som er drept etter den amerikanske invasjonen i Afghanistan i slutten av 2001. Det amerikanske militæret sa i desember at Osmanis død var et tilbakeslag for Talibans militære operasjoner, og NATO-ledelsen i Afghanistan uttalte tidligere denne uken at den fryktede våroffensiven fra Taliban ennå ikke er kommet.

Her blir han drapsmann for Taliban

La på røret

Få dager etter Osmanis død reiste Ghulam Nabi først til Peshawar og deretter til Wana i de lovløse områdene i Pakistan for å hente penger til våpen og utstyr fra Talibans ledere, sier Sakhi. I slutten av januar ringte sønnen for å fortelle at et stammeråd hadde dømt ham til døden for å ha tipset amerikanske styrker om Osmanis bevegelser.

Ghulam Nabi nektet for at han hadde gjort dette, men stammerådet trodde ikke på ham, forteller Sakhi. Sønnen hadde gitt telefonen videre til Dadullah. Alle bønnene om å spare sønnens liv ble avvist.

- Jeg snakket med ham og sa \'Du besøkte oss og min sønn var en nær venn, så hvorfor vil du henge ham?\' Han svarte bare \'Hvordan har du det?\' og la på røret, sier Sakhi.

AUTENTISK: Videoen AP har fått i Peshawar er autentisk, sier eksperter som har sett den.
DREPT: Ghulam Nabi sa han var uskyldig, men ble ikke trodd av stammerådet som dømte ham til døden for forræderi.
SØNNENS PASS:
FORTVILET FAR: Ghulam Sakhi raser mot Taliban etter drapet på sønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer