Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsstraff i Jemen

Her blir han henrettet for voldtekt og drap på tre år gammel jente. Rundt ham er det folkefest

41-åringen ble drept på et torg midt i Jemens hovedstad Sana. Henrettelsen ble sendt på TV og tusenvis var tilskuere.

HENRETTET: Den 41 år gamle mannen ble henrettet på et torg i Jemens hovedstad Sana foran tusenvis av mennesker. Mange filmet henrettelsen, som også ble sendt på TV, med mobiltelefoner. Hovedstaden styres av Houthi-bevegelsen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
HENRETTET: Den 41 år gamle mannen ble henrettet på et torg i Jemens hovedstad Sana foran tusenvis av mennesker. Mange filmet henrettelsen, som også ble sendt på TV, med mobiltelefoner. Hovedstaden styres av Houthi-bevegelsen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt forferdelig. En ting er selve dødsstraffen som er en umenneskelig straffemetode som ikke hører til vår tid. Du ser hvordan personen sannsynligvis trygler for sitt liv. Han ligger der og alle ser på. Det er ikke bare en brutal straff for denne personen, men kollektiv straff. Den ydmyker alle menneskene som er der og det er menneskeverdet som egentlig drepes, sier menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

Bildene er fra Jemens hovedstad Sana mandag. En 41 år gammel mann ble dømt for å ha voldtatt og drept en tre år gammel jente. Han ble dømt til døden, og straffen ble fullbyrdet med skyting på et torg i byen foran tusenvis av tilskuere.

SAMLET: Det gikk ord om den planlagte henrettelsen over hele hovedstaden og folk tok plass i lyktestolper og på hustak for å få den med seg. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
SAMLET: Det gikk ord om den planlagte henrettelsen over hele hovedstaden og folk tok plass i lyktestolper og på hustak for å få den med seg. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mannen i en blå fangedrakt blir geleidet av væpnede menn i militæruniform gjennom den store folkemengden. Folk har klatret opp i lyktestolper og følger med fra hustak. Også offerets far var til stede da den 41 år gamle mannen ble lagt på magen på et teppe midt på torget og skutt i ryggen med et automatvåpen på kloss hold.

Nyhetsfotograf Abdulkareem Ziraei anslår overfor New York Times at 10 000 mennesker var til stede under henrettelsen og at majoriteten var enig i avgjørelsen.

TV-sendt

KAOTISK: Henrettelsen skjedde klokka 09.00 mandag. Ifølge rapporter fra stedet skal de fleste ha vært enig i at mannen burde henrettes. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
KAOTISK: Henrettelsen skjedde klokka 09.00 mandag. Ifølge rapporter fra stedet skal de fleste ha vært enig i at mannen burde henrettes. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg ble henrettelsen, som ble utført av Houthi-rebellene, kringkastet direkte på TV. Bildene fra torget viser også at mange filmer og tar bilder av henrettelsen med mobiltelefoner.

Bildene får Amiry-Moghaddam til å tenke på fødelandet Iran.

- Slike bilder er ikke så veldig uvanlig i Iran. I Saudi-Arabia er det også offentlige henrettelser og IS har også gjort det i stor grad, sier han til Dagbladet.

Amiry-Moghaddam er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og grunnla menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights.

ULOVLIGE METODER: En tidligere fange viser hvordan han måtte sitte, med håndjern og beinbøyler, da han var i et hemmelig fengsel på Riyan-flyplassen i byen Mukalla i Jemen. Han skjuler ansiktet sitt av frykt for å bli fengslet igjen. Hundrevis av mennesker skal ha blitt holdt i det som ifølge nyhetsbyrået Ap er et nettverk av hemmelige fengsler i d... Vis mer

I hjemlandet hans skjedde en henrettelse tirsdag morgen. Mer enn 5000 mennesker skal ha vært til stede da en 28 år gammel fange ble hengt fra en heisekran. Ifølge organisasjonens tall har 340 personer blitt henrettet i Iran i 2017. Hele 100 av henrettelsene skjedde i juli i år.

- Spikret til gamle tradisjoner

I Jemen er det etter alt å dømme store mørketall som følge av den opprivende borgerkrigen i landet. De siste 24 årene har menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty registrert henrettelser i Jemen.

Men i 2016 kunne ikke Amnesty bekrefte om det skjedde noen henrettelser i myndighetsregi, men islamsk lovgivning regjerer og drap straffes med dødsstraff.

- I Jemen har du blant annet å gjøre med ultrareaksjonære, superkonservative og meget religiøse samfunn som er forankret og nesten spikret fast i gamle tradisjoner, sier danske TV 2s mangeårige Midtøsten-korrespondent Steffen Jensen til danske BT.

Han peker også på at det kan være et tegn på en etterlengtet utblåsning for et folk som har vært undertrykt og har lidd i lang tid. Samtidig mener han makthaverne vil vise at de er sterke og viderefører hevntradisjonene som eksisterer i landet.

- Sprer frykt

- Felles for disse landene er at målet til myndighetene er å spre frykt. De som bor i landene vet hva jeg snakker om. Budskapet er ikke nødvendigvis at det er galt å voldta eller drepe. Budskapet er: vi har myndighet og dette er vi i stand til å gjøre, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

- Når myndighetene har økt behov for å spre frykt, for eksempel at de forventer opptøyer, det sivile samfunn er aktivt og verdenssamfunnet opptatt av andre ting, øker antall henrettelser, sier han.

Borgerkrigen har herjet landet i over to år etter at en saudi-ledet allianse startet en krig for å fjerne den iransk-støttede houthi-regjeringen som har tatt kontrollen over Sana.

Samtidig er millioner drevet på flukt, og 2/3 av befolkningen - 18,8 millioner - er avhengige av humanitær hjelp. Sju millioner sulter og vet ikke hvordan de skal skaffe neste måltid, ifølge OCHA. Et stort kolerautbrudd har samtidig rammet 250 000 mennesker, ifølge WHO.

- Jeg er lettet nå

HENRETTELSE: I dag tidlig ble en 28 år gammel iransk mann henrettet foran det som sies å ha vært et publikum på 5000 mennesker nord i Iran. Her gråter en av tilskuerne. Foto: IranHR
HENRETTELSE: I dag tidlig ble en 28 år gammel iransk mann henrettet foran det som sies å ha vært et publikum på 5000 mennesker nord i Iran. Her gråter en av tilskuerne. Foto: IranHR Vis mer

Universitetsstudenten Shamsan Alyafaei (23) sier til New York Times at han og andre tilskuere fikk vite om henrettelsen via meldinger på WhatsApp på Facebook. Folk skal ha møtt opp klokka 07.00 på morgenen for å få en god plass.

- Dette er den første dagen i mitt liv. Jeg er lettet nå, skal faren til treåringen ha sagt etter henrettelsen, ifølge Reuters.

Amiry-Moghaddam forklarer at folk også kan dømmes til «qisas» - øye for øye-gjengjeldelse i drapssaker.

- Det er egentlig myndighetene som utfører henrettelsen, men de kan legge ansvaret på skuldrene til offerets familie. Det har også skjedd at offerets familie har fått jobben som bøddel.

10 000: Ifølge en nyhetsfotograf på stedet var det så mange som 10 000 mennesker til stede under henrettelsen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
10 000: Ifølge en nyhetsfotograf på stedet var det så mange som 10 000 mennesker til stede under henrettelsen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- En kultur av vold og brutalitet

Han mener det slettes ikke er tilfeldig at henrettelsen skjer på et offentlig sted i nærheten av der folk bor.

- Det fremmer en kultur av vold og brutalitet. Folk reagerer ikke neste gang de skal henrette en politisk opposisjonell for eksempel.

- Hvilken rolle spiller religion inn for disse henrettelsene og dødsstraff?

- Det er det politiske regimet som står for henrettelsene. Vi ser at mange av landene som praktiserer det er muslimske land. Samtidig ser du det ikke i de fleste muslimske land, som Indonesia, Malaysia og hele Nord-Afrika, sier Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights.

- Verdenssamfunnet har et ansvar. Når det skjer i så stor grad i land som Iran og Saudi-Arabia, som hovedsakelig muslimske land, må man også reagere. Jeg husker ikke sist man fikk en offentlig reaksjon fra norsk hold på en henrettelse i disse landene, sier han.

Han peker på at det er mye lavere terskel for internasjonale reaksjoner hvis henrettelsene skjer i andre land.

- Hvorfor kommer det ikke reaksjoner når Iran fram til nå har henrettet 340 personer og 100 bare i juli? Det sier noe om aksepten, og det må vi gjøre noe med. Ingen reaksjoner er det de ønsker. Sharia som lov og spesielt de delene som bryter så tydelig med menneskerettighetene som offentlig henging, amputasjoner og blinding, må reageres på, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!