Her blir han skutt på kloss hold

Israelske bosettere sverger hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fanatiske bosettere og høyreekstremister sverger hevn etter at israelske soldater kastet dem ut av en okkupert bygning i Hebron.

Drøyt 200 okkupanter ble båret ut av bygningen, etter å ha nektet å etterkomme en kjennelse fra israelsk høyesterett.

Aksjonen utløste massive protester over hele Vestbredden, der bosettere og deres høyreekstreme og ultranasjonalistiske støttespillere lot sin vrede gå ut over palestinske biler, hus og avlinger.

Tre palestinere ble skutt og såret av rasende bosettere i Hebron, og bilder og videoer fra kaoset har sjokkert både israelere og palestinere.

Filmet skyting

Den israelske menneskeretts- organisasjonen B'Tselem har overlevert en video til israelsk politi som viser hvordan en av bosetterne fra kloss hold skyter den 40 år gamle palestineren Hosni Abu-Se'ifan i brystet, for deretter å skyte den 65 år gamle faren hans Abd al-Hai Abu-Sa'ifan i armen når han kommer løpende til.

En gruppe bosettere lar steinene hagle over familiemedlemmer som forsøker å evakuere de to sårede mennene, og sikkerhetsvakter fra den israelske bosetningen Kiryat Arba skyter i lufta for å holde palestinerne unna.

- Vi krever at angriperen straks blir pågrepet og at sikkerhetsvaktenes rolle blir etterforsket, heter det i en kunngjøring fra B'Tselem.

Syre og skytevåpen

Rundt 25 mennesker ble såret i torsdagens opptøyer i Hebron, blant dem to israelske politifolk, den ene av dem etter å ha fått sprutet syre i ansiktet.

Rasende bosettere gikk løs på de israelske soldatene og kalte dem nazister, og malte også blasfemiske og sterkt nedsettende slagord på moskeer i flere palestinske landsbyer på Vestbredden.

Israelske myndigheter frykter at opptøyene kommer til å øke i omfang i helgen, og sikkerhetsstyrkene ruster seg til kamp mot de bevæpnede bosetterne og deres politiske allierte.

- Det er en svært stor vilje blant disse folkene til å bruke vold, ikke bare steiner men også skytevåpen, for å bremse eller stanse fredsprosessen, konstaterte lederen for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, Yuval Diskin, nylig.

Frykter moskéangrep

Shin Bet frykter særlig at fanatikere skal angripe moskeer, slik bosetteren Baruch Goldstein gjorde da han massakrerte 29 palestinere i Ibrahimi-moskeen i Hebron i 1994.

- Prisen vil bli høy og smertefull. Noen vil måtte betale svært dyrt for denne forbrytelsen, raste en bosetterleder til den israelske avisa Haaretz etter torsdagens utkastelse.

Israels forsvarsminister Ehud Barak stemplet i november de fanatiske bosetterne på Vestbredden som en kreftsvulst.

- Denne gruppen med ekstremister må læres på den harde måten at de må respektere loven og staten, sa Barak etter torsdagens aksjon i Hebron.

Israelerne ber samtidig palestinernes fungerende statsminister Salam Fayyad om hjelp for å få palestinske sikkerhetsstyrker og militsfolk til å ligge lavt de neste dagene, og la israelske styrker roe gemyttene.

Utvides stadig

Nærmere en halv million israelere bor i dag i områdene Israel okkuperte i 1967. Et samlet verdenssamfunn har slått fast at bosetningene i de palestinske områdene er ulovlige, og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger vedtatt resolusjoner med krav om tilbaketrekning.

Bosetningene blir i dag ansett for å være et av de største hindrene for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

I stedet for å konfrontere problemet har israelske regjeringer de siste årene gitt grønt lys til å utvide bosetningene, også de som statsminister Ehud Olmert i et utkast til fredsplan har lovet å evakuere. Det har ført til betydelig mistro på palestinsk side.

I februar skal det holdes valg i Israel, og mye tyder på at høyresiden med Benjamin Netanyahu nok en gang vil komme til makten. Han kommer neppe til å jage bosetterne bort fra Vestbredden.

(NTB)