Her blir han tatt med 640 smuglersigaretter

Massiv økning i det svarte sigarettsalget i Norge.

ARRESTERT: Her blir en afghaner arrestert for å selge ulovlige sigaretter på Brugata i Oslo. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
ARRESTERT: Her blir en afghaner arrestert for å selge ulovlige sigaretter på Brugata i Oslo. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet var med da Utlendingsseksjonen gjennomførte kontroller ved de mest vanlige sigarettsalgsstedene.

Det tok bare to minutter før politiet hadde arrestert en afghaner for ulovlig salg av sigaretter i Brugata i Oslo.

Afghaneren hadde på seg 640 smuglersigaretter.

Hadde innreiseforbud Dagen etter var Dagbladet med da politiet pågrep en 21 år gammel asylsøker fra Afghanistan. Han hadde vært i Italia i fem år og hadde italienske papirer.

- Det er ingenting å gjøre i Italia. Det er ingen framtid der, sa afghaneren da Dagbladet møtte han.

Ifølge ham selv hadde han vært i Norge femten dager. Han hadde da allerede blitt pågrepet i Oslo i januar for å selge smuglersigaretter.

Da fikk han forkynt utvisningsvedtak og fikk innreiseforbud til Norge i to år. Nå var han tilbake i Oslo. Nå vil han bli anmeldt for innreiseforbud og sendt tilbake til Italia.

ITALIENSKE PAPIRER: Dagen etter var Dagbladet med da politiet pågrep en 21 år gammel asylsøker fra Afghanistan. Han hadde vært i Italia i fem år og hadde italienske papirer. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
ITALIENSKE PAPIRER: Dagen etter var Dagbladet med da politiet pågrep en 21 år gammel asylsøker fra Afghanistan. Han hadde vært i Italia i fem år og hadde italienske papirer. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke hva jeg kommer til å gjøre. Jeg kan hvert fall ikke bli i Italia, sa 21-åringen.

- Fyker i været Ifølge nye tall fra UDI topper afghanerne utvisningsstatistikken hittil i år.

Av disse har 254 brudd utlendingsloven og 90 er utvist etter straff. Men nå opplever politiet at afghanere kommer tilbake gang på gang, til tross for at de blir utvist.

- Sigarettbeslagene har fyket i været de siste åra, sier kontorsjef Paul Johan Ask i Tollregion Oslo og Akershus. Han forteller at de har beslaglagt flere smuglersigaretter så langt i år enn de gjorde i hele 2012.

I hele fjor beslagla de 1,6 millioner sigaretter i Oslo og Akershus. Så langt i år har de beslaglagt 1,7 millioner sigaretter.

Ask forteller at dette er en del av et illegalt og organisert marked.

- Vi ser at salget av ulovlige sigaretter har blitt massivt i Oslo. Sigarettene blir solgt i klubber, kiosker, restauranter og på gata, sier Ask.

640 SIGARETTER: Afghaneren hadde på seg 640 smuglersigaretter. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
640 SIGARETTER: Afghaneren hadde på seg 640 smuglersigaretter. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han forteller at salget i større og større grad flytter seg ut på gata, og at økningen nå gjelder hele landet. Mens man i 2012 i hele Norge beslagla 5,5 millioner sigaretter, beslagla man i 2010 «bare» 3,1 millioner.

Selger for det daglige brød I det siste har politiet i Oslo registrert at det svarte sigarettmarkedet i større grad blir dominert av afghanere med italienske papirer.

Dette bekrefter også Tollvesenet, som forteller at det spesielt er kurdiske og østeuropeiske grupper som står bak innførselen av sigarettene, mens det er afghanere med italienske papirer som selger sigarettene.

Majoriteten av afghanerne som blir tatt for salg av ulovlige sigaretter har italienske papirer, opplyser Oslo-politiet.

- Selv sitter de igjen med bare smuler. De selger for å tjene til det daglige brød, sier Ask. Han forteller at bandene som står bak sigarettsmuglingen er godt organisert.

- Dette er profesjonelle kriminelle. For eksempel ser vi at kolonner, med speidere og følgebiler smugler sigaretter, øl og brennevin inn til Norge, sier Ask.

Kommer tilbake Utlendings- og forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt sier de ser at afghanerne de sender tilbake til Italia, stadig kommer tilbake.

- I Oslo er gatebildet slik at vi ser oftere og oftere at afghanerne vi tar for det svarte sigarettsalget kommer tilbake, selv om de har blitt sendt ut, sier politiførstebetjent Knut Aage Bakkerud fra utlendingsseksjon.

AKSJON: Dagbladet var med da Utlendingsseksjonen gjennomførte kontroller ved de mest vanlige sigarettsalgsstedene i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKSJON: Dagbladet var med da Utlendingsseksjonen gjennomførte kontroller ved de mest vanlige sigarettsalgsstedene i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dessverre har antallet afghanere med italienske papirer som bryter innreiseforbudet blitt så stort at vi ikke alltid har kapasitet til å i rettføre straffesakene. Dette vil si at for enkelte blir bruddene på innreiseforbudet henlagt, forteller Bakkerud.

Det betyr ikke at de blir i Norge. Afghanerne blir sendt tilbake til Italia.

Og på tross av at de fleste av dem har fått innreiseforbud, kommer noen tilbake.

FØRT VEKK: En sigarettselger blir ført vekk av politiet etter at han er tatt for ulovlig salg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØRT VEKK: En sigarettselger blir ført vekk av politiet etter at han er tatt for ulovlig salg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer