|||(Dagbladet): Julehandelen er i full gang. Det er høysesong for landets kjøpesentre. Og landets lommetyver.
Politiet advarer nå folk og ber dem passe ekstra god på verdisakene sine, og blant annet se opp for såkalte pinkodetyver.
- Vi har jobba målretta og redusert antallet slike saker, men den siste tida har vi sett en økning igjen, trolig på grunn av julebordsesongen, sier politiførstebetjent Geir Ellefsen, som leder etterretning og vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon, som fokuserer på såkalt mobile vinningskriminelle.
Tok to etterlyste
I forrige uke pågrep de to rumenere som var etterlyst for et stort antall grove tyverier fra personer på offentlig sted. Den ene av de to har sagt i avhør at han har reist rundt i Norge for å stjele der han antok det var lettest.
Lettest er det ofte på kjøpesentre, der det samles store folkemengder og mange ikke passer godt nok på verdisakene sine.

- Jeg oppdaget det først da de kom og spurte meg om jeg hadde den. Jeg ante ikke at de hadde tatt lommeboka mi, jeg stod bare og tittet på klær og ante fred og ingen fare, sier Susan til Dagbladet.
Hun ble for et par uker siden frastjålet lommeboka i Rygge storsenter i Østfold. Men tyvene kom ikke langt. De ble stanset av årvåkent personell på kjøpesenteret, som oppdaget raidet.
- Jeg fikk tilbake lommeboka fra politiet, sier hun. Kvinnen opplevde situasjonen som så ubehagelig at hun ikke ønsker navn og bilde i avisa.
Det var to kvinner som opererte sammen som prøvde å komme seg unna med Susans lommebok. Slikt samarbeid er vanlig. Det er også vanlig at de prøver ofte å stjele fra kvinner som går med vesker lett tilgjengelig, eller som har lagt veska i handlevogna.
Advarer mot ny trend
Geir Saxegaard, sikkerhetsansvarlig på Coop Extra på Rygge storsenter er tidligere blitt omtalt som tyvenes skrekk. Han mener tyvene oftest prøver seg på kvinner.
- Det er et skuespill der de infiltrerer kundemiljøet. Ofte opererer de sammen, og oppretter dødsoner for å lettere stjele, sier Saxegaard til Dagbladet.
Han advarer kvinner mot å ha veska med lommeboka i handlevogna.
- Det er mange som går rundt med masse kort, sertifikater og ting som de egentlig ikke trenger å med seg til en hver tid, sier Saxegaard.
- Da gjør en seg sårbar. Det har vært flere saker i utlandet, også i Skandinavia, der tyvene har tatt hele veska med lommebok, og bil- og hjemnøkler. Tyvene har da gått ut på parkeringsplassen, trykket på nøkkelknappen og funnet bilen. Så har de funnet ut hvor personen bor og kjørt dit. Da kan tyvene strekke strikken langt, og jeg frykter den metoden også kommer hit, sier han.
Pinkodetyver
I tillegg til de vanlige lommetyveriene er det flere kriminelle som har spesialisert seg på såkalte pinkodetyverier.

- De sørger for å skaffe seg pinkoden først ved å spane. Så stjeler eller raner de kortet. Vi har sett tilfeller der de har klart å få kortet ut av lommeboka uten at eieren merket det. Så drar de til nærmeste minibank og tar ut maksbeløpet, sier Ellefsen.
Oslo-politiet opplevde tidligere i høst en rekke slike saker på Oslo S. Det har nå gått kraftig ned, ifølge Ellefsen på grunn av godt samarbeid mellom politiet, NSB og handelsstanden.
- Men vi har sett en økning i det siste på barer og restauranter. Vi har også sett flere saker på andre jernbanestasjoner, sier han.
Organiserte bander
Ellefsen mener de som står bak opererer i organiserte, kriminelle bander.
- Det er det ingen tvil om. Vi ser ofte at de samme personene både står bak lommetyverier og grove tyverier fra boliger, sier Ellefsen.

En 41 år gammel polsk statsborger ble nylig dømt i Tønsberg tingrett for fire grove tyverier, fem simple tyverier og en hastighetsoverskridelse. På bildet du ser i denne saken stjeler han en lommebok fra en kvinne i en butikk i Sarpsborg.
I dommen mot mannen heter det blant annet:
- Tiltalte har vist et fast forbrytersk forsett over lang tid. Den type kriminalitet det her er snakk om, som retter seg mot enkeltpersoner og ved flere tilfeller eldre kvinner, påfører både store tap for samfunnet, men også personlige tap og heftelser for de som rammes.
