AVBILDET: Et sjokkert vitne forteller om en angivelig overfallsvoldtekt på en t-bansestasjon i Oslo. Foto: Privat
AVBILDET: Et sjokkert vitne forteller om en angivelig overfallsvoldtekt på en t-bansestasjon i Oslo. Foto: PrivatVis mer

- Her blir hun utsatt for seksuelt overgrep

Flere personer var til stede, men ingen grep inn, forteller vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Han rev av jenta buksene mens han lå oppå henne. Han hadde sine egne bukser nede og begynte med bevegelser som tilsa at han var i gang med voldtekten.»

Slik beskriver et vitne en angivelig overfallsvoldtekt av en tilsynelatende bevisstløs kvinne på en T-banestasjon i Oslo tidligere i år.

«Jeg løp bort og sparket ham i siden slik at han rygget av jenta.»

Ingen grep inn Mannen av afrikansk opprinnelse skal da ha dratt offeret til en benk på perrongen. Vitnet tok et bilde av mannen og den fornærmede mens han holdt fast i henne på benken.

Han forteller at det var flere personer til stede på perrongen, men ingen grep inn. Han forteller at han gikk for å ta et bilde av blodet der overfallsvoldtekten skal ha skjedd.

«Jeg har følelsen av at jeg burde gjort mer, men jeg ringte politiet og sendte bildene.»

Mørketall Episoden kan være en av flere voldtekter som er en del av et mørketall på overfallsvoldtekter som ikke har blitt anmeldt - trolig på grunn av at offeret var tilnærmet bevisstløs.

Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt har samtidig opplevd en dramatisk økning i antall anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden. Politiet har fått inn anmeldelse av hele 50 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i år - mer enn en dobling fra i fjor.

- Det er krevende å være politimester i Oslo akkurat nå, men vi har mange flinke folk som gjør en fenomenal jobb og som står på. Men sett i lys av høsten etter 22. juli, med fem drap på kort tid og flere overfallsvoldtekter, er det ikke hyggelig, sier politimester Anstein Gjengedal til Dagbladet.

Det er for tida mellom 23 og 26 ansatte på sedelighetsavsnittet. Nå vil Anstein Gjengedal utlyse ti nye stillinger for å ta hånd om voldtektsbølgen.

Leter målbevisst Han mener det er viktig å få tatt gjerningsmennene bak overfallsvoldtektene, og tror det er noen få enslige menn som står bak flere av dem.

- Noen benytter muligheten og finner seg målbevist et lett offer på vei hjem. Vi tror de deretter går etter dem og slår til når de er i et område uten andre personer i nærheten. Vi har erfaring fra tidligere som tilsier at serievoldtektsmenn fortsetter til de blir stoppet. Derfor er det viktig å få stoppet dem, sier Gjengedal.

- Hva tror du er årsaken til at antall overfallsvoldtekter er doblet fra i fjor?

- Hadde vi hatt svaret, hadde vi satt inn flere forebyggende tiltak. I en del av sakene er det forsøk på voldtekt, og da sitter man ofte igjen med ingen spor og dårlig signalement på en gjerningsmann som eventuelt har angrepet bakfra, sier Gjengedal.

P-voktere Gjengedal innrømmer at politifolk på jobb i helgene i hovedstaden har mye utelivsbråk å ta hånd om.

- Vi kom med en gang vi ble varslet om jenta som ble voldtatt i Vaterland, men vi var der ikke akkurat da det skjedde. Vi kan tross alt ikke dekke opp hele byen hvert eneste minutt.

Politimesteren har i dag vært i møte med Oslo kommune, og forteller at de har kommet fram til at de vil samordne ressursene sine, blant annet ved å la parkeringsvakter og andre offentlige ansatte jobbe om kvelden og natta i helgene