Her blir hyllingsferden ødelagt

I dag skulle kronprinsparet reist til Tyskland. Reisen skulle være kronprinsesse Mette-Marits gjennombrudd som toppkjendis i Europa. Her er bildene fra intervjuet som kan ha ødelagt reiseplanene. Mette-Marit og Haakon ble påført andregrads forbrenninger i ansiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyske tv-intervjuet gikk helt galt: Etter 75 minutter i sterkt sollys var Haakon og Mette-Marit påført andregrads forbrenning og skader på hornhinna. - Vi hadde aldri begått en slik tabbe, sier NRK-kjendis Fredrik Skavlan.

Det tyske TV-produksjonsselskapet Vincent Televisions lysreflektor har trolig forårsaket forbrenningene og øyeskadene som kan ødelegge kronprinsparets reise til Tyskland.

Haakon og Mette-Marit skulle etter planen ta av fra Gardermoen i ettermiddag. Nå må Haakon trolig dra aleine, uten eventyrprinsessen som har skapt Mette-Marit-feber i Tyskland. I mange sammenhenger blir hun kalt «den nye Diana».

Offisielt tar Slottet avgjørelsen om reisen i dag, men det er svært lite sannsynlig at Mette-Marit drar.

- Mette-Marit og Haakon må ha møtt lysmannen fra helvete, sier en rystet Fredrik Skavlan, som tidligere har intervjuet kronprinsparet utendørs under liknende værforhold.

Slottet innkalte i går ettermiddag til hastepressekonferanse etter at kronprinsparet i tre dager hadde oppholdt seg i mørket hjemme i Ullevålsveien.

- De har til dels store solskader med andregrads forbrenning. Hornhinnene til Mette-Marit har fått overflatiske sår, såkalt snøblindhet, sa professor Jan Petter Blomhoff, leder av medisinsk avdeling ved Rikshospitalet.

Sendes i morgen

Det var onsdag 8. mai klokka 14.30 kronprinsparet satte seg ned utenfor sitt kommende hjem Skaugum, for å la seg intervjue av den tyske kjendisprogramlederen Sandra Maischberger for kanalen N-TV. Intervjuet skal sendes over hele Tyskland i morgen ettermiddag.

Ettermiddagssola kom inn skrått bakfra, og lyskasterne som lyste mot kronprinsparet, hadde UV-filter.

Men blant lyskasterne hadde det tyske produksjonsselskapet satt opp en reflektorskjerm, som kastet det skarpe sollyset rett i ansiktet på kronprinsparet.

75 minutter seinere var intervjuet og skaden gjort: Mette-Marit, som stadig kikket bort på kronprinsen under intervjuet, fikk det reflekterte sollyset i øynene, og har skadet begge hornhinnene.

Fredrik Skavlan intervjuet i fjor kronprinsparet før bryllupet, på samme sted og med like lysforhold. Mens tyskerne møtte det sterke motlyset fra sola gjennom å pøse på med reflektor- og lyskasterlys, dempet statskanalen for sola ved å henge opp en duk. Dermed ble kronprinsparet utsatt for langt mindre sterkt lys.

Informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet presiserte i går kveld overfor Dagbladet at Slottet ikke klandrer det tyske TV-selskapet.

- Skadene må skyldes en rekke uheldige omstendigheter, og kunne skjedd under et NRK- eller TV2-intervju, sier Rasch. Dette avviser Fredrik Skavlan.

- NRK har Europas mest kompetente lysfolk. Vi ville aldri gjort den samme tabben, sier Skavlan.

- Jeg er veldig nysgjerrig på hvem denne lysmannen er. Teamet har åpenbart ikke hatt helt kontroll på virkemidlene, sier NRK-kjendisen.

Den mangeårige sjefen for producerne i NRK Dagsrevyen, Boye Baggethun, kjenner ikke til at noen har vært utsatt for liknende skader.

- Mitt område er studioproduksjon, og der er lyssettingen mer kontrollert, men jeg har aldri hørt om noe som dette. Hadde det vært tilfelle, hadde jeg nok hørt om det, sier Baggethun.

Illrødt og hovent

Dagbladet så i går bilder av kronprinsparets skader - bilder som var tatt i går. Kronprinsen er jevnt rødrosa forbrent over hele høyre del av ansiktet. Kronprinsessen har fått verre skader: Hun har blemmer i ansiktet og på halsen.

Onsdag ettermiddag - bare kort tid etter intervjuet - kom smertene, fargen, blemmene og snøblindheten.

- Begge har intense smerter som framkalles av øyebevegelser og lys, sier professor Blomhoff.

- Har kronprinsparet vært søvnløse?

- Ja, dessverre, sier Blomhoff. Han har behandlet kronprinsparet med salve og øyedråper for å lindre smertene og for å unngå infeksjoner. Nå må Haakon og Mette-Marit bare ta tida til hjelp for å lege skadene.

Professor Blomhoff har behandlet kronprinsparet på Rikshospitalet, men uten å innlegge dem: Haakon og Mette-Marit har stort sett holdt seg hjemme i Ullevålsveien, med gardinene trukket godt for.

GRILLET I HAGEN: Her får Haakon og Mette-Marit den skadelige dosen reflektert sollys, mens de snakker med tysk fjernsyn. Intervjuet fant sted på Skaugum sist onsdag.
Da Fredrik Skavlan intervjuet kronsprinsparet på samme sted og tid i fjor løste de problemet ved å sette opp en hvit duk som skjermet for sola.
SKARPT LYS: Mette-Marit myste det skarpe reflekterte sollyset under intervjuet. Brannskadene gjorde seg gjeldende få timer etter at intervjuet var over.
Slik ble de solskadd:</B> Reflektoren kaster sollyset tilbake mot kronsprinsparet. Mette-Marit, som ofte ser bort mot Haakon, får det skarpe lyset i øynene.