Her blir isbjørnen en kannibal

Isbjørner på Svalbard blir kannibaler om sommeren og høsten på grunn av mindre tilgang på sel.

KANNIBAL: Her har en voksen isbjørn nettopp drept en isbjørnunge på Svalbard. Kannibalisme blant isbjørner skal være økende. Foto: Jenny E. Ross
KANNIBAL: Her har en voksen isbjørn nettopp drept en isbjørnunge på Svalbard. Kannibalisme blant isbjørner skal være økende. Foto: Jenny E. Ross Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbadet): Isbjørner på Svalbard må bli kannibaler på sommeren og høsten på grunn av mindre tilgang på sel.

Det framkommer i en fersk rapport utarbeidet av den kjente isbjørnforskeren Ian Stirling og fotojournalisten Jenny Ross. Ross tok de sjokkerende bildene av en isbjørn som har angrepet og drept en ung isbjørn.

- Økende fenomen - Å angripe en annen bjørn er en måte å skaffe seg mat. Det er nok relativt enkelt for en voksen han-bjørn, sier hun til BBC.

Det er kjent at isbjørner dreper og noen ganger spiser sin egen art, men ifølge rapporten skal dette nå være et økende fenomen.

- Under smeltingen om sommeren blir arealet havis rundt Svalbard bare en brøkdel av arealet om vinteren. I mange områder forsvinner havisen fullstendig. Mens området havis isbjørner bruker for å jakte reduseres, blir det stadig færre seler tilgjengelig. Derfor reduseres isbjørnens sjanse for å lykkes, står det i rapporten

- Av den grunn representerer unge isbjørner på denne årstiden en mulig matkilde for voksne isbjørner, slår rapporten fast.

Videre i rapporten, som er publisert i tidsskriftet Artic, slås det fast at hyppigheten av tilfeller der isbjørn spiser isbjørn kan øke ytterligere ettersom klimaet fortsetter å bli varmere i Arktis og havisen smelter tidligere på året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer