Her blir isbjørnen en kannibal

Isbjørner på Svalbard blir kannibaler om sommeren og høsten på grunn av mindre tilgang på sel.

<strong>KANNIBAL:</strong> Her har en voksen isbjørn nettopp drept en isbjørnunge på Svalbard. Kannibalisme blant isbjørner skal være økende. Foto: Jenny E. Ross
KANNIBAL: Her har en voksen isbjørn nettopp drept en isbjørnunge på Svalbard. Kannibalisme blant isbjørner skal være økende. Foto: Jenny E. Ross Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbadet): Isbjørner på Svalbard må bli kannibaler på sommeren og høsten på grunn av mindre tilgang på sel.

Det framkommer i en fersk rapport utarbeidet av den kjente isbjørnforskeren Ian Stirling og fotojournalisten Jenny Ross. Ross tok de sjokkerende bildene av en isbjørn som har angrepet og drept en ung isbjørn.

- Økende fenomen - Å angripe en annen bjørn er en måte å skaffe seg mat. Det er nok relativt enkelt for en voksen han-bjørn, sier hun til BBC.

Det er kjent at isbjørner dreper og noen ganger spiser sin egen art, men ifølge rapporten skal dette nå være et økende fenomen.

- Under smeltingen om sommeren blir arealet havis rundt Svalbard bare en brøkdel av arealet om vinteren. I mange områder forsvinner havisen fullstendig. Mens området havis isbjørner bruker for å jakte reduseres, blir det stadig færre seler tilgjengelig. Derfor reduseres isbjørnens sjanse for å lykkes, står det i rapporten

- Av den grunn representerer unge isbjørner på denne årstiden en mulig matkilde for voksne isbjørner, slår rapporten fast.

Videre i rapporten, som er publisert i tidsskriftet Artic, slås det fast at hyppigheten av tilfeller der isbjørn spiser isbjørn kan øke ytterligere ettersom klimaet fortsetter å bli varmere i Arktis og havisen smelter tidligere på året.

Økende antall isbjørn Antallet isbjørn i Barentshavområdet ikke er kjent i detalj, men siden den ble fredet i 1973 har isbjørnstammen økt betraktelig i antall, opplyser assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim til Dagbladet.

- Men det er umulig å si noe om antallet, og vi har ingen sikre tall på at det er økende eller nedadgående, sier Alfheim.

<strong>MINDRE JAKTOMRÅDE:</strong> På grunn av klimaendringene blir jaktområdet til isbjørner mindre. Foto: Jenny E. Ross
MINDRE JAKTOMRÅDE: På grunn av klimaendringene blir jaktområdet til isbjørner mindre. Foto: Jenny E. Ross Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer