FANGET TREFNINGEN: Den australske amatørastronomen hadde flaks og var på rett sted til rett tid, da han fanget dette lysglimtet i går. Foto: ANTHONY WESLEY/AP
FANGET TREFNINGEN: Den australske amatørastronomen hadde flaks og var på rett sted til rett tid, da han fanget dette lysglimtet i går. Foto: ANTHONY WESLEY/APVis mer

Her blir Jupiter truffet i 180 000 km/t

- Jeg kunne ikke tro det, sier fotografen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Anthony Wesley er i ferd med å skape seg et navn blant astronomifantaster i hele verden. Nå har han nok en gang fanget et objekt som har truffet Jupiter.

Torsdag oppdaget australieren et lysglimt fra det som trolig var et objekt som traff planeten, skriver Associated Press.

- Jeg kunne ikke tro det, da jeg så lysglimtet. Det varte i rundt to sekunder og var veldig sterk, sier amatørastronomen.

Det er ikke klart hva som traff Jupiter - den desidert største planeten i solsystemet - men også Christopher Go på Philippinene så det samme.

Lysglimt - Det er mest sannsynlig en stor stein, kanskje en liten komet - men trolig en liten meteor. Den har vært i bane rundt sola, og så kollidert inn i Jupiter, i stor fart, sier Tor E. Aslesen, styreleder i Norsk astronomisk selskap, til Dagbladet.

Han anslår at gjenstanden kan ha hatt ei fart på 50 kilometer i sekundet (tilsvarende 180 000 km/t) og den kan fort ha en størrelse på 100 meter i diameter.

- Dermed skapes det så mye energi at det skytes et lysglimt når den treffer Jupiter. Det kan være kolossalt, i kort tid. Sporet den etterlater seg på Jupiter kan være så stort som 100 kilometer bredt, sier Aslesen.

Så langt har derimot ingen sett dette.

- Jupiter bruker 11-12 timer på ei runde og det må være klarvær for at astronomene skal kunne se det. For nordmenn blir det vanskelig nå om sommeren, det er enklere på den andre sida av jorda, hvor sola står høyere og det er mørkere om nettene, sier Aslesen.

Støvsugeren Jupiter For et snaut år siden observerte samme Wesley et et stort arr på Jupiter og han varslet NASA om funnet.

Australieren sier han er lykkelig for at Jupiter, som har to og en halv gang større masse enn alle de andre planetene i solsystemet til sammen, ligger i nabolaget.

- Det hadde vært teppefall om det objektet hadde truffet oss. Vi kan være veldig glade for at Jupiter gjør støvsugerjobben og suger opp disse store tingene før de treffer oss, sier Wesley.

- Aslesen, hva hadde skjedd om et objekt med 100 meter i diameter hadde truffet jordkloden?

- Hvis den hadde havnet i havet, kunne den nok skapt en 500 meter høy flodbølge.