Her blir Karim (2) dumpet på Ski storsenter

Matmor etterlot seg Karim på kjøpesenter. Over hele landet dumpes kjæledyr før sommerferien.

Etterlatt: Karim (2) ble dumpet av matmor på Ski storsenter. (Foto: Dyrebeskyttelsen)
Etterlatt: Karim (2) ble dumpet av matmor på Ski storsenter. (Foto: Dyrebeskyttelsen)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Katta Karim (2) ble dumpet av matmor utenfor Ski storsenter i et bur 23. oktober i fjor. Episoden ble videofilmet av senterets overvåkningskameraer.

Gjerningspersonen har ifølge Dyrebeskyttelsen selv innrømmet overfor dyrevernnemnda at hun dumpet katta på handlesenteret. Saken ble politianmeldt av Dyrebeskyttelsen, men til tross for de gode bevisene ble den likevel henlagt.

Har bevis
—Dette er helt forferdelig. Det blir det samme som å si til det norske folk at du kan gjøre hva du vil med dyret ditt. Dette vitner om total mangel på dyrevelferd og er direkte flaut, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Oslo og Akershus, Karen Andersson, til Dagbladet.

Hun mener saken er spesielt grov på grunn av de gode bevisene Dyrebeskyttelsen sitter med.

—Dette er første gangen at vi virkelig har hatt bevis på at noen dumpet dyret sitt. Da tenkte vi at nå må da endelig noe skje, men der tok vi feil, sier hun.

—Ingen rettigheter

Saken ble henlagt som følger av manglende kapasitet. Anken ble avvist for tre uker siden.

—Dyr har ingen rettigheter i Norge. Denne saken er et typisk bevis på akkurat det, sier Andersson.

Men Karim er ikke den eneste norske katta som er dumpet av matmor eller matfar den siste tida. Sommeren er høysesong for dumping av husdyr ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.

Dagbladet tok selv turen til Hjelpesenteret for hjemløse katter i Oslo og Akershus. Der kan frivillig leder Kari Berdalen fortelle at de har fått inn så mye som mellom 50-60 kattunger den siste tida.

Forlatt på E6
—Denne kattungen ble funnet alene på E6 mens han satt og slikket på et gammelt kebabpapir, forteller hun, og viser fram en bitte liten kattunge som nå har fått det treffende navnet E6.

Berdalen opplyser videre at det har vært en eksplosjon av hjemløse katter denne sommeren.

—Noen etterlater kattene sine langt inne i skogen, slik at ingen skal finne dem. Andre kaster dem ut på trafikkerte veier og håper på at de blir påkjørt, forklarer hun.

Follo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken nå.

Stort problem

Carl-Egil Mastad, sjefssekretariatsleder i Dyrebeskyttelsen, kan bekrefte at folk som skal på ferie finner mange kreative løsninger for å bli kvitt dyra sine.

—Vi får veldig mange henvendelser om sommeren. Mange ringer og forteller at de har blitt allergiske. Folk flest tror en katt klarer seg alene ute i Norge, men den hører ikke hjemme i den norske faunaen og de klarer seg ikke uten et hjem. Folk burde vite hva slags ansvar de tar på seg når de skaffer seg et dyr, sier han.

Etterlyser politiinnsats

Mastad er skuffet over politiet som ikke fikk til noen form for straffereaksjon i Karim-saken.

Uten reaksjon fra politiet øker problemet og det blir en signaleffekt til folk at man kan gjøre hva man vil med dyr fordi det ikke får noen konsekvenser.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med den tidligere matmoren til Karim (2). Hun ønsker ikke kommentere saken utover at både katta og buret den satt i var borte da hun returnerte fra et ærend inne på kjøpesenteret.