Her blir Kenji (50) drept på jobb i Burma

Her tar han sine siste bilder. Så ble journalisten offer for overgrepene han prøvde å dokumentere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Militærjuntaen i Burma har i kveld bekreftet at det er en japansk statsborger blant de døde etter to dager med svært blodige anslag mot demonstranter og pressefolk i Ragoon.

Faren til den japanske videojournalisten Kenji Nagai  har ifølge nyhetsbyrået AP sammen med Nagais kolleger gjennomgått bildene fra den hjerteskjærende dødsscenen, og har bekreftet at det er 50-åringen som ligger hjelpeløs på asfalten.

Bildene, tatt av andre fotografer i sentrum av hovedstaden, viser at Nagai ble liggende på bakken med kameraet sitt i hendene over hodet, før han på et annet bilde har senket armene langs kroppen og ser ut til å skrike i smerte.

Ifølge den japanske statsråden Nobutaka Machimura ble journalisten skutt i brystet.

Minst ni døde i dag

Rundt ham løpet soldater og politifolk som jakter ned en gruppe flyktende demonstranter og slår dem med batonger.

Det er ennå ikke kjent hvor mange som er drept og skadd i myndighetenes brutale angrep på de fredelige demokratitilhengerne, men juntaen bekreftet via statlig tv i kveld at minst ni mennesker er døde og 11 skadde bare i dag. Trolig kan det være snakk om mange flere drepte og mange titalls skadde.

Japan fremmer kalte i dag den burmesiske ambassadøren inn på teppet for å fremme en formell protest etter journalistdrapet. 50-åringen tilhørte det japanske fotobyrpet APF, og har dekket militærjuntaens overgrep i Rangoon siden tirsdag.

Her blir Kenji (50) drept på jobb i Burma

- Tysk journalist drept

Samtidig har det kommet ubekreftede meldinger om at også en tysk fotojournalist er skutt og drept i opptøyene. Ifølge øyenvitner ble han skutt idet han forsøkte å ta seg forbi en politisperring, men opplysningene er foreløpig ikke uavhengig bekreftet.

Tyskeren skal ha blitt båret bort av demonstranter, før militære angivelig begynte å lete etter den skadde journalisten.

- Militæret raider Sakura hotel og Trader hotel i Raangoon akkurat nå. De har sett CNNs sendinger fra et av disse hotellene, og mistenker at den skadde journalisten kan oppholde seg der, sa nyhetsredaktør Moe Aye i oslobaserte Democratic Voice of Burma til Dagbladet.no tidligere i dag.

I kveld skal mange demonstranter ha blitt arrestert etter at soldatene mørkla flere gater i Rangoon og rykket inn, men det er ikke kjent hvor mange som er bortført, skadd eller drept. Amnesty International har tidligere denne uka uttalt at organisasjonen frykter at munkene og andre aktivister som er arrestert blir torturert i fengslene.

HER DØR HAN: Kenji Nagai (50) ble drept av militærjuntaens soldater i Rangoon i dag. Også en tysk journalist skal ha blitt skutt. Foto: REUTERS
HER DØR HAN: Kenji Nagai (50) ble drept av militærjuntaens soldater i Rangoon i dag. Også en tysk journalist skal ha blitt skutt. Foto: REUTERS Vis mer
<B>IKKE OVER:</B> Demonstrantene skal i kveld ha trukket seg tilbake, men ingen vet hva militærjuntaen vil foreta seg i natt.
<B>SKYTER JOURNALISTER:</B> Kenji Nagai ble den første utlendingen som er drept i opptøyene.