PÅGREPET: Mannen som torsdag ble pågrepet etter å ha knivstukket en kvinne inne i en Kiwi-butikk i Oslo, er en 20 år gammel mann. Reporter: Øystein Andersen / Dagbladet. Video: Privat, Lars Eivind Bones / DabladetVis mer Vis mer Vis mer

Knivstikkingen på Kiwi

Her blir kniv­mannen pågrepet

Kontoransatte ble sjokkerte vitner.

Ansatte på et kontor med utsikt til Møllergata i Oslo ble sjokkerte vitner da mannen som er siktet for å ha knivstukket en tilfeldig kvinne på en Kiwi-butikk i nærheten, ble pågrepet av væpnet politi i går.

- En kvinnelig kollega ropte at hun så en politimann med pistol sikte på en person, og rope at han skulle legge seg ned, forteller en mannlig ansatt på kontoret til Dagbladet.

LIVE: PSTs Marie Benedicte Bjørnland møtte pressen i Nydalen etter knivstikkingen på Kiwi i Møllergata i Oslo. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Jeg løp bort til vinduet og kikket ut. Jeg så politimannen sikte på mannen, som nå lå på bakken. Etter hvert ble han påsatt håndjern og ført bort i en politibil, sier vitnet.

Sto i kassa

Det var like før klokka 13 i går, at en kvinne uten forvarsel ble knivstukket i ryggen mens hun sto i kassa for å betale på Kiwi-butikken på hjørnet Møllergata/Hausmanns gate.

Gjerningsmannen la deretter på sprang, etter å ha angrepet også en av de Kiwi-ansatte, som ikke ble fysisk skadd.

TENKER PÅ KVINNEN: Dagbladet har snakket med ansatte på Kiwi i Møllergata. De forteller at de sender sine tanker til kvinnen som er kritisk skadd etter det PST betegner som en terrorhandling. Reporter: Øystein Andersen / Dagbladet. Video: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer ... Vis mer

Men den mistenkte kom ikke langt. Etter løpetur på et par hundre meter i Møllergata ble han altså stanset og pågrepet av væpnet politi, og sitter nå i politiarresten.

Kvinnen som ble knivstukket, ligger på sykehus med kritiske skader.

Fra Russland

Den siktede, som er 20 år og russisk statsborger fra delrepublikken Basjkortostan, kom til Norge samme dag som angrepet skjedde. Basjkortostan ligger på vestsiden av Uralfjellene, flertallet av befolkningen bekjenner seg til islam.

Mannen har selv forklart at angrepet var en terrorhandling, og at han ønsket å drepe flere mennesker. Han ønsker ikke forsvarer, opplyste Benedicte Bjørnland, sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), på en pressekonferanse i dag.

I utlandet har en rekke knivangrep med islamistisk terrormotiv skjedd de siste åra, men har hittil ikke forekommet i Norge. Bjørnland opplyste at PST ikke har noen indikasjoner på at flere slike angrep er nær forestående.

KNIVSTIKKING I OSLO SENTRUM: En kvinne ble torsdag ettermiddag knivstukket inne i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo. Reporter: Nicolai Eriksen / Dagbladet. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer Vis mer