Her blir kokende vann til snø!

Sånn går det hvis du kaster en kopp kokende vann opp i luften når gradestokken viser 43,3 minus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Utenfor huset til familien Bakken Nilsen i Folldal i Hedmark er det så kaldt at det gjør vondt å puste. Til tross for mange lag ull, lue, skjerf, votter og varme sko, er det umulig å stå i ro mer enn et par minutter av gangen.

Klokken 12 i dag viste gradestokken 43,3 minusgrader, men det var hele 45,6 minusgrader natt til i dag. I morgen er det meldt enda kaldere, ifølge Meteorologisk institutt.

- Nesten som fyrverkeri!Ekteparet Stig Roger Nilsen (44) og Ingrid Bakken Nilsen (41) trosser kulden noen minutter for å vise hva som skjer når de kaster en kopp med kokende vann opp i luften.

- Se her! Det er nesten som fyrverkeri, utbryter Ingrid begeistret, mens det kokende vannet daler ned som snø.

Ingrid tar flere ganger vannet rett fra vannkokeren, opp i koppen og ut i kulda. Og det blir snø hver gang.

- Det er ikke bare i Karasjok de kan gjøre dette, sier hun.

På Meteorologisk institutt er de usikker på hvor kaldt det må være for at vannet blir til snø på denne måten.

- Jeg vet det er gjort et forsøk på Finnmarksvidda i 50 minusgrader og da ble vannet til iskrystaller, men jeg vet ikke hva som er temperaturgrensen for at dette skjer, sier meteorolog Arild Mentzoni.

Kaldest i landetIngrid og mannen bor på en gård i Grimsbu i Folldal, og det kan se ut til at denne plassen nå er kaldest i landet.

Ifølge meteorolog Håkon Melhus ved Meteorologsisk institutt var det kaldest på Røros natt til i dag med 41,7 minusgrader. Instituttet har ikke målestasjon i Grimsbu.

GRADESTOKKEN: Stig Roger Nilsen (44) hutrer utendørs foran gradestokken som da viste godt og vel 40 minusgrader. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
GRADESTOKKEN: Stig Roger Nilsen (44) hutrer utendørs foran gradestokken som da viste godt og vel 40 minusgrader. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Den nærmeste målestasjonen blir på Tynset, men denne brøt sammen i går. Det skjer gjerne når vi får sprengkulde, sier Melhus.

Redd vannet skal fryseHos Stig Roger og Ingrid Bakken Nilsen må det gjøres ekstraordinære tiltak når gradestokken kryper under 40.

- Vi står opp og fyrer i ovnen om natta, og så setter vi på oppvaskemaskinen før vi legger oss for å holde vannet i bevegelse. Likevel kan jeg ligge våken og være redd for at vannet skal fryse i rørene, forteller Stig Roger.

Det er flere år siden familien har opplevd en så kald vinter som denne.

- Vanligvis kan det bli ned i 39 minusgrader i noen få dager, men 45 minus har vi ikke hatt siden 90-tallet, sier Ingrid.

Kulderekord natt til i dagDet har vært kaldt i flere stede i landet de siste dagene. Natt til i dag var det kulderekord i Buskerud kommune med minus 39,8 grader. Dette ble målt på Dagali.

- Det kaldeste Buskerud har hatt tidligere var minus 38 grader i Nesbyen 13. januar 1914, opplyser meteorolog Håkon Melshus.

NATTKULDE: Natt til i dag var det 45,6 minus utenfor huset til Stig Roger Nilsen og Ingrid Brekke Nilsen. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
NATTKULDE: Natt til i dag var det 45,6 minus utenfor huset til Stig Roger Nilsen og Ingrid Brekke Nilsen. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer