Her blir kompisene tatt av snøskredet

- Jeg tenkte: Faen, han blir aldri å se igjen, sier Magnus (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 20 år gamle Magnus som tok opp denne unike videoen der han og to andre kamerater blir tatt av snøskredet.

Magnus var ute på dagens siste scootertur med kameratgjengen på syv da hendelsen inntraff.

Som man kan se på bildene sitter Magnus nede på sletta, da en i gjengen kjører opp i fjelljuvet. De filmet kameraten som skulle se hvor langt opp i fjellet han kom.

Ifølge kameramannen er det han som starter skredet, idet han krysser på toppen av bakken.

Deretter starter et massivt skred nedover fjellsida. Ifølge 20-åringen blir kameraten tatt på toppen. Han havner i skredet og blir tatt med mellom 600-700 meter nedover i bakken.

Når skredet kommer ned på flata, hører du at Magnus gir full gass for å komme seg unna. Men verken han eller en kamerat i følget rekker å komme seg unna i tide.

Videoen er tatt opp i starten av mars i år, på et sted et par timer nord for Tromsø. Guttene ønsker ikke å bli identifisert ettersom de kjørte utenom løypa da skredet inntraff.

- Faen det går for sakte Magnus forteller til Dagbladet at han skjønte det var fare på ferde da scooteren bak han ble slukt av de enorme kreftene:

- Jeg var litt opptatt av å få dette på film, og du kan se og høre at jeg gir gass litt for seint. Faen, det går for sakte, sa jeg til meg selv.

Etter det blir han raskt tatt av de enorme kreftene og kastet rundt flere ganger.

- Det var en blanding av panikk og kaos. Det var veldig merkelig, jeg har aldri opplevd noe sånt som dette før. Jeg rakk ikke bli redd før etterpå.

Både han og kompisen som ble tatt på sletta, kom seg raskt opp av snøen på egenhånd. Derfor ble søkelyset rettet mot kameraten som ble tatt i starten av skredet.

- Jeg tenkte: Faen, han blir aldri å se igjen, sier Magnus.

Deretter oppstod dramaet: Magnus og noen av kameratene sto nede på sletta og forsøkte å ringe nødnummer. Men mens de sto der og ventet på svar, var det heldigvis noen i gjengen som fant tredjemann.

Alle kom fra det i god behold.

Magnus ønsker nå å dele videoen for å vise hvor fort et skred kan ramme.

- Man tenker liksom at det ikke kan skje med meg. Men denne videoen viser hvor fort det går. Sekunder før var det kjempefint vær og helt rolig. Rett etter var det et komplett kaos, sier Magnus.

- Disse gutta har hatt flaks! Dagbladet har fått leder av snøskredvarsel.no, Solveig Kosberg, til å ta en kikk på videoen.

- I denne filmen er det et typisk flakskred som løsner fordi et svakt lag nede i snødekket kollapser på grunn av vekten fra snøscooter. Det svake laget ligger begravet i snøen over et stort område, og når laget kollapser under skuteren forplanter bruddet seg slik at et stort snøflak sklir ut og skredet er et faktum, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Hun mener guttene har hatt flaks og at konsekvensene kunne vært langt verre.

- Et slikt skred kan få en fart på 150 km/t og inneholder svært store krefter. Svært mange som dør av snøskred dør av de mekaniske kreftene snøen påfører kroppen. Disse gutta har hatt flaks. I så bratt terreng er det ikke overraskende at det kan gå skred når en snøscooter belaster snødekket. Selv ved faregrad 2 er det farlig å kjøre skuter i heng som er brattere enn 30 grader, på grunn av de store kreftene scooteren påfører snødekket.

Flest skred ved moderat fare Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bjart Eriksen, opplyser til Dagbladet at snøskredfaren nå er moderat.

På en skala fra 1-5 ligger faregraden mellom 2 og 3 gjevnt over hele landet. Snoskred.no, som er drevet av Norges geotekninske institutt, opplyser likevel om at de fleste ulykker skjer ved faregrad 3.

- Det kommer nok av at folk ikke er like oppmerksomme når skredfaren er moderat eller markert (2 eller 3 journ.anm.). Folk tar større sjanser. Informasjonen er heller ikke like tilgjengelig gjennom media, man må selv gå inn på spesialsteder som yr.no for å sjekke, fortsetter han.

Våt snø øker faren Så lenge det er snø kan det være fare for ras. I påsken er det mye folk i fjellet, det gjør at høytiden også er høysesong for denne type ulykker. Derfor bør man være ekstra obs og holde seg oppdatert.

Sjekk lokalt værvarsel og kle seg godt, er meteorologens tips. Man bør heller ikke bevege seg i hellinger over 30 grader.
Temeraturstigning kombinert med nedbør og vind øker skredfaren.

- Spesielt hvis det kommer tung, våt snø, påpeker Eriksen.