VIRALT KLIPP: Torsdag ettermiddag 15. september ble en mann lagt ned i bakken og arrestert av politibetjenter på San Diego State University. Et øyevitne filmet hendelsen, og klippet førte til sterke reaksjoner. Video: CNN Vis mer

San Diego, USA:

Her blir mannen lagt ned og arrestert. Videoklippet får folk til å rase

 - Jeg ble kvalm. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video av en arrestasjon på campusen til San Diego State University har ført til sterke reaksjoner og protester. Etter at den gikk viralt er det flere som krever svar.

Polititet sier at mannen angivelig var beruset, og at han motsatte seg arrestasjonen. Flere er skeptiske til politiets taktikker som kommer frem av videoen.

Hendelsen skjedde torsdag 15. september.

- Ville man brukt slik aggresjon på en hvit person?

I videoen kan man høre en som står på sidelinja rope «Han har ikke engang gjort noe» til politibetjentene som legger mannen ned i bakken. Mannen som blir anholdt blir tydelig opprørt over hendelsen, og ber dem om å «komme seg bort fra han».

- Jeg ble kvalm, for å være helt ærlig, sier en av studentene ved skolen til CNN. En annen sier at det hele ble «mye større enn det som var nødvendig.»

En lærer ved skolen, Dr. Antwanisha Alameen- Schavers reagerer også på hendelsen:

- Jeg har aldri sett en mann bli tatt ned på den måten før. Ville man brukt en slik type aggresjon på en hvit student? På en hvit person?

Protestaksjon

Mannen som ble arrestert er afroamerikaner. Arrestasjonen førte til en stille protestaksjon, ledet av den afrikanske studentorganisasjonen ved skolen.

En som var med på protesten var elev Rajane Devulgt.

- Vi er ikke her for å angripe, vi er bare her for å kreve svar på hva som faktisk skjedde i dag, forteller hun til CNN.

Omtrent halvannen time etter protestene begynte, kom skolens politisjef Josh Mays med svar til de ventende studentene.

- Selv om videoen er en veldig viktig del, er det også bare én del av en større etterforskning.

Ifølge politiet setter beskrivelser fra øyevitner før og etter hendelsen saken i en større kontekst. Politiet mener at mannen var beruset under arrestasjonen.

- Mennesker som er beruset oppfører seg uberegnelig og kan bli voldelige.

Politibetjentene holdt ham igjen mens de ventet på flere styrker som kunne varetektsfengsle ham.

Ifølge avisa Times of San Diego var ikke mannen som ble arrestert student ved skolen. I en uttalelse fra skolepresidenten Elliot Hirshman, oppførte mannen seg uberegnelig og hoppet over et rekkverk.

Mannen skal ikke ha blitt skadet under arrestasjonen.

Delte meninger

Her er elevene i gang med den stille protestaksjonen, hvor målet var å få svar fra politibetjentene om hendelsesforløpet.

Videoklippet har startet diskusjoner og opprør i sosiale medier, hvor emneknaggen #blacksunderattakSDCU gikk igjen. Det er likevel delte meninger om både hendelsen og reaksjonene.

Den afrikanske studentorganisasjonen ved San Diego State University skrev på Twitter at «Det er ikke akseptabelt hvordan #SDSUP (skolepolitiet) behandler våre afroamerikanske folk. Vi vil reise oss! #svarteunderangrepSDSU».

En annen bruker mener at dette slett ikke viser politibrutalitet: «Å motsette seg arrest er ulovlig, uavhengig av hvilken hudfarge man har.»

«Du tok ikke med ordet «ulovlig» før «arrestasjon». Han gjorde ingen lovbrudd og ble ULOVLIG anholdt», mener en annen.

«Det er ikke politibetjentenes feil at mannen som motsatte seg arrestasjon tilfeldigvis var svart. Slutt å si at «svarte er under angrep» på SDSU».

«Det knuser hjertet mitt å se hva som skjedde på SDSU i dag. Noen ganger skammer jeg meg over å være hvit.»

Det har vært flere diskusjoner rundt politibrutalitet mot afroamerikanere den siste tida. I sommer ble tre afroamerikanske personer skutt og drept av politiet på én uke: 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana, 32-åringen Philando Castile i Minnesota og 37 år gamle Delrawn Small.

Drapene føyde seg inn i en lang rekke alvorlige hendelser mellom politifolk og afroamerikanere som har endt med dødsfall.