Her blir Marius matet til løvene

Dyreparken avslo bud på den 18 måneder gamle sjiraffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Foran besøkende i dyreparken Zoo i København ble den 18 måneder gamle sjiraffen Marius i dag avlivet, til tross for stor pågang fra utenlandske dyreparker kunne overta dyret.

Flere dyrevernsorganisasjoner mente også avlivingen var uetisk.

Den friske sjiraffungen ble avlivet på grunn av et avlsprogrammet som skal forebygge innavl i dyreparken og i frykt for slagsmål som kan oppstå med for mange sjiraffer i et for lite område.

Saken fikk stor oppmerksomhet internasjonalt og dyreparker fra Storbritannia og Sverige, samt privatpersoner nådde ut til danskene der de ba om å overta sjiraffen. Noen la også inn bud på opp til 500 000 euro, tilsvarende 4.3 millioner norske kroner, for å overta dyret.

<strong>BLE MAT:</strong> Den 18 måneder gamle sjiraffen Marius ble i dag avlivet, slaktet og matet til løvene foran publikum i dyreparken Zoo i København. Foto: AP Photo/POLFOTO/Rasmus Flindt Pedersen/NTB Scanpix
BLE MAT: Den 18 måneder gamle sjiraffen Marius ble i dag avlivet, slaktet og matet til løvene foran publikum i dyreparken Zoo i København. Foto: AP Photo/POLFOTO/Rasmus Flindt Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Flere tusen personer signerte underskriftskampanjen «Red Marius» på nett og ba om at dyrehagen ombestemte seg. Facebook-gruppa «Imod aflivning af giraffen fra Zoo i København?» har i skrivende stund over 3000 medlemmer. Der ble det invitert til demonstrasjon utenfor dyreparken i dag.

Rundt 50 tilskuere Ved titida i morges ble Marius lokket ut av stallen før veterinær Mads Bertelsen på kloss hold skjøt og avlivet Marius. Dette til tross for mye medieoppmerksomhet de siste dagene.

- Sjiraffen fikk en behagelig opplevelse med mat, og så opplevde den ikke noe mer, sa veterinæren til danske Extra Bladet.

- Alternativt kunne vi ha tatt med dyret inn på veterinærklinikken og bedøvet det, men det ville ha stresset dyret unødvendig. I dag var som alle andre dager for Marius, bare litt kortere, sier Bertelsen.

Marius ble deretter obdusert foran 50 tilskuere i dyreparken. Flere barn som var til stede fikk stille spørsmål til dyrlegene underveis.

Ingen forståelse Bertelsen forteller til Extra Bladet at han ikke forstår hvorfor denne saken har fått så mye negativ omtale.

<strong>DEMONSTRERTE:</strong> Rundt 20 personer hadde møtt opp utenfor dyreparken i København for å demonstrere mot avlivingen av den friske sjiraffungen Marius. Foto: AFP Photo/Kasper Palsnov/NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Rundt 20 personer hadde møtt opp utenfor dyreparken i København for å demonstrere mot avlivingen av den friske sjiraffungen Marius. Foto: AFP Photo/Kasper Palsnov/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan godt forstå at det første folk tenker er at dette er et søtt og vakkert dyr. Men det er kyllinger, griser og kuer også. Durene er en del av et større hele, så jeg kan i bunn og grunn ikke forstå hvorfor folk tok dette så negativt, sier Bertelsen.

En del av kjøttet ble brukt til å mate en del av dyreparkens løver med. Innvollene, strupehodet, kjønnsdelene og nakkevirvelen kommer til å bli brukt til forskning.

Det mest dramatiske som skjedde under dagens obduksjon, var ifølge Extra bladet da en mann besvimte ved synet av et dødt dyr.

Tilbud fra England og Sverige Yorkshire Wildlife Park (YWP) nær Doncaster i England var en av dyreparkene som hadde kapasitet til å ta vare på Marius. De har ifølge BBC en moderne sjiraff-innhegning med fire mannlige sjiraffer og kapasitet til å ta i mot en til.

- Vi har forsøkt å kontakte København for å finne ut om de leter etter et sted å omplassere sjiraffen, noe som kan være en løsning med positivt utfall for alle, inkludert Marius, sier John Minion, administrerende direktør ved dyreparken i Yorkshire til BBC. 

<strong>TILSKUERE:</strong> Flere barn overvar obduksjonen av sjiraffen. Etter obduksjonen var ferdig ble en del av kjøttet matet til løvene i dyreparken. Foto: AP Photo/Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen/NTB Scanpix
TILSKUERE: Flere barn overvar obduksjonen av sjiraffen. Etter obduksjonen var ferdig ble en del av kjøttet matet til løvene i dyreparken. Foto: AP Photo/Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

En dyrepark i Sverige, som i motsetning til YWP ikke er tilsluttet den European Association of Zoos and Animals (EAZA), tilbød seg også å overta Marius.

Omtale verden rundt Danske Extra Bladet skrev tidligere i dag at nyheten om Marius nådde helt til Australia. I tillegg til Australian Associated Press (AAP), har britiske BBC og The Independent, svenske Expressen, og det franske nyhetsbyrået AFP omtalt saken. 

Kjendisagenten Claus Hjelmbak har også jobbet for å redde Marius. På Twitter nådde ut til flere kjendisvenner der han ba om hjelp. Blant annet Paris Hilton, Pamela Anderson, Missy Elliott, og Yoko Ono.

- Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd, og mange av Hollywood-stjernene jeg jobber med er også det. Dyr er noe av det viktigste vi har. Dette gjør veldig vondt, og jeg sier det nå, alle i Hollywood skal høre om dette, sier Hjelmbak til extrabladet.dk.

<strong>FULLT INNSYN:</strong> Både besøkende og nyhetsmedier fulgte nøye med på obduksjonen av Marius. Foto: EPA/Kasper Palsnov/NTB Scanpix
FULLT INNSYN: Både besøkende og nyhetsmedier fulgte nøye med på obduksjonen av Marius. Foto: EPA/Kasper Palsnov/NTB Scanpix Vis mer
<strong>MARIUS:</strong> Dette bildet ble tatt 7. februar av sjiraffungen Marius. Flere mente at det var uetisk for dyreparken å avlive det friske dyret. Foto: AFP PHOTO/Kasper Palsnov/NTB Scanpix
MARIUS: Dette bildet ble tatt 7. februar av sjiraffungen Marius. Flere mente at det var uetisk for dyreparken å avlive det friske dyret. Foto: AFP PHOTO/Kasper Palsnov/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer