Her blir Marthe (9) funnet

Marthe Tveit (9) var livredd og kald, og visste at vannet var farlig. Hun vinket fortvilet til helikoptrene med genseren sin. Etter et mareritt på 32 timer på høyfjellet ble hun funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FYRESDAL(Dagbladet): -  Det kan ikke beskrives. Dette er som å få et barn på nytt. Vi har en liten helt her, jubler Sylvia og Morten Tveit.

-  Det var verst til å begynne med. Men jeg kunne jo ikke tvile på at det ville gå bra, sier pappaen til Marthe Tveit, 9-åringen som ble funnet i god behold i går kveld etter å ha vært savnet i ett og et halvt døgn på fjellet i Fyresdal.

-  Jeg føler bare lettelse. Da vi fikk beskjeden, var det som å gå i taket, forteller mamma Sylvia Tveit.

Rett før klokka 20.00 i går kveld kom beskjeden alle hadde håpet og ventet på: Marthe var funnet i god behold. Hun hadde gått langt på de 32 timene hun var savnet, helt til Setesdal i Aust-Agder. Et Sea King redningshelikopter fant Marthe og fraktet henne til koordineringssentralen i Fyresdal.

-  Marthe og jeg ga hverandre en klem. Det var nydelig, forteller pappa Morten Tveit. 9-åringen og faren ble fløyet i et helikopter til Melum i Skien, hvor de landet på jordet utenfor huset! Det første Marthe gjorde var å ta seg et velfortjent varmt bad.

-  Hun sier at hun var redd og kald, og at hun hadde søkt ly under ei gran, forteller Morten Tveit.

Mareritt

Morten og Sylvia Tveit opplevde alle foreldres mareritt da datteren deres gikk seg vill alene på fjellet.

-  Det har vært et forferdelig døgn, og ingen av oss har sovet et sekund. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Nå prater vi sammen om det som skjedde, sier Sylvia Tveit.

Moren forteller at Marthe hadde sett helikoptrene og prøvd å få kontakt ved å vinke med genseren sin. Hun var også i nærheten av noen hytter, men hun ville ikke prøve å bryte seg inn i dem.

-  Vi har en liten helt her. Jeg synes det er godt gjort å klare seg ute alene uten å få panikk. Hun har fortalt at hun visste at det var farlig å gå nær vannet, så det holdt hun seg unna, med unntak av da hun skulle få i seg litt drikke, forteller Sylvia.

Moren til Marthe sier at hun ble beroliget av lensmann Odd Skeivoll da hun hentet sønnen Anders (13), som også var med på hytteturen i Fyresdal.

-  Etter at jeg hadde snakket med politiet, ble jeg roligere. De var sikre på at det ville gå bra, og det gjorde det, gudskjelov, smiler Sylvia.

I dag er det planlagt skoleselskap for helten selv.

Sterkt

Jubelen sto i taket blant politi, letemannskaper og presse da gladbeskjeden kom i går kveld. Folk klappet, tok bilder og kunne endelig slippe smilene og latteren løs.

-  Dette er helt fantastisk. Vi er selvfølgelig svært svært glade for at jenta er funnet i live og attpåtil i god form, smiler lensmann i Fyresdal Odd Skeivoll etter at 9-åringen og hennes far har kommet vel på plass i Sea King-helikopteret som fraktet dem hjem til Skien.

-  Hun kom gående mot oss, hun smilte og var glad, men hun var kald. Det var sterkt, var gledeskommentaren fra kaptein Svein Bang på redningshelikopteret.

-  Hun gjorde det helt riktig, og jeg roste henne for at hun hadde opptrådt som en erfaren fjellvandrer ved ikke å sove noe særlig, men å holde seg i bevegelse, sier lensmann Skeivoll.

Over 400 letemannskaper blant annet fra politi, Røde Kors, har deltatt.

-   Sinnssykt deilig

-  Det var sinnssykt deilig å finne henne, sier fartøysjef Fredrik Jomaas.

-  Det er alltid spesielt når det er barn involvert, sier Jomaas, som synes at gjenforeningen av far og datter sterkt.

-  Jeg svelget tre ganger da. Tøffere enn det er jeg ikke, sier Jomaas. Samtidig er han vel vitende om at utfallet fort kunne vært annerledes, og da med et fatalt resultat.

-  Legen vår var i tvil om det ville gått en natt til, sier Jomaas.

STORE LETESTYRKER: Over 400 mennesker fra blant annet politi, Røde Kors og frivillige har deltatt i leteaksjonen.
HENTET I HELIKOPTER: Siden klokka ni i går morges har Sea King-helikopteret lett etter marthe.
SAMMEN MED FAR: Marte Tveit (10) er endelig forent med sin far Morten Tveit.
I GOD BEHOLD: Marthe var kald , men i god behold da hun ble funnet i går kveld. Her er 9-åringen sammen med legen Thomas Lindtner ved funnstedet på vei til helikopteret.