Her blir massemorderen skutt - før han skal angripe kinoen

Folk i Texas venter på svaret - hva var motivet til mannen i 30-åra?

TEXAS-SKYTINGEN: Dramatisk video skal vise at politiet skyter og dreper gjerningspersonen etter skytingen i Texas natt til 1. september. Video: CNN. Vis mer

Hvem var mannen bak skytemassakren vest i den amerikanske delstaten Texas lørdag ettermiddag lokal tid - og hva var motivet?

Det er de to store spørsmålene som trolig kommer noen steg nærmere svar når Texas (sju timer bak norsk tid) og USA lysner av dag.

For politiet vet åpenbart hvem gjerningsmannen er.

- En hvit mann i midten av 30-åra, sa politisjef Michael Gerke i byen Odessa (100 000 innbyggere, derav mange studenter, også norske) på en pressekonferanse i natt.

Det amerikanske føderale politiet har foreløpig bare sagt at motivet er ukjent.

De blodige faktaene fra den siste massedrapssaken i USA: Sju døde - inkludert mannen som sto bak massakren. 19 skadde - derav fem kritisk skadde og to alvorlige skadde etter sykehusenes terminologi.

Hvem de fire andre drepte er, var heller ikke kjent søndag formiddag norsk tid - bortsatt fra at et universitet i Texas har gått ut og fortalt at en av deres studenter er blant dødsofrene.

Jentebarn skutt i ansiktet

Tre politimenn som ble truffet av gjerningsmannens kuler, er i «stabil tilstand», er politiets siste oppdatering om egne styrker.

En 17 måneder gammel jente, som ble truffet av et skudd i ansiktet, skal være utenfor livsfare.

Et øyenvitne forteller til amerikanske medier at han at så jenta var truffet i kjeven, at hun var ved bevissthet og at førstehjelpskyndige kom løpende umiddelbart.

SKULLE ANGRIPE KINO: Våpendesperadoen i Texas ble skutt og drept utenfor Cinergy Movie Theatre i Odessa. Der var det familieforestilling og mye folk lørdag ettermiddag. Foto: AFP/NTB Scanpix.
SKULLE ANGRIPE KINO: Våpendesperadoen i Texas ble skutt og drept utenfor Cinergy Movie Theatre i Odessa. Der var det familieforestilling og mye folk lørdag ettermiddag. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Den 28 år gamle mannen som så det som skjedde på noen meters avstand, satt i bilen med sin tre år gamle datter rett utenfor en Starbucks kaffebar med mye folk i gatene denne lørdags ettermiddagen.

For det var klokka 15.13 massakren startet.

Trafikkontroll

En politipatrulje skulle kontrollere en gul Honda i trafikken på hovedveien mellom byene Odessa og Midland.

Før politipatruljen hadde blinket bilen til side, skjøt sjåføren i Hondaen mot politiet med rifle fra åpent bilvindu. Han var alene i bilen.

Bilen med våpenmannen kom seg unna og satte fart mot Odessa sentrum. Underveis skjøt mannen mot tilfeldige personer langs veien, og mot folk foran en butikk, og mot der den 17 måneder gamle jenta var med familien.

Retning kino

Politiets og vitners opplysninger i amerikanske medier tyder på at mannen hadde planlagt å ta seg inn i en kino med familieforestilling og mye folk lørdag ettermiddag.

Det var gått drøye to timer fra de første skuddene på veien til mannen ble skutt og drept av politiet i bilen han kjørte mot Cinergy Movie Theatre.

Da kjørte han ikke den gule Hondaen, men en hvit tjenestebil tilhørende det amerikanske postvesenet, merket USPS.

Stjålet postbil - og kaos

To forskjellige biler med sjåfør som skjøt mot folk, skapte ekstra kaos og meldinger om at det var våpendesperadoer i gang i Odessa samtidig.

Politiet trakk seinere tilbake publikumsmeldinger om skyting ved to kjøpesentre i byens sentrum og på et sykehus som «falske».

Politiet har fastslått at den var den ene gjerningsmannen i 30-åra.

Han hadde slengt fra seg Hondaen og stjålet postbilen underveis uten at det var registrert tydelig i kaoset.

Den forrige store masseskytingen i Texas var i grensebyen mot Mexico, El Paso, 400 kilometer lenger øst 3. august.

Da ble 22 mennesker drept inne på et Walmart kjøpesenter. Gjerningsmannens motiv er knyttet til aggresjon mot meksikanere.