Her blir MDG-toppen bortvist av politiet

Foran Stortinget i dag fikk Arild Hermstad (MDG) merke på kroppen at politiet ikke sover i timen.

OPPLØSTE DEMONSTRASJON: Det skal ha vært opp mot 200 barn og unge framfor Stortinget i dag. I en spontant markering for klimaet grep Arild Hermstad (MDG) ordet. Da kom politiet. Foto: MDG
OPPLØSTE DEMONSTRASJON: Det skal ha vært opp mot 200 barn og unge framfor Stortinget i dag. I en spontant markering for klimaet grep Arild Hermstad (MDG) ordet. Da kom politiet. Foto: MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå har jeg nettopp avlevert telefonnummer og personalia til politiet, forteller MDGs Arild Hermstad til Dagbladet.

Den tidligere lederen av Framtiden i våre hender (FIVH) var på vei for å tale på en avtalt klimamarkering i regi av Grønne studenter da han så den spontane klimasamlingen framfor Stortinget i dag. Elever streiket for klimaet i over 1600 byer over hele verden i dag. I Oslo hadde cirka 200 av dem samlet seg framfor Stortinget.

Hermstad og Grønne studenter ba om lov til å flytte sin markering bort til de streikende elevene, og fikk ja.

- Problemet var bare at markeringen ikke hadde fått tillatelse. Etterhvert begynte det å samle seg ganske mange folk, og til slutt kom politiet, sier Hermstad.

Søvnig forsamling

Det var nemlig Søvnforeningen som hadde fått myndighetenes tillatelse til å stå på Eidsvolls plass framfor Stortinget i dag. Foreningen jobber for «bedre søvn - våken hverdag», ifølge egen nettside, og ble nå tatt på senga av klimaungdommen.

- Vil du si at denne episoden har vært vekker for deg, Hermstad?

- Det var i alle fall en vekker å se så mange unge spontant kreve en bedre klimapolitikk, svarer han.

- Lovens lange arm er jo alltid våken?

- Ja, umiddelbart synes jeg det var ganske ubehagelig, for å være ærlig. Men da politiet forsto hva saken var virket de mer sympatisk innstilt, sier Hermstad.

Alvorlige politifolk

Hermstad opplevde politiet som kom til stede som «ganske stramme i maska». De ankom stedet like etter Hermstads appell.

- Og siden jeg var en av de få voksne der, gikk de rett til meg med ganske alvorlige spørsmål og hvorfor vi hadde en ulovlig markering. Disse ungdommene hadde jo ikke bedt om tillatelse til å stå framfor Stortinget, men jeg kan godt forstå at det virker naturlig for utålmodige stemmer som forlanger å bli hørt å stå framfor Stortinget.

Både Hermstad og ungdommene ble kommandert bort fra stedet av politiet.

- Jeg synes politiet kunne vist litt mer forståelse for engasjementet mange unge føler. De som skal arve kloden ser at politikerne ikke tar klimaproblemet på alvor. Jeg synes markeringen kunne fått fortsette og at politiet kunne vært mer fleksible i møte med disse ungdommene.

- Og på prinsipielt grunnlag så hadde du sagt det samme om dette var engasjerte ungdommer som demonstrerte sammen med «Stopp islamifiseringen av Norge»?

- Det hadde ikke vært det samme. Dette er en faktabasert markering fra unge som folk som Angela Merkel har sagt at fortjener oppmerksomhet. Dette var barn og ungdommer som er bekymret for framtiden sin.

Tar sin straff med glede

Hermstad sier at han ikke har hørt noe fra politiet i timene som er gått etter markeringen ble oppløst. Han understreker likevel at han «har særdeles lite erfaring fra klammeri med loven».

- Så jeg vet egentlig ikke helt hvordan slike ting pleier å utspille seg. Vi får se, sier han.

- Er du forberedt på en helg i kasjotten?

- Hvis det skjer, skal jeg gledelig ta straffen for å ha støttet en god sak. Men jeg tror ikke politiet gjør noe mer med dette. Det ville være lite taktfullt av dem.

Politiets operasjonssentral i Oslo opplyser overfor Dagbladet at de ikke har noen informasjon om hendelsen å gi ut.

Hermstad sier han ikke havnet i noen klammeri med Søvnforeningens utsendte, som altså fikk sin markering overkjørt.

- Det virket som de satt pris på selskapet. De delte ut brosjyrer om søvnapné, sier MDG-toppen.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer