Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir Mikke Mus lagt i jern

Demonstrerte mot dårlig lønn i Disneyland. Vil ikke jobbe for 60 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv evigunge Mikke Mus, Snøhvit og Peter Pan liker å være sikret hvis helsa skulle svikte, og fram til februar i år har de stolt på at foresatte i Disney-konsernet har tatt seg av den saken.

Men for et halvt år siden fjernet Disney betalt helseforsikring fra lønnsslippen til 2 300 ansatte, og siden har det kokt rundt Mikke og co. i det originale Disneyland i Anaheim utenfor Los Angeles.

Arbeidskonflikten toppet seg i går da en stor gruppe ansatte på de tre hotellene inne i Disneyland tok på kostymene, samlet seg i en rundkjøring og blokkerte innkjøringen til Disneyland for forbløffede turister som måtte snu med løpesedler om tarifforholdene inne i eventyrriket.

- Skam deg

Turistene ble møtt av plakater med ”Disney ikke til å stole på” og ”Mickey, skam deg”.

Dermed ringte arbeidsgiveren til politiet, og 32 Mikker, Snøhviter og Peter Paner ble påsatt moderne håndjern - strips - og kjørt bort av lovens lange arm.

Værelsespiker, resepsjonsbetjening, kokker og oppvaskere på de tre Disney-hotellene The Paradise Pier, The Grand Californian og The Disneyland Hotell har protestert høylytt på de nye lønnsbetingelsene siden februar.

Demonstrasjon nr. 14

 MIKKE I HÅNDJERN:  Politiet brukte håndjern og fjernet Mikke Mus og vennene hans foran Disneyland i går. Foto: Joshua Sudock/The Orange County Register/AP/Scanpix.
MIKKE I HÅNDJERN: Politiet brukte håndjern og fjernet Mikke Mus og vennene hans foran Disneyland i går. Foto: Joshua Sudock/The Orange County Register/AP/Scanpix. Vis mer

Dette var den 14. demonstrasjonen fra de Disney-ansatte det siste halvåret, men det er første gang politiet må rydde opp mot Mikke og co.

- Alle de andre hotellene i området betaler helseforsikring for ansatte og har gitt lønnsøkning i tillegg. Men Disney har strippet oss forsikringen, har heller ikke økt timelønnen og reduserer arbeidsuka til 30 timer. De vil bare ha deltidsansatte, sier Ada Briceno, leder for fagforeningen, til nyhetsbyrået AP.

60 kroner timen

Diane Dominguez (50) er værelsespike, en tung jobb med mye løfting. Nå er timelønnen 11,11 dollar - 60 kroner.

Høyere bensinpriser i USA har gjort innhogg i husholdningsbudsjettet.

- Det viktigste er at vi får helseforsikringen tilbake, sier hun.

Disneys talskvinne Lisa Haines sier at partene fortsatt er i forhandlinger, og at ingenting er endelig bestemt om de nye tariffvilkårene.

Men hun likte fredagens demonstrasjon dårlig.

image: Her blir Mikke Mus lagt i jern

- Vi er skuffet over at fagforeningen bruker enda mer tid på aksjonere. Slike aksjoner er lite produktive og svært lite gunstige for virksomheten på området her, kommenterte hun etter at Mikke og co. var kjørt bort i to stappfulle politibiler.

PETER PAN I TRØBBEL: Politiet tar med Peter Pan etter lønnsdemonstrasjonen og trafikkblokkaden utenfor Disneyland.
-IKKE TIL Å STOLE PÅ: Under plakaten "Disney ikke til å stole på" blokkerte disse hotellarbeiderne i Disneyland for trafikken inn til turistmagneten i Californai i går.
IKKE PARADIS: Mikke Mus og arbeidskameratene på The Paradise Pier Hotel i Disneyland marsjerte til hovedinngangen og blokkerte turisttrafikken.
SIT DOWN: Disney-ledelsen synes ikke Minni og Tingeling var snille piker i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!