Her blir nazistene utlevert

ØRJE (Dagbladet): Her blir de ranssiktede nynazistene Terje Sjølie (26) og Werner Holm (26) utlevert til norsk politi av politiet i Karlstad. Overleveringen skjedde bare noen få skritt fra stedet der Marit Ødegaard (76) ble slått i hjel. Nå må de profilerte nynazistene forklare seg om hvor de var da den eldre kvinnen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 14 polititjenestemenn til stede ble den strengt kontrollerte overleveringen gjennomført like før klokka 17 i går ettermiddag. Presis klokka 15.00 godkjente svenske myndigheter utleveringen av de to.

I hver sin uniformerte politibil ble de ranssiktede kjørt over grensa. Foran bensinstasjonen som drapsofferet Marit Ødegaard drev, ble de taust overlevert til norsk politi. De to ranssiktede ofret ikke et eneste blikk opp mot hjemmet til den drepte 76-åringen.

Dagbladet får bekreftet at de to nå alibisjekkes for tidsrommet 76-åringen ble drept. Det blir likevel understreket at drapsjegerne foreløpig ikke har noe som knytter dem til drapet.

- Men vi skal selvsagt også sjekke disse personene, sier utrykningsleder Arnfinn Sandstad i Kripos.

Fra drapsstedet til ransstedet er det om lag seks mil og en times kjøring. To alvorlige voldsforbrytelser i samme område innenfor et så kort tidsrom tvinger politiet til å sjekke om de siktede i den ene saken, kan være involvert i drapssaken.

Nekter skyld

De to nynazistene er siktet for det grove ranet mot Halden Sparebank mandag morgen. Da de ble pågrepet etter en vill biljakt på E18 utenfor Grums vest for Karlstad ved 11.45-tida mandag, fant politiet en avsagd hagle og et AG3-gevær i bilen.

Våpnene skal nå sendes til Kripos i Oslo for videre analyser. De to siktede blir i dag framstilt for varetektsfengsling i Halden forhørsrett. Politiinspektør Dag Borge Svendsen vil da begjære fire ukers fengsling.

Terje Sjølie, som er den mest profilerte nasjonalisten av de to, nekter all straffskyld for det grove ranet. Han benekter også at han har befatning med drapet på Marit Ødegaard. Det samme gjør hans medsiktede

POT koblet inn

Dagbladet vet også at Politiets overvåkingstjeneste (POT) er koblet inn i saken. Etter det Dagbladet forstår, samarbeider norsk politi med den svenske overvåkingspolitiet, SÄ PO, etter arrestasjone av de to ved Karlstad mandag middag. Overvåkingspolitiet har i lang tid fulgt spesielt Terje Sjølie, som er en frontfigur i det norske nynazistmiljøet.

Det som spesielt interesserer overvåkere og kriminalpoliti på begge sider av grensa, er om pengene fra et eventuelt bankran skulle kanaliseres inn i det nynazistiske miljøet - og hva pengene i så fall skulle brukes til.

Nok et sentralt spørsmål er hvor de to nynazistene hadde fått det militære AG3-geværet fra. POT vil selvsagt være interessert å få vite om det fins flere våpen i det nynazistiske miljøet.

<B>OVERLEVERT:</B> De to ranssiktede nynazistene ble like før klokka 17.00 i går ettermiddag overlevert fra svensk til norsk politi. I huset oppe til høyre ble Marit Ødegaard funnet drept av sin datter mandag morgen. Her blir Werner Holm ført inn i bilen til det norske politiet.