Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
VERDENS FARGLIGSTE BY: Den venezuelanske hovedstaden Caracas topper verdens drapsstatistikk. Daglig rapporteres det om drap, ran og kidnappinger. Myndighetenes sikkerhetsstyrker beskyldes for å stå for en betydelig andel. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
VERDENS FARGLIGSTE BY: Den venezuelanske hovedstaden Caracas topper verdens drapsstatistikk. Daglig rapporteres det om drap, ran og kidnappinger. Myndighetenes sikkerhetsstyrker beskyldes for å stå for en betydelig andel. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Verdens farligste byer:

Her blir ni personer drept hver eneste dag

Caracas er verdens mest voldelige hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jula for to år siden var basketballspiller Juan Manaure hjemme i Caracas for å feire med familien.

Med seg hadde han sin 15 år gamle sønn Derek. I løpet av kvelden lille julaften ringte noen på døra, og Derek skal ha gått for å åpne den.

De to mennene som sto utenfor skal ha sagt at de skulle betale tilbake faren noen penger de skyldte ham, og spurte om sønnen kunne bli med bort til bilen for å hente dem.

Det var siste gang Manaure så sin elskede sønn. Vel framme ved bilen ble han dratt inn og kjørt avgårde.

FAR OG SØNN: Juan Manaure postet ofte bilder av seg og sønnen på Twitter. Foto: Privat / Twitter
FAR OG SØNN: Juan Manaure postet ofte bilder av seg og sønnen på Twitter. Foto: Privat / Twitter Vis mer

Desperat leting

I et intervju med avisa El Estímulo fortalte Manaure at han ble kontaktet av kidnapperne tre dager seinere. De krevde et beløp på 30 millioner dollar for å løslate gutten, noe han ikke var i nærheten av å klare å skaffe.

Seks dager seinere la han ut den første Twitter-meldingen, der han fortalte følgerne sine om hva som hadde skjedd:

- Jeg legger min sønn i Guds hender, og stoler på at du snart vil være ved min side. Jeg setter min lit til at Gud tar vare på deg.

Mange fulgte farens Twitter-meldinger. De startet optimistisk, og han benektet først spekulasjonene om at sønnen kunne være død. I løpet av den neste måneden sank håpet gradvis over i fortvilt desperasjon.

«Sønnen min har sunket i jorden.» Juan Manaure, Twitter 28. februar

Det fryktede budskapet

Først 14. februar, halvannen måned senere, ble han overbrakt det budskapet han fryktet mest: Dereks lik var funnet nedgravd ved byen Caucaga, en times kjøretur unna familiens hjem.

Ifølge avisa El Cooperante hadde politiet i løpet av perioden etterforsket saken, og forsøkt å forhandle med kidnapperne. Den 22 år gamle gutten som ledet politiet til skogholtet der Derek lå begravet ble pågrepet, men Manure fikk aldri noe klart svar på hvorfor sønnen ble drept.

Politiet mistenker at han var et tilfeldig offer.

En del av hverdagen

Historier som dette er det mange av. Mediene er daglig fylt av beretninger om brutale drap, ran og kidnappinger. De fleste blir aldri oppklart.

Den venezuelanske hovedstaden topper lista over verdens farligste byer, slått på målstreken av den meksikanske byen Los Cabos i antall drap.

Ettersom myndighetene ikke gir ut troverdige offisielle statistikker er drapsraten i Venezuela vanskelig å fastslå, men en rapport fra meksikanske Citizens Council for Public Safety and Criminal Justice anslår at det i 2017 ble drept 3387 mennesker i Caracas. Det vil si 111,19 drap per 100 000 innbyggere, eller over ni drap i snitt hver eneste dag.

Benedicte Bull er professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på Latin-Amerika. Hun har nylig besøkt Caracas, og forteller at den omfattende volden preger store deler av folks hverdag.

«Folk er redde, det er ingen som går ut om kvelden lenger. Man har fått et slags selvpålagt portforbud.» Benedicte Bull, professor og ekspert på Latin-Amerika
SITTER IGJEN: Yamileth Marcano viser fram et bilde av broren som ble drept av ranere som ville ta fra ham telefonen sin. Foto: AFP / NTB Scanpix.
SITTER IGJEN: Yamileth Marcano viser fram et bilde av broren som ble drept av ranere som ville ta fra ham telefonen sin. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Bevisst hemmelighold

I tillegg til at myndighetene bevisst ikke fører eller offentliggjør troverdig statistikk, gjør den raskt minskende befolkningen det vanskelig å anslå omfanget av volden. Folk flykter i hopetall på grunn av den håpløse situasjonen i landet, som i tillegg til høy kriminalitet, preges av hyperinflasjon og politisk spenning.

Bull mener det er umulig å si noe sikkert når det kommer til voldsutviklingen. Det sittende regimet til president Nicolas Maduro har hevdet at den har avtatt de siste åra, men flere menneskerettighetsorganisasjoner mener dette ikke stemmer.

- Det kan tenkes at totalen har sunket noe på grunn av den massive flukten, og fordi folk holder seg innendørs. Men sannsynligheten for å bli rammet forblir nok ganske konstant, sier hun.

Dessuten hevdes det at mye av volden utføres av regimets sikkerhetsstyrker selv. De er opprinnelig satt inn for å bekjempe organisert kriminalitet, men er ifølge Bull så gjennomsyret av korrupsjon at de er mer til skade enn nytte.

Dette har også blitt påpekt i rapporter fra FNs menneskerettighetskommisjon, som har dokumentert at regimets sikkerhetsstyrker har drept flere hundre demonstranter.

RØMMER: Her rømmer demonstranter fra opptøyer med politiet, etter en demonstrasjon mot president Nicolás Maduros regime. Foto: AFP / NTB Scanpix.
RØMMER: Her rømmer demonstranter fra opptøyer med politiet, etter en demonstrasjon mot president Nicolás Maduros regime. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Rapporten kritiserer også regimet for å ikke gjøre nok for å sanksjonere kriminelle handlinger som trap og tortur.

Organiserte gjenger

Utover det som tilsynelatende virker som tilfeldige drap, er kidnapping og ran blant innbyggernes største bekymringer.

Det sies at de fleste forbrytelsene skjer i byens fattigste områder, noe som også stemte i Manaure-familiens tilfelle. Når det kommer til kidnapping og ran er imidlertid de rike minst like utsatt.

Det amerikanske etterretningsbyrået CICPC har identifisert en rekke tungt bevæpnede kriminelle gjenger som spesialiserer seg på ekspress-kidnapping i flere av Caracas' velstående nabolag.

Ifølge US Department Bureau of Diplomatic Security har myndighetene null oversikt over kidnappingene. På grunn av frykt for hevn fra kidnapperne antas det at så mange som 80 prosent av tilfellene aldri blir rapportert inn.

Framveksten av den organiserte kriminaliteten har pågått over mange år, forteller Bull. Det skyldes delvis at landet benyttes som gjennomfartsåre mot kysten for smugling av narkotika fra land som Colombia. De politiske endringene og grupperingene har ikke akkurat hjulpet på problemene.

«Maduros regime fører en merkelig blanding av autoritært styresett og et svakt og korrupt statsapparat. Det er den verst tenkelige cocktailen.» Benedicte Bull, professor og ekspert på Latin-Amerika

Et land i krise

Det er ikke bare i hovedstaden at volden florerer. Venezuela har i flere år slitt med en av de høyeste drapsratene i verden, og situasjonen har blitt ytterligere forverret de siste åra.

I 2017 sto landet med om lag 32 millioner innbyggere for fire prosent av drapene i hele verden, ifølge en rapport fra den brasilianske tenketanken Igarapé Institute.

Det som en gang var Latin-Amerikas mest velstående land er nå nedsyltet i en historisk krise - både politisk, økonomisk og sosialt.

ET LAND I KRISE: President Nicolás Maduros regime får mye av skylden for den historiske krisen Venezuela befinner seg i. Foto: AP / NTB Scanpix.
ET LAND I KRISE: President Nicolás Maduros regime får mye av skylden for den historiske krisen Venezuela befinner seg i. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

Den ujevne maktforflytningen som har fulgt etter at den mangeårige statslederen Hugo Chavez' død i 2013, har ført landet inn i totalt kaos, ledet an av Chavez' etterfølger og nåværende president Nicolás Maduro.

Feilslått fordelingspolitikk, korrupsjon og en oljeindustri i kollaps er mye av årsaken til de økonomiske problemene. Maduro har ifølge ekspertene klamret seg til makten gjennom å svekke landets institusjoner og vingeklippe alle som går imot ham.

- Hans udemokratiske styresett har ført til undertrykking og voldsbruk i en helt annen skala enn det vi har sett tidligere, sier Bull.

- Under Maduros styre har koblingene mellom statsapparatet og kriminelle organisasjoner økt betraktelig.

- Uholdbar situasjon

Den kaotiske tilstanden får store konsekvenser for dem som blir værende i landet. På grunn av den historiske hyperinflasjonen som fører til helt ukontrollerte priser på vanlige varer, går mye av folks tid og krefter til å dekke helt grunnleggende behov, eller tenke på hvordan de kan komme seg vekk.

Folk flykter som nevnt i hopetall. De som blir værende har knapt med mat, strøm, vann og Internett, og lever under konstant frykt for den omfattende kriminaliteten, forteller Bull.

- Det er en helt uholdbar situasjon. Stemningen er anspent, men rolig. Før var det mer opptøyer, men folk demonstrerer ikke lenger. De tror ikke at det nytter, og er redde for sanksjoner fra myndighetene.