Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir Norge brukt mot Romney i ny Obama-reklame

«Hvilke andre ting holder han skjult?». Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det store temaet i presidentvalgkampen har i en uke vært skandalevideoen der Mitt Romney snakker om «47 prosent» av befolkningen som en gruppe han ikke har tenkt å bry seg om i valgkampen.

President Obamas leir har ikke tenkt å la republikanernes kandidat slippe billig unna, og har laget flere reklamesnutter de siste dagene som angriper Romney.

Noen  spiller direkte på kommentarene hans om folk som «ikke betaler inntektsskatt», og påpeker at denne gruppen blant annet rommer pensjonister og krigsveteraner (se video til høyre).

- Svikter dollaren Men av de nyeste reklamefilmene (se video i toppen av denne artikkelen) dreier seg også om Romneys egen skattehistorikk, etter at han gjennom valgkampen har vært kritisert for å være svært tilbakeholden med å offentliggjøre selvangivelsene sine.

I videoen nevnes Norge spesielt, som ett av fire land der Romney har investert i utenlandsk valuta.

- Han vedder mot den amerikanske dollaren ved å investere i norske kroner, heter det i reklamesnutten, som i første gang er myntet på nett-publikummet.

Den knytter Romney til også australske dollar, svenske kroner og canadiske dollar, og gjør alt for å mistenkeliggjøre Romneys «millioner i skatteparadiser som Cayman-øyene» og aksjeeierskap i Russland og Kina.

Kinesisk oljeselskap Valutaopplysningene stammer fra Romneys ligningsopplysninger for 2011, som han valgte å frigi på fredag -  på tampen av det som uansett var ei helvetesuke for ham. 

Mange av hans finansielle manøvre til og med 2009 er imidlertid ennå ukjente. Det kan det være en grunn til, er Obama-leirens refreng, etter det de ser som flere kritikkverdige disponeringer i fjor alene.

Offentliggjøringen i helga skapte mest oppmerksomhet rundt Romneys skattesats på 14 prosent - som kunne vært så lav som ti prosent med riktige fratrekk.

Samtidig framhever nå demokratene at Romneys familiefond eide aksjer i et statseid kinesisk oljeselskap og en kinesisk bank, helt fram til aksjene ble solgt idet Romney i sommer begynte å legge vekt på svært Kina-kritisk retorikk i taler om økonomien, ifølge New York Times.

- Hvilke andre ting? Beløpene er små og kinainvesteringen ga bare en fortjeneste på i overkant av åtte tusen dollar, men er nok til å så tvil om presidentkandidatens motiver for hemmeligholdet av andre ligningsår.

«Hvilke andre ting holder han skjult for oss?», spør demokratene i den nevnte Obama-reklamesnutten.

- Når vil det amerikanske folket se ligningene han avga før han stilte som presidentkandidat? Romney har vist oss hva han har drevet med mens han er i det offentlige søkelyset. Den virkelige prøven på hans karakter vil være hva han gjorde den gang ikke alle var opptatt av skattetallene hans, sa Harry Reid, demokratenes majoritetsleder i Senatet, på fredag.

Fram mot den første direktesendte tv-debatten mellom de to kandidatene om én uke strever Romney i kraftig motvind i valgkampen.

Nasjonalt har Obama en ledelse på tre-fire prosentpoeng, og ferske meningsmålinger fra helt sentrale delstater som Ohio og Florida tyder på at presidentens forsprang ser ut til å øke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media