Her blir Norges frekkeste kvinne hentet av politiet

Marie Madeleine Larsen (54) tiltalt for å ha svindlet prest, nonne, frelsessoldat - og mange flere.

MARS 2012: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO.
MARS 2012: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Her blir Norges mest kjente kvinnelige storsvindler hentet av politiet på et hotell i Sandefjord for to uker siden.

I juni må Marie Madeleine Larsen (54) møte i Oslo tingrett, tiltalt for 15 tilfeller av grov svindel eller trakassering, med en strafferamme på seks års fengsel.

I samme rett ble den svært veltalende, tillitvekkende og manipulerende kvinnen i 2007 dømt til tre års fengsel for en lang rekke tilsvarende saker - da som Maria Kristoffersen.

Det er eneste gangen hun er stevnet for norsk rett, til tross for at dommeren da skrev i straffeutmålingen at «hun har holdt på med forbrytelser av samme karakter i over 20 år».

- Nordens største bedragerske Svensk presse titulerte henne som «Nordens største bedragerske» da hun ble dømt i Lund tingrett og Svea hovrett i 2002 for et langt synderegister av bedragerier, utpressing, trusler og trakassering.

- Jeg har gått gjennom tiltalen sammen med min klient. Hun innrømmer skyld i noen av tiltalepunktene. I noen av punktene erkjenner hun ikke skyld. Vi er klar over begge to at tiltalen og saken vil skape oppmerksomhet, sier hennes forsvarer, advokat Sigmund Øien til Dagbladet.

Han var også forsvarer i 2007 for den trygdede kvinnen, som brukte navnene Inger Marie Nerby og Inger Marie Lærke under oppveksten på Toten.

Ikke fengslet Den bedragerisiktede 54-åringen er ikke varetektsfengslet.

Ifølge forsvareren er hun uten fast adresse fordi nylig flyttet fra sin siste bolig på Ullevål i Oslo.

Samme mønster går igjen i alle bedragerisakene: hun låner noen hundrelapper av ukjente, og skaper tillit  ved å utgi seg som lege, sykepleier, diakon eller prest. Alternativt er hun alvorlig kreftsyk - eller sønnen er syk eller død.

Denne gangen er hun tiltalt for å ha svindlet blant andre en prest, en nonne og en soldat i Frelsesarmeen. Også tidligere hat hun blinket seg ut mange av kirkens kvinner og menn.

Slik har hun operert, ifølge tiltalepunktene:
Straffelovens paragraf 270, 1-2, jevnfør 271 (grovt bedrageri):

1. Trikkeholdeplassen, Aker Brygge, 2. juli 2010: forledet kvinne til å låne seg 500 kroner fordi hun hadde blitt frastjålet lommeboka. Pengene skulle leveres tilbake i resepsjon i Aftenposten.

2. Frisørsalong i Kongsberg, 3. september 2010: skulle betale frisørtime til 750 kroner dagen etter. Ble «kredittverdig» ved å fortelle om sitt sykdomsbilde.

3. Bussholdeplassen ved NAV i Gullhaugveien, Oslo 13. september 2010: lånte 200 kroner i kontanter av drosjesjåfør og fikk sjåføren til å kjøre seg på kreditt for 150 kroner til Grensen fordi hun hadde glemt lommeboka - og mot å avtale fire nye kjøreturer for å frakte blod til og fra Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

4. Lindebergåsen, Oslo, 24. september 2010: lånte 600 kroner av mann til togbillett til Sverige under påskudd av at sønnen hadde kjørt av gårde med hennes lommebok i bilen. Fikk kontakt med långiver ved å fortelle en sykdomshistorie.

5. Motell ved Svinesund, 19. desember 2010 - 4. januar 2011: bodde flere døgn uten å betale etterpå som avtalt. Ble funnet kredittverdig med en historie om at kontoen var stengt og at en advokat skulle ordne den saken.

6. Munkelia t-banestasjon, Oslo 28. desember 2010: fikk låne 1.100 kroner av en prest ved å fortelle at hun hadde glemt lommebok.

2005:  Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Dette var det siste kjente bildet av kvinnen som ble kalt Nordens største kvinnelige bedrager før hun ble fotografert under en pågripelse i Sandefjord 15. mars i år. Foto: Privat.
2005: Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Dette var det siste kjente bildet av kvinnen som ble kalt Nordens største kvinnelige bedrager før hun ble fotografert under en pågripelse i Sandefjord 15. mars i år. Foto: Privat. Vis mer

7. Hotell i Sarpsborg, 2. - 4. januar 2011: reiste fra regning på 2.057 kroner. Fikk bo på kreditt til «dagen etter» fordi sønnen var død og hun hadde glemt lommebok.

8. Forretning i Halden, 8. januar 2011: ansatt lånte henne 500 kroner. Bakgrunnshistorie for lånet: hun var psykiatrisk sykepleier som jobbet med rusmisbrukere. To av klientene hadde nettopp stjålet lommeboka hennes.

9. Frelsesarmeen i Tistedal, 9. januar 2011: lånte 1.000 kroner av en frelsesoldat med løfte om at hun skulle betale tilbake 13. januar. Hun var pengelens fordi hun hadde hjulpet rusmisbrukere.

10. Høvikveien, Bærum, 16. april 2011: lånte 1.200 kroner av kvinne under dekke av at hun var uten lommebok og mobil. «Legitimerte» seg som slektning til avdød nabo av långiveren.

11. Klesbutikk i Aurskog-Høland: fikk utlevert klær for 3.145 kroner mot å betale innen to dager. Hun skulle låne med klær til to rullestolebrukere.

12. Nonnehjemmet i Munkerudveien, Oslo, 4. desember 2011: lånte penger av en nonne til hotell. Kreditthistorie: sønnen var utsatt for en alvorlig trafikkulykke, hun eller sønnen skulle betale tilbake dagen etter. Beløp ikke oppgitt i tiltalen.

13. Sysalong på Fagerborg, Oslo, 5. januar: fikk låne 100 kroner av ansatt til drosje for å hente mønster til brudekjole.

Forsøk på grovt bedrageri:

14. Kaffebar i Nydalen, Oslo, 4. januar 2012: forsøkte å få utlevert 20 poser malt kaffe og 20 sjokoladeboller.

Straffelovens paragraf 390 (trakassering eller krenkende adferd):

15. Toget mellom Oslo og Gøteborg, flere ganger mellom 11. november og 14. desember 2010: kontaktet overkonduktør og fortalte at hun hadde kort tid igjen og leve. 14. desember ringte hun overkonduktørens kone i Sarpsborg, og fortalte at mannen hadde vært utro med hennes søster. Søsteren hadde tatt sitt eget liv på grunn av forholdet. Kona ble også fortalt at mannen hadde flørtet med kvinnelige passasjerer passasjerer, og at kollegene mente han burde få sparken.

- FORBEREDT PÅ OPPMERKSOMHET:   Advokat Sigmund Øien skal forsvare Marie Madeleine Larsen i Oslo tingrett i juni.
Arkivfoto: Lise Åserud, NTB SCANPIX .
- FORBEREDT PÅ OPPMERKSOMHET: Advokat Sigmund Øien skal forsvare Marie Madeleine Larsen i Oslo tingrett i juni. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer