Her blir Obama konfrontert med Bradley Manning-saken

- Nei, nei, hør her, jeg kan ikke drive åpent diplomati. Han brøt loven!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama ble i går konfrontert med spørsmål om den angivelige Wikileks-kilden Bradley Manning, og la ikke skjul på sine følelser overfor den 23 år gamle tidligere militæranalytikeren.

Obama ble fanget på kamera under en improvisert og tilfeldig samtale om Mannings mistenkte lekkasje etter at han hadde holdt en tale for å samle inn penger i San Francisco. Videoen kan du se øverst i denne saken.

- Det er ikke sånn verden fungerer - Nei, nei, hør her, jeg kan ikke drive åpent diplomati. Det er ikke sånn verden fungerer. Om du er i militæret må man rette seg etter en viss mengde gradert informasjon. Om jeg skulle gi ut informasjon jeg ikke var autorisert til å frigi, bryter jeg loven. Vi er en rettsstat. Vi kan ikke individuelt ta egne avgjørelser om hvordan lovene fungerer, sier Obama i klippet.

- Han brøt loven, konkluderer han.

Bradley Manning ble 26. mai i fjor mistenkt for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks.

Reaksjoner på fengslingsforhold Det har vært kraftige reaksjoner på fengslingsforholdene til den unge soldaten, som har sonet i en militærleier i Quantico i Virginia.

Siden han ble arrestert i Irak i fjor, har 23 åringen sittet i isolat. Han tvinges til å sove uten klær og må oppholde seg på cella 23 timer i døgnet. Ifølge sin sivile forsvarer David Coombs holdes han under 24-timers overvåkning, og tvinges til å stå naken under navneopprop.

Amerikanske myndigheter har hele tiden nektet for at Manning behandles dårlig, men talsmannen for USAs utenriksdepartement, Philip Crowley, forlot for en måned siden jobben sin etter å ha kalt behandlingen av den sikta for «tåpelig» og «kontraproduktiv».  

Flyttet For to dager siden ble han etter reaksjonene flyttet til et fengsel i Fort Leavenworth i Kansas.

FENGSLET: Bradley Manning. Foto: Scanpix
FENGSLET: Bradley Manning. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge en talsmann for forsvarsdepartementet er fengselet bedre utstyrt til å håndtere lange varetektsopphold. Fengselet har blant annet bedre psykiske helsetilbud, bedre treningsmuligheter og mer muligheter til interaksjon med andre fanger, om myndighetene tillater det.

- Vi mener det er i Mannings interesse å flyttes dit, sier Jeh Johnson.