Her blir Obama tatt i ed for andre gang

Etter at ordene stokket seg på tirsdag. - Vi gjør det veldig sakte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med hånden på Abraham Lincolns bibel ble Barack Obama tatt i ed som president tirsdag. Men både han og høyesterettsdommer John G. Roberts hadde problemer med ordstillingen i eden.

Etter at flere eksperter på den amerikanske grunnloven mente at feilen gjorde at Obama burde avlegge eden på nytt, gjorde han nettopp det.

Onsdag avla han eden på nytt og korrekt i Det hvite hus, langt unna jublende masser og med bare et fåtall reportere til stede, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi bestemte at siden det var så morsomt..., spøkte Obama da han gikk inn for å avlegge eden på nytt.

- Gjør det veldig sakte
Selve edsavleggelsen var det imidlertid bare noen av de nærmeste medarbeiderne som fikk se. AP rapporterer at Roberts tok på seg en sort kappe og spurte Obama:

- Er du klar til å avlegge eden?

- Ja, det er jeg. Og vi skal gjøre det veldig sakte, svarte Obama.

Da høyesterettsdommer John G. Roberts leste opp eden under innsettelsesseremonien tirsdag, byttet han om på ordstillingen presidenteden, ifølge NTB.

Dette skjedde etter at Obama hadde kommet litt feil ut ved å ta ordet litt før Roberts var ferdig med å lese opp første linje.

Roberts leste «...that I will execute the Office of President to the United States faithfully» der han burde ha lest «...that I will faithfully execute the Office of President of the United States».

Bommerten førte til et øyeblikks forvirring på podiet utenfor kongressbygningen, ettersom Barack Obama åpenbart stusset på ordstillingen og måtte få deler av eden lest opp for seg på nytt.

Roberts beholdt imidlertid den gale ordstillingen også da han leste opp denne delen på nytt tirsdag. Han har ikke kommentert feilen under seremonien.


Er forsiktige

Det har imidlertid ingen betydning rent formelt, sier Det hvite hus: Obama har vært president siden tirsdag. De fleste eksperter som har uttalt seg om temaet har også sagt at det trolig ikke var nødvendig, men likevel greit for Obama å gjenta eden.

- Vi mener eden ble avlagt effektivt og at presidenten ble innsatt korrekt i går. Men eden opptrer i Grunnloven. Og for å være forsiktige, fordi et ord var feil plassert, vil høyesterettsdommer John Roberts lese eden en andre gang, sier advokat Greg Craig i Det hvite hus. 

I GANG: Barack Obama avbildet mens han snakker i telefonen onsdag morgen. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS/AFP/SCANPIX
I GANG: Barack Obama avbildet mens han snakker i telefonen onsdag morgen. Foto: PETE SOUZA/DET HVITE HUS/AFP/SCANPIX Vis mer

Den omstokkede eden ble lagt grundig merke til tirsdag, og ble gjenstand for flere spydige kommentarer i blogger og i pressen.

Under lunsjen etter seremonien tirsdag snakket Obama og Roberts sammen. Det så da ut som at høyesterettsdommeren sa «det var min feil», ifølge CNN

To tidligere presidenter, Calvin Coolidge og Chester A. Arthur,  har tidligere måttet gjenta eden under lignende omstendigheter.


Travel dag

Det har vært en hektisk første dag på jobb for Obama, som tok for seg både økonomiske problemer, Midtøsten-problematikken, Guantanamo og Irak i tillegg til den nye edsavleggelsen. Han har møtt sine økonomiske rådgivere for å diskutere den økonomiske krisepakken, som Obama lover skal skaffe flere millioner nye arbeidsplasser. 

I dag ble også palestinernes president Mahmoud Abbas den første utenlandske statslederen som fikk en telefon fra Obama, der den nye presidenten lovte å jobbe for en varig fred i Midtøsten. 

Blant disse temaene har også Guantanamo-fengselet opptatt Obama onsdag. På formiddagen ba Obama om at rettssakene ved Guantanamo-basen blir stanset i 120 dager. Utover dagen har det kommet meldinger om at han allerede torsdag vil utstede en ordre om at fengselet skal stenges innen et år, et løfte han kom med under valgkampen.

Onsdag kveld hadde også Obama møter med generaler og militære rådgivere om fremtiden for amerikanske styrker i Irak. Etter møtet sa den nye presidenten at han har bedt om at en ansvarlig tilbaketrekning fra Irak nå skal planlegges, ifølge NTB. I valgkampen lovet Obama at USA skulle være ute av Irak innen 16 måneder om han ble valgt.


GJENTOK OGSÅ: Dette maleriet viser Calvin Coolidge, som blir tatt i ed 3. august 1923. I likhet med Barack Obama måtte Coolidge avsi eden på nytt. Foto: GUIDO BOER/AP/SCANPIX
GJENTOK OGSÅ: Dette maleriet viser Calvin Coolidge, som blir tatt i ed 3. august 1923. I likhet med Barack Obama måtte Coolidge avsi eden på nytt. Foto: GUIDO BOER/AP/SCANPIX Vis mer