Her blir Olivia nesten bitt av en hai

Ikke prøv dette hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): National Geographic Channel og Dagbladet.no inviterte i natt til haifest, men sjelden har så mange som forventet så mye, fått så lite.

Takket være svært urolig sjø, var det uforsvarlig å sende dykkere ned til haiene og gjennomføre eksperimenter direkte på TV. I stedet ble det en lang natt med opptak.

HVITHAI: En hvithai kaster seg opp etter et agn. Dessverre fikk vi i natt ikke sett mennesker leke agn for hvithaien, til det var været i Sør-Afrika for dårlig. Foto: NGC
HVITHAI: En hvithai kaster seg opp etter et agn. Dessverre fikk vi i natt ikke sett mennesker leke agn for hvithaien, til det var været i Sør-Afrika for dårlig. Foto: NGC Vis mer

Det er bare å beklage.

- Dessverre og samtidig heldigvis kan ikke vi mennesker kontrollere natur, vær og vind slik noen av oss av og til skulle ønske, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet.

Testet med smykker Myhre var en av flere hundre Dagblad TV-seere som satt oppe i natt for å følge de direktesendte forsøkene og som ble snytt for moroa.

FRIVILLIG: Olivia Symcox meldte seg frivillig til å sjekke om haier liker smykker. Det gjør de. Foto: NGC
FRIVILLIG: Olivia Symcox meldte seg frivillig til å sjekke om haier liker smykker. Det gjør de. Foto: NGC Vis mer

- De vanskelige forholdene understreker en del av utfordringene forskningen ofte står overfor. Det er fremdeles et stort behov for forskning om hai, slik at vi kan sikre disse vakre og helt nødvendige skapningene for framtida, sier Myhre, som startet organisasjonen Hjelp havets haier i fjor.

Et av forsøkene som vi fikk se i natt var tatt opp tidligere og involverer en av mange myter som eksisterer om haier: De angriper det som glitrer.

HAIFINNER: Haifinner kappes av og selges på markeder i Asia. Praksisen kan føre til at en rekke haiarter blir utryddet. Foto:  Jeff Rotman
HAIFINNER: Haifinner kappes av og selges på markeder i Asia. Praksisen kan føre til at en rekke haiarter blir utryddet. Foto: Jeff Rotman Vis mer

Olivia Symcox, som vi intervjuet tidligere i uka, meldte seg frivillig til å hoppe i vannet sammen med flere svarttipphaier og vifte med sølvsmykker.

Og helt riktig, en hai kommer opp til henne, men heldigvis har Olivia hånden sin kjær nok til at hun slipper smykket. Umiddelbart mister haien interesse. Det er altså smykket som interesserer haien, ikke en menneskehånd.

TIL BUNNS: Etter at haifinnen er skåret av, synker haien levende til bunns. Foto: Jeff Rotman
TIL BUNNS: Etter at haifinnen er skåret av, synker haien levende til bunns. Foto: Jeff Rotman Vis mer

- Etter å ha gjort dette forsøket, kan vi si at smykker ikke hører med på lange svømmeturer, sier Olivia.

Ikke spis hai Selv om nattas eksperimenter aldri ble noe av på grunn av dårlig vær, blir det likevel en lang dokumentar på National Geographic Channel som handler om alle mytene vi mennesker har om haier. Bakgrunnen for den store haisatsningen er at en rekke haiarter er utrydningstruede på grunn av overfiske.

Man anslår at mellom 70 til 100 millioner hai fiskes hvert eneste år, det er langtfra bærekraftig for noen av de flotteste rovdyrene som noen gang har eksistert.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp havets haier fulgte nattas Dagblad-TV-sending.
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp havets haier fulgte nattas Dagblad-TV-sending. Vis mer

Blir du tilbudt haifinnsuppe på ferie eller kinarestaurant, bør du derfor styre unna, selv om det kanskje høres fristende ut og spise et av dyrene som i sitt element er oss mennesker totalt overlegne.

- 70 prosent av haifinnene stammer fra ulovlig fangst på hai. Det er ufattelig store mørketall når det gjelder fangst av hai og det selges også ulovlige haifinner på restauranter i Norge, sier Myhre.

Ikke lek sel I tillegg til å bekrefte myten om at haier tiltrekkes av skinnende objekter, ble en rekke myter avkreftet i løpet av nattas sending. Haier er ikke interessert i menneskeblod eller -urin, de bryr seg heller ikke om du har på deg en gul badedrakt, men en ting bør du definitivt unngå rundt de fantastiske rovdyrene: Ikke oppfør deg som et byttedyr.

- Du bør i hvert fall ikke få panikk og svømme raskt vekk. Da signaliserer du at du det er noe som stikker fra haien, noe som gjør at den kan behandle deg som et bytte. - Så det beste å gjøre er å dykke ned og si «hei, jeg er ikke mat»?
- Nåja, målet bør være å komme seg opp av vannet, men man bør gjøre det rolig og ikke påkalle dens oppmerksomhet. Mest sannsynlig er den helt uinteressert i deg uansett, sier Myhre.

MATFAT: Haiene er viktig for balansen i havets økosystem. Det er umulig å si hvordan det vil påvirke andre arter, hvis rovdyrene øverst i næringskjeden blir borte, fordi vi mennesker er glade i haifinner. Foto: NGC
MATFAT: Haiene er viktig for balansen i havets økosystem. Det er umulig å si hvordan det vil påvirke andre arter, hvis rovdyrene øverst i næringskjeden blir borte, fordi vi mennesker er glade i haifinner. Foto: NGC Vis mer