Her blir Oscar (22) drept av politiet

Tre politimenn holder den ubevæpnede barnefaren nede før han skytes på en togstasjon i Oakland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Videobildene skaper sjokkbølger i USA. På en togstasjon i Oakland utenfor San Francisco blir den 22 år gamle barnefaren Oscar J. Grant III holdt nede av tre politimenn fra det amerikanske transportpolitiet.

Mens de tre holder 22-åringen fastlåst og presset med magen ned i bakken, trekker den ene politimannen, Johannes Mehserle,  frem pistolen og skyter ham i ryggen. Han dør av skaden.

Full etterforskning
Hendelsen skjedde ved 2-tiden natt til første nyttårsdag, og ble filmet av flere tilskuere på stasjonen. MMS-videoklipp er vist på flere TV-stasjoner og er lagt ut på YouTube.

Sjefen for transportpolitiet, Gary Gee, sier til Los Angeles Times at de har satt i gang full etterforskning av hendelsen. Det samme har distriktsanklageren i Alameda County.

- Vi kondolerer til Oscar Grants familie, og vil forsikre både familien og publikum at vi tar etterforskningen av denne hendelsen svært seriøst, sier han.

Permisjon med lønn
- Politimannen avga blodprøve for alkohol- og narkotikatest etter hendelsen, og er permittert med lønn i påvente av etterforskningen. Dette er standard rutine, sier Gee.

Politimannen som skjøt er foreløpig ikke avhørt, fordi hans advokater ikke har gitt anledning til det ennå. Transportpolitiet oppgir at han har vært politimann i to år.

- Vi håper å få avhørt ham snart. Politimannen har mottatt flere drapstrusler, og har flyttet to ganger siden hendelsen, sier talsmann for transportpolitiet, Linton Johnson.

På vei hjem fra fest
Grant var på vei hjem fra nyttårsfeiring i San Francisco da det brøt ut slåsskamp mellom to passasjergrupper om bord i toget. Politiet stod klare da toget ankom Fruitvale stasjon i Oakland, og beordret alle passasjerene - inkludert Grant - ut på perrongen.

Video fra hendelsen viser kaoset, der politimenn trekker passasjerer ut av toget, og deretter dytter en av de ned på bakken. Han ligger med ansiktet mot bakken mens en av politimennene trekker frem pistolen og skyter ham i ryggen.

Krever 25 millioner dollar
Familien til 22-åringen har nå stevnet transportpolitiet, og krever 25 millioner dollar i erstatning for det de mener er regelrett drap på den unge mannen. Han ettterlater seg en fire år gammel datter.

- Dette er den verste skytesaken jeg har sett, og den skriker etter å bli etterforsket som en kriminalsak, sier familiens advokat John L. Burris til Los Angeles Times. Burris er en profilert borgerrettighetsadvokat i distriktet.

- Grant, som fryktet for sitt liv, forsøkte oppriktig å deeskalere situasjonen. Han fortalte politimannen at han hadde en fire år gammel datter, og tryglet om ikke å bli skutt med elektrosjokkpistol, sier advokaten.

Trakk feil pistol?
Det spekuleres om politimannen Johannes Mehserle trekk feil pistol da han skjøt 22-åringen. Politimennene er nemlig utstyrt både med standard pistol, og en elektrosjokkpistol - en såkalt Taser.

- Hvis politimannen hadde en taser, og trodde han trakk denne, er det fremdeles en kriminell handling, mener jeg. Det betyr at du er uaktsom. Altså uaktsomt drap, sier familiens advokat.

- Jeg ønsker jo ikke å tro at en politimann ville drepe en mann på denne måten, men på en annen side er det vanskelig å fornekte det man ser på videobildene.