Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir Paris-terrorist pågrepet under politiaksjon i Brussel

Politiet aksjonerte mot leilighet i Molenbeek.

PÅGRIPELSE: Her blir en av de pågrepne pågrepet i Brussel. FOTO: Reuters DV / NTB scanpix
PÅGRIPELSE: Her blir en av de pågrepne pågrepet i Brussel. FOTO: Reuters DV / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Belgisk politi aksjonerte på fire ulike steder i Brussel fredag ettermiddag. Politiaksjonen ble igangsatt etter at belgisk politi tidligere i dag fant fingeravtrykkene til den mistenkte Paris-terroristen Salah Abdeslam.

- Salah Abdeslam ble tatt i live, sier en kilde i påtalemyndigheten til avisa Gazet van Antwerpen.

Under en pressekonferanse fredag kveld bekrefter Belgias statsminster Charles Michel og Francois Hollande at Salah Abdeslam ble pågrepet i live under politiaksjonene.

- Salah Abdelslam ble arrestert med to medsammensvorne. Det har alltid vært et intenst samarbeid mellom Belgia og Frankrike. Selv om dette var et viktig steg, er ikke operasjonen over. Vi vet at terrornettverket er veldig stort også i andre land, sier Hollande.

To av de tre pågrepne ble skadd under aksjonene, mens den tredje var uskadd.

Eric Van Der Sypt, talsmann for statsadvokaten i Belgia, forteller at Abdeslam var ubevæpnet da politiet pågrep ham og at han fulgte politiets ordre. De uskadeliggjorde ham ved å skyte ham i kneet.

Abdeslams medsammensvorne, Moni Ahmed Al Hadj, kjent som Amine Choukri, ble også pågrepet under aksjonen. Ytterligere tre personer ble pågrepet for å ha huset Abdeslam.

Hollande sier de ikke har arrestert alle som finansierer og organiserer terror, og inntil de har gjort det er ikke Frankrike og Belgias oppdrag over.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Hollande at langt flere personer enn de kunne ha forestilt seg var med under planleggingen av angrepet i Paris, og at det var flere enn de trodde i den første tiden etter angrepene.

- Operasjonene fortsetter Han ser positivt på at Abdeslam vil kunne bli avhørt og dømt i Frankrike, hvilket betyr at han blir utlevert. Både Hollande og Michel understreker at operasjonen ikke er over og de håper på flere arrestasjoner.

- Operasjonene vil fortsette i kveld, fastslår de.

De bekrefter igjen at Abdeslam var i leiligheten politiet slo til mot i Forest i Brussel på tirsdag

Hollande understreker at de mener IS sto bak finansieringen og planleggingen av Paris-angrepet, og at de vil fortsette kampen mot disse nettverkene.

Politiaksjonen pågikk utover fredagskvelden. Politihelikoptre sirkulerte i området og flere gater er avstengt. Presse og publikum ble holdt på god avstand. Like over klokken 21 fredag kveld meldte belgiske medier at aksjonene i Mohlenbeek var avsluttet, og at gater som var sperret er åpne igjen.
- Vi har ham Det gikk noen timer fra arrestasjonen til det ble offisielt bekreftet av Hollande og Michel, men flere kilder bekreftet arrestasjonen i timene etter.

PARIS-TERROR: Politiet har lenge vært på jakt etter Salah Abdeslam (t.v) for hans medvirkning i Paris-terroren. Her er han avbilde sammen med Hamza Attou, som ble pågrepet i november, en dag etter terroraksjonen.  REUTERS/BFMTV via Reuters / NTB scanpix
PARIS-TERROR: Politiet har lenge vært på jakt etter Salah Abdeslam (t.v) for hans medvirkning i Paris-terroren. Her er han avbilde sammen med Hamza Attou, som ble pågrepet i november, en dag etter terroraksjonen. REUTERS/BFMTV via Reuters / NTB scanpix Vis mer

Blant dem var Belgias asyl- og migrasjonsminister, Theo Francken.

- Vi har ham, skrev Francken på Twitter.

Fransk politi bekreftet også arrestasjonen.

Skadet i beinet Det var ifølge Gazet van Antwerpen tre mistenkte inne i huset det ble aksjonert mot. To av dem ble skadd i aksjonen, og en av dem var altså mannen politiet har jaktet i fire måneder, Salah Abdeslam.

Abdeslam skal ha blitt skutt i kneet under aksjonen, der minst 20 politimenn fra antiterrorpolitiet skal ha deltatt. Det ble slått til mot flere adresser samtidig, og på en av adressene befant altså Abdeslam seg.

Noe senere ble ytterligere en person pågrepet.

Stor aksjon Langt over et dusin skudd skal ha blitt avfyrt etter at politiet slo til mot leiligheten i Molenbeek i dag. Politiet skal også ha kastet sjokkgranater inn i leiligheten.

Frankrikes president Fracois Hollande bekreftet fredag ettermiddag at personen som ble arrestert i Mohlenbeek «er en person som var til stede under de tragiske hendelsene 13.november».

- Vi vet at dette utvilsomt er en av gjerningsmennene, sier Hollande, som ikke brukte navnet på den pågrepne på det tidspunktet.

USAs president Barack Obama har via telefon gratulerte Michel og Hallande med pågripelsen.

Fire måneder etter massakren i Paris, er altså den siste etterlyste terroristen tatt.

Jakter på Paris-terrorist Etter at broren til Salah Abdeslam (26) hadde sprengt seg selv i lufta utenfor en kafé, og hans terroristvenner hadde massakrert over 89 mennesker inne på Bataclan i november, rømte franske Abdeslam til Brussel.

- Jeg tror han ombestemte seg i siste sekund. Han så eller hørte sikkert noe han ikke hadde ventet seg, og bestemte seg for å ikke gjennomføre det han hadde hatt lyst til å gjøre, sa Salahs bror Mohammed til CNN etter angrepet. 

Han er den eneste av Paris-terroristene som overlevde angrepet - og belgisk politi har siden snudd hele Brussel på hodet for å få tak i ham.

Tirsdag skal det ha vært nære på.

Flyktet over hustak Tirsdag aksjonerte belgisk og fransk politi mot en bolig i området Forest, sør i Brussel. Fire politimenn ble skadet under aksjonen, som ledet til at flere mistenkte flyktet over noen hustak.

Seinere samme dag stormet politiet en leilighet, der to personer barrikaderte seg. En person ble drept i skuddvekslingen. To personer skal ha sluppet unna.

Én av de to skal ifølge den belgiske kringkasteren RTBF være Abdeslam. Påstanden styrkes av at belgisk påtalemyndighet fredag opplyste at de hadde funnet DNA-et etter Abdeslam i en leilighet i Brussel. Ifølge AFP dreier deg seg om fingeravtrykk funnet i en av leilighetene politiet slo til mot på tirsdag.

På tross av at Abdeslam har vært målet for en av de største menneskejaktene i det moderne Europa, har han klart å holde seg skjult i over fire måneder.

Som følge av aksjonen har Belgias statsminister Charles Michel forlatt det pågående EU-toppmøtet.

STORT POLITIOPPBUD:  Politi står her vakt utenfor leiligheten det aksjoneres mot i Molenbeek i ettermiddag. Foto: Reuters / Francois Lenoir / NTB Scanpix
STORT POLITIOPPBUD: Politi står her vakt utenfor leiligheten det aksjoneres mot i Molenbeek i ettermiddag. Foto: Reuters / Francois Lenoir / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart