Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir politiet bevæpnet i Oslo de neste tre månedene

- Hovedregelen er at norsk politi fortsatt skal være ubevæpnet.

BEVÆPNET: Det er besluttet at deler av politiet i Oslo sentrum vil være bevæpnet framover. Foto: NTB Scanpix
BEVÆPNET: Det er besluttet at deler av politiet i Oslo sentrum vil være bevæpnet framover. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet har i dag, med samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet, besluttet å bevæpne enkelte patruljer i Oslo sentrum, for en periode på inntil tre måneder. Det opplyser Politidirektoratet til Dagbladet.

- Politidirektoratet støtter Oslo politidistrikt i at bevæpning av enkelte patruljer i Oslo sentrum er nødvendig for å øke grunnberedskapen og politiets innsatsevne dersom en terrorhendelse skulle skje, skriver Knut Smedsrud i Politidirektoratet i en e-post.

Bevæpning vil bli innført i sentrale deler av Oslo sentrum, hvor det er stor tetthet av symbolbygg, viktige samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur. I tillegg vil politi i områder med tett ansamling av mennesker bevæpnes.

- Kombinasjonen av disse forholdene gjør enkelte områder i Oslo sentrum spesielt sårbart, og setter Oslo i en særstilling, skriver Smedsrud.

Den midlertidige bevæpningen gjelder et foreløpig ikke tallgitt biler eller tjenestemenn i Oslo sentrum for å sikre kontrollen. Det vil være politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, som bestemmer hvor mange bevæpnede responspatruljer som til enhver tid er nødvendig for å ivareta politiets innsatsevne, og hvor mange som trengs for å avverge eller begrense skadefølger ved et eventuelt terrorangrep. Dette vil være en løpende vurdering.

- Hovedregelen er at norsk politi fortsatt skal være ubevæpnet, og at politiet skal ha tilgang til våpen i de situasjonene der det trengs, skriver Smedsrud.

Dagbladet var torsdag i kontakt med justisminister Tor Mikkel Wara angående bevæpningen han ønsket å innføre. Da avviste han blant annet at tidspunktet for beslutningen henger sammen med VGs avdekking av den kriminelle gjengen Young Bloods.

- Den midlertidige tillatelsen gjelder enkelte patruljer for å beskytte store ansamlinger i sentrum av byen. Dette er ikke tiltak mot gjengkriminalitet - det kommer vi tilbake til, sa statsråd Wara torsdag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media