MEST I SENTRUM: Her er en oversikt over hvor ranene ble begått. Illustrasjon: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010».
MEST I SENTRUM: Her er en oversikt over hvor ranene ble begått. Illustrasjon: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010».Vis mer

Her blir ranene i Oslo begått

Antallet anmeldte mindreårige ranere økte fra 64 til 101 personer på ett år, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 2009 ble det registrert 194 ransforhold med en gjerningsperson under 18 år, kommer det fram i den nye rapporten «Barne- og ungdomskriminalitet i Oslo 2010».

Rapporten skal først offentliggjøres 18. mai, men Dagbladet har lyktes i å få tak i et eksemplar. Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet før rapporten blir offentliggjort.

Les også: «16-åring registrert med 70 straffbare forhold»

Dobling av ran197 ransforhold var en dobling i forhold til 2008. Dette er det høyeste antall ran begått av mindreårige siden 2003. Da ble 213 ransforhold registrert.

NARKOTORGET: Jernbanetorget er et av stedene som er mest belastet. Foto: LARS EIVIND BONES
NARKOTORGET: Jernbanetorget er et av stedene som er mest belastet. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

«Økningen i antall ran som involverte gjerningspersoner under 18 år må sees i sammenheng med at det totalt sett var en økning i antall anmeldelser for ran i 2009», skriver politiet i rapporten.

En del av ungdommene ble registrert for flere ran i løpet av året. Totalt var det 101 ulike gjerningspersoner under 18 år i 2009. Fordelt på personer var det 95 gutter og 6 jenter som ble registrert for forholdene. Dette er også en økning fra året før, da det var 64 personer.

RUSMILJØET PÅ JERNBANETORGET: De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES
RUSMILJØET PÅ JERNBANETORGET: De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Les også: «Slik er ungdommen som er krimgjengangere»

95,9 prosent gutterI 95,9 prosent av tilfellene var det en gutt som var mistenkt eller siktet. Det ble bare registrert åtte ransforhold som ble begått av jenter. 71, 6 prosent av gjerningspersonene var norske statsborgere.

Samtidig var det en økning i gjengran begått av mindreårige. I 2009 var det 51 anmeldelser for ran hvor det var flere gjerningspersoner under 18 år involvert. Året før var det bare 29 anmeldelser med flere gjerningspersoner i denne aldersgruppen.

DOBLING: 197 ransforhold var en dobling i forhold til 2008. Dette er det høyeste antall ran begått av mindreårige siden 2003, da det var 213 ransforhold. Illustrasjonsfoto: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010».
DOBLING: 197 ransforhold var en dobling i forhold til 2008. Dette er det høyeste antall ran begått av mindreårige siden 2003, da det var 213 ransforhold. Illustrasjonsfoto: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010». Vis mer


Ble ranet i sentrumI rapporten skriver politiet at «De fleste ransforhold i 2009 med en gjerningsperson under 24 år skjedde i sentrum eller sentrumsnære bydeler». Spesielt området rundt Grønland T-banestasjon blir nevnt som et sted som «er preget av mer vold og ran enn andre åpne rusmiljøer i byen».

SVIKTET: - Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Elvis Chi Nwosu fra Arbeiderpartiets bystyregruppe. Her ved undergangen til Grønland T-banestasjon hvor flere av ranene har blitt begått. Foto: LARS EIVIND BONES
SVIKTET: - Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Elvis Chi Nwosu fra Arbeiderpartiets bystyregruppe. Her ved undergangen til Grønland T-banestasjon hvor flere av ranene har blitt begått. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer