PÅGREPET:  Mannen som brasilianske myndigheter regner for selve edderkoppen i nettverket som står bak avskoging, Ezequiel Antonio Castanha, blir her pågrepet og ført bort i håndjern i Novo Progresso i den nordlige delstaten Para mandag. Norge har bevilget 4,5 milliarder til bevaring av regnskogen i Brasil. Castanha og hans åtte kompanjonger er siktet for å ha ødelagt regnskog for 2,5 milliarder. Foto: Juliano Simionato/Folha do Progresso/Reuters/NTB Scanpix.
PÅGREPET: Mannen som brasilianske myndigheter regner for selve edderkoppen i nettverket som står bak avskoging, Ezequiel Antonio Castanha, blir her pågrepet og ført bort i håndjern i Novo Progresso i den nordlige delstaten Para mandag. Norge har bevilget 4,5 milliarder til bevaring av regnskogen i Brasil. Castanha og hans åtte kompanjonger er siktet for å ha ødelagt regnskog for 2,5 milliarder. Foto: Juliano Simionato/Folha do Progresso/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Her blir regnskogskurken pågrepet

Har ødelagt for mer enn halvparten av Norges bevilgning til Amazonas, ifølge siktelse i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasil har pågrepet lederen for en bande som skal ha stått bak 20 prosent av all ulovlig hogst av regnskog i Amazonas de siste årene.

Ezequiel Antonio Castanha ble pågrepet i den nordlige delstaten Para sist helg, som et ledd i en stor politioperasjon som har pågått i seks måneder.

Åtte andre er tidligere pågrepet i saken.

Påtalemyndigheten i Brasil omtaler Castanha og hans bande som landets verste avskogere, og anslår at de med sin virksomhet har forårsaket miljøødeleggelser for nærmere 2,5 milliarder kroner.

De avskogede arealene er oppgitt til «flere titusen kvadratkilometer».

Snauhogst
Banden har ifølge politiet tilegnet seg store områder i Amazonas på ulovlig vis, for deretter å snauhogge dem og selge dem som beiteland til kvegfarmere.

Ifølge siktelsen skal Castanha og hans kompanjonger ha tjent om lag 50 millioner kroner på beiteland som skulle vært skog. Og da kommer tømmerinntekter utenom.

- At vi nå har oppløst denne banden, er et vesentlig bidrag til å få kontroll over avskogingen i regionen, sier Luciano Evaristo som leder Brasils miljøinstitutt (IBAMA).

 ULOVLIG HOGST:  Tømmer fra ulovlig hogst i Amazonas på et sagbruk i landsbyen Ressaca i Para i Nordre Brasil. Eksperter regner at opp til 30 prosent av klodens dyre- og plantearter lever i det som er igjen av Brasils regnskog. Foto: Paulo Whitaker, Reuters/NTB Scanpix.
ULOVLIG HOGST: Tømmer fra ulovlig hogst i Amazonas på et sagbruk i landsbyen Ressaca i Para i Nordre Brasil. Eksperter regner at opp til 30 prosent av klodens dyre- og plantearter lever i det som er igjen av Brasils regnskog. Foto: Paulo Whitaker, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Castanha risikerer opptil 40 års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, som lyder på ulovlig skoghogst, forfalskning av dokumenter, hvitvasking og sammensvergelse.

Framgang Ifølge brasilianske myndigheter er det gjort stor framgang i kampen mot ulovlig hogst i regnskogen de siste årene.

Fra august 2013 til juli 2014 forsvant det rett nok nesten 5.000 kvadratmeter regnskog som et resultat av ulovlig hogst, men dette var likevel noe av det laveste noensinne registrert i Amazonas.

Norge har siden 2008 støttet arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen med over 4,5 milliarder kroner, som et ledd i kampen mot klimaendringene.

Her er Regnskogfondets statusrapport over regnskogene i Brasil og resten av kloden.

(NTB-AFP).

 FØR - OG ETTER:  Dette arkivbildet fra 2009 viser ulovlig avskoging nær Novo Progresso i delstaten Para. Foto: Andre Penner, AP/NTB Scanpix.
FØR - OG ETTER: Dette arkivbildet fra 2009 viser ulovlig avskoging nær Novo Progresso i delstaten Para. Foto: Andre Penner, AP/NTB Scanpix. Vis mer