Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir reinsdyret ørnemat: - Et stort problem

Reineier Aslak Mathis Turi er fortvilet over at mange av hans reinsdyr blir ørnemat. 

Aslak Mathis Turi trodde nesten ikke sine egne øyne da han klarte å fange 14 av det han hevder var 20 ørner på film. Nå har han publisert videoen og bilder av kadavre som har blitt spist av ørner på sosiale medier. Video: Aslak Mathis Turi Vis mer Vis mer... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er veldig vanlig, og det skjer mer eller mindre hvert år og det fører til store tap, sier reineier Aslak Mathis Turi om videoen der han filmer ørn spise et reinsdyr.

Det var forrige uke Turi delte en video på sin Facebook-side der rundt 20 ørner sirkler over en død simle i Loppa kommune i Finnmark.

Se videoen øverst i saken.

Mange blir ørnemat

I Facebook-posten delte han også bilder av ørner som spiser døde kalver.

- Man ser kalven ligge død på bakken. Kalven så helt uskadd ut, men den var død. Det var først da jeg flådde den, at jeg så sårene. Jeg fant enda en kalv med kun restene igjen og en død simle jeg ikke klarer å konkludere dødsårsaken på. Det var 20 ørn som spiste på den, men jeg fikk bare med 14 av dem på filmen da noen fløy bort, skriver Turi på Facebook.

DREPT: Bildet under er fra skinnet til kalven med skader fra ørnen. Foto: Aslak Mathis Turi
DREPT: Bildet under er fra skinnet til kalven med skader fra ørnen. Foto: Aslak Mathis Turi Vis mer

Ifølge myndighetene er dagens havørnbestand i Norge anslått til mellom 3200-3800 par. Rovdata opplyser at det ble funnet 1063 kongeørnterritorier i en kartlegging fra 2010 til 2014. Den største kongeørnbestanden lever i Troms og Finnmark.

Hvert år melder reindriftsamene i Norge om tap av titusenvis av dyr. Ifølge Miljødirektoratets rovbase, som fører statistikk over reineiererstatninger, tapte totalt norske reineiere 50 276 kalver i 2015.

Turi anslår at 25 prosent av kalvene hans blir drept av rovdyr hvert år.

- Finner bare føttene

Aslak Turi forteller at han ofte finner kun rester av kalvene, etter at ørnen har forsynt seg.

- Kalvene er små og det er vanskelig å finne de hele nok til å dokumentere at de har blitt tatt av ørn. Mange ganger finner jeg bare føttene igjen, sier Aslak Turi og fortsetter:

- Ørn er et stort problem. Det gjelder for hele reindrifta, men for noen er det kanskje verre enn andre.

Turi forteller at simlene har hatt god tilgang på mat gjennom vinteren, noe som har gjort at kalvene ikke var magre da de ble født.

- Men en nyfødt kalv er liten uansett.

Dreper flere mens de venter

Ørnen dreper som oftest kalver ved å stikke hull på lungene, før den venter til simla går fra den døde kalven så den får spist den. Mens den venter så dreper den flere kalver, ifølge reineieren.

Aslak Turi bor om våren og sommeren i kystkommunen Loppa, der det både lever havørn og kongeørn. Han opplever at det er kongeørna som får skylda når man snakker om tap av reinsdyr, selv om også havørna kan ta reinsdyrene.

SKADER: Det var først etter at Aslak hadde flådd kalven, at han så sårene. Foto: Aslak Mathis Turi
SKADER: Det var først etter at Aslak hadde flådd kalven, at han så sårene. Foto: Aslak Mathis Turi Vis mer

- Jeg mener det burde vært mindre ørn. Hvis det ikke hadde vært så mange ørn som det er i dag, hadde ikke så mange reinsdyr blitt drept av ørn, sier Aslak Turi.

Det er per i dag ingen bestandforvaltning av kongeørnen, men Stortinget bestemte i fjor for et prøveprosjekt der det kan gis fellingstillatelse på kongeørn.

- Det blir ingen kutt i bestanden, men felling for å forhindre skade på rein og sau i skadeutsatte områder. Per i dag har en også anledning til å søke Fylkesmannen om skadefelling av kongeørn, og i tillegg kan en felle kongeørn ved direkte angrep på rein eller husdyr i henhold til nødvergeretten, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver ved Miljødirektoratet, til NRK Sápmi.

Hele Norges coronakart