SPILLET OVER: Her blir nazisten Henry Rinnan arrestert av Magne Solheim.
SPILLET OVER: Her blir nazisten Henry Rinnan arrestert av Magne Solheim.Vis mer

Her blir Rinnan tatt av «Norges beste soldat»

Fredag ble krigshelten Magne Solheim fra Kjerresnes i Målselv bisatt. Han ble nesten 94 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Det mange ikke vet, er at Magne Solheim var den som arresterte krigsforbryteren Henry Rinnan og flere av hans folk. Som Idar Mikkelsen, som forrettet i bisettelsen, sa det i minneordene:

- Hans rolle i Norgeshistorien er atskillig større enn den verneplikt han utførte.

Lenge taus om sin rolle Ifølge lokalhistoriker Vidkunn Haugli var Solheim en beskjeden mann, som ikke snakket så mye om det han hadde vært med på under krigen.

- Det tok ei stund før jeg ble klar over hvem han var.

Også datteren Inger Johnsen forteller til Nordlys at hun ikke visste noe om farens rolle i Rinnan-saken, før han fortalte om det til sønnene hennes.

Men Haugli snakket etter hvert med Solheim flere ganger om hans krigsopplevelser: Solheim, som før krigen hadde tjenestegjort som ingeniørsoldat i Finnmark, var først med i krigen på Gratangsfjellet.

Etter kapitulasjonen rømte han til Sverige, der han tok utdannelse i polititroppene. Like etter fredsslutningen kom han tilbake til Norge.

En av de første oppgavene de fikk, var å fange Rinnan og hans menn.

Korporal Solheim var utålmodig etter å komme i gang og fikk av kompanisjefen lov til å dra etter Rinnanbanden, som de ble kalt. Med en gruppe menn, hovedsakelig fra Midt-Troms, dro de innover Verdalsfjella. De fant Rinnan og noen av hans menn på en nedlagt seter.

Solheim pågrep Rinnan Slik forteller Olav Sagvold, som deltok som kjentmann, om det som skjedde da de nådde seterhuset, som de først beskjøt hardt, til Rinnans folk viftet med hvitt flagg:

KRIGSHELT: Magne Solheim er blitt kalt Norges beste soldat. Foto: PRIVAT
KRIGSHELT: Magne Solheim er blitt kalt Norges beste soldat. Foto: PRIVAT Vis mer

«En uredd soldat, korporal Magne Solheim, gikk fram, ut kom Henry Rinnan og fem personer til. Rinnan ropte at han hadde noe å si, han ville forhandle om overgivelsen, og var nok engstelig for at han skulle bli skutt på med det samme. Men det var bare ett vilkår. Solheim svarte at de var omringet av 100 mann, og hvis de ikke øyeblikkelig kastet våpna og overga seg ble de skutt på flekken. Rinnan fant det da best å kaste revolveren. Han skulle ha visst at vi bare var åtte mann! Solheim tok hånd om Rinnan, bandt ham og sammen med de øvrige fangene ble han brakt ned til Helgådalen. Etter hvert ble de fraktet til Trondheim, der mange senere ble henrettet. Som en kuriositet kan nevnes at Solheim i ettertid helt lovlig fikk beholde Rinnans revolver.»

Militær karriere Haugli mener at det lå an til en militær karriere for Solheim.

- En stjernesoldat, sier han.

Men like etter krigen ble Solheim utsatt for et vådeskudd, mens han og en kamerat satt og pusset gevær. Skuddet gikk inn i ene hånda og ut i albuen, noe som satte en effektiv stopper for en eventuell karriere i Forsvaret.

Det hindret ikke Solheim i å leve et aktivt liv. Han kom tilbake til hjemstedet, der han ernærte seg som snekker og gårdbruker og jobbet på en rekke anlegg. Han giftet seg, fikk tre døtre og etter hvert både barnebarn og oldebarn.

- En kolossal arbeidskar. Positiv, hjelpsom og sprek langt opp i høy alder, sier Hauglid.

NAZIST: 
Henry Rinnan ble dømt til døden for landssvik og henrettet 1. februar 1947. Foto: A. S. Schröder
NAZIST: Henry Rinnan ble dømt til døden for landssvik og henrettet 1. februar 1947. Foto: A. S. Schröder Vis mer