Her blir skapelsen av himmellegemer observert

Har vært et mysterium i åresvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdensrommet er ufattelig stort. Med sine galakser og solsystemer finnes det et nesten et uendelig antall stjerner med sine omkretsende himmellegemer.

Vi vet i dag at stjernene har planeter, kometer og andre steinobjekter sirklende i bane. Det som derimot er mer uklart er hvordan disse dannes.

Et av de større spørsmålene om dette har nylig blitt besvart, melder ESO på sine hjemmesider. Dette takket være nye observasjoner av det kraftige ALMA-teleskopet. Hvordan vokser egentlig ørsmå støvkorn i skiva rundt en ung stjerne seg større, slik at det med tiden dannes partikler på størrelse med grus og seinere meterstore steinblokker?

Promblemet Det mest opplagte svaret er at støvkorn kolliderer og kitter seg sammen. Det er derimot ikke så enkelt. Av hovedsakelig to grunner.

Når støvkornene kolliderer i høy hastighet slås de som oftest i stykker. Om dette ikke skjer utløser det en annen reaksjon, som er et problem for denne teorien. På grunn av friksjonen mellom støvet og gassen i skiva, vil de raskt bevege seg innover mot en stjerne og bli en del av denne.

ALMA: Teleskopet er enda ikke helt ferdig, men gjør allerede utrolige observasjoner. Foto: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)
ALMA: Teleskopet er enda ikke helt ferdig, men gjør allerede utrolige observasjoner. Foto: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org) Vis mer

Dette betyr at støvet som danner himmellegemene trenger et trygt «fødested», der partiklene kan fortsette å vokse til de er store nok til å overleve på egen hånd.

Oppdagelsen Dette er ikke en ny idé for forskerne, da det er blitt presentert som et forslag tidligere. Det man har manglet er observasjonelle bevis for at slike «støvfeller» eksisterer.

Nienke van der Marel er PhD-student ved Leiden-observatoriet i Nederland, og har forfattet en forskningsartikkel om en ny studie av nettopp en slik skive, som fungerer som en «støvfelle».

Studien bidrar med en observert forklaring på et langvarig mysterium om hvordan støvpartiklene i skiver rundt stjerner vokster seg store nok til at de etter hvert kan danne kometer, planeter og andre steinlegemer.

Ring av gass Dette fenomenet dannes når større støvpartikler beveger seg mot områder der trykket er større. Datamodeller har vist at områder med høyt trykk kan oppstå på grunn av bevegelser i gassen ved kanten av et gasshull. Det var akkurat et slikt hull forskerne fant i skiva rundt en stjerne.

I et system kalt Oph-IRS 48, som ligger ca. 400 lysår fra jorda, har van der Marel sammen med sine kollegaer brukt ALMA-teleskopet til å observere skiva.

«STØVFELLE»: Dette er hvordan Oph-IRS 48 skal se ut. Illustrasjon: ESO/L. Calçada
«STØVFELLE»: Dette er hvordan Oph-IRS 48 skal se ut. Illustrasjon: ESO/L. Calçada Vis mer

De observerte at stjernen var omgitt av en ring av gass, med et hull i midten som sannsynligvis skyldes en usett planet eller stjernekompanjong.

Stor overraskele «Formen på støvregionen i ALMA-bildet kom først som en stor overraskelse på oss. Vi hadde forventet en ring, men fant i stedet en struktur formet som en cashewnøtt! Vi måtte overbevise oss om at det vi så, var ekte. Men det sterke signalet og skarpheten i ALMA-observasjonene levnet ingen tvil om strukturen, og vi forsto etter hvert hva vi hadde funnet», hevder van der Marel.

Dette var det forskere hadde vært på utkikk etter i årevis - en «støvfelle». Forskerne hadde oppdaget et område hvor større støvkorn var fanget og kunne vokse seg større, gjennom stadige kollisjoner.

«Etter alt å dømme har vi funnet en slags kometfabrikk, ettersom forholdene i dette området ligger til rette for at millimeterstore partikler kan vokse og utvikle seg til kometstore objekter», forklarer van der Marel.

Planetskapende Van der Marel sier også at denne skiva neppe vil klare å danne planetstore kloder på grunn av avstanden fra stjerna, men sier at i nær framtid vil ALMA-teleskopet være i stand til å observere nettopp slike «støvfeller».

«Slike områder kan være de virkelige fødesteder for nye planeter», ifølge Phd-studenten.

OVERSIKT: Her er en oversikt over størrelsen på støvskyen rundt Oph-IRS 48, sammenlignet med størrelsen på banen planeten Neptun kretser rundt. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Nienke van der Marel
OVERSIKT: Her er en oversikt over størrelsen på støvskyen rundt Oph-IRS 48, sammenlignet med størrelsen på banen planeten Neptun kretser rundt. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Nienke van der Marel Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 969048202


Varnish cache server